суботу, 19 січня 2013 р.

OREMUS - 2013 - luty


1 ЛЮТОГО, П’ЯТНИЦЯ

(зел) П’ятниця IІІ звичайного тижня

Господь Бог дав нам великі обітниці та виконує їх у житті тих, хто готовий терпеливо чекати. Перше читання заохотить нас не втрачати довіру до Бога навіть у стражданнях чи гоніннях. Бо Його Царство напевно надійде, хоч може тепер воно маленьке як зерно, що висівається в землю. Бог дасть йому міць прорости і стати великим як дерево. Наші слабкості і гріхи обмежують нашу надію на те, що і в нас росте Царство Боже. З новою відвагою визнаймо перед Богом наші провини, щоб Божі обітниці в нас могли здійснитись…
.. Юзеф Червонка)


Або: (біл) Перша п’ятниця місяця

Меса про Найсвятіше Серце Ісуса (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Співайте Господу нову пісню, співайте Господу, уся земле! * Велич і краса перед обличчям у Нього, * сила й слава в Його святині. (Пс 96 (95), 1. 6)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, керуй нашими діяннями згідно з Твоїм благоволінням, † щоб ми, в ім’я Твого возлюбленого Сина, * могли збагачуватися добрими вчинками. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 10, 32-39
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Згадуйте минулі дні, коли ви, просвітившись, витерпіли вели­кий подвиг страждань: або будучи виставленими на посміховисько та знущання, або ж як спільники тих, які опинилися в та­кому становищі. Адже ви терпіли разом із в’яз­ня­ми, з радістю приймали розгра­бу­вання вашого майна, знаючи, що маєте для себе краще і вічне майно. Тому не залишайте вашої від­ва­ги, оскільки вона варта великої наго­роди. Вам потрібна терпеливість, щоб виконати Божу волю і одер­жа­ти обітницю. Адже ще трохи, дуже недов­го – і прийде Той, хто йде, – і не за­ба­риться. Праведний Мій житиме вірою, а коли відступить, то Моя душа не ма­тиме вподобання в ньому. Ми ж не з тих, які відступають на загибель, але з тих, які вірять для спасіння душі.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 37, 3-4. 5-6. 23-24. 39-40
Праведним серцем Бог дає спасіння.


Надійся на Господа, твори добро, *
населяй землю і плекай вірність.
Веселися в Господі, *
і Він задовольнить прохання твого серця.


Вручи Господу свою дорогу, *
покладися на Нього, а Він подбає:
виведе твою правду, наче світло, *
і, наче полудень, твою справедливість.


Кроками праведного Господь керує, *
і його дорога Йому до вподоби.
Хоч і спіткнеться – не впаде на землю, *
бо Господь підтримає його за руку.


Спасіння ж праведних – від Господа, *
Він – їхня твердиня у час скрути.
Господь допоможе їм, визволить їх, від грішників їх врятує; *
спасе їх, бо вони надіялися на Нього.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 11, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,
бо відкрив таємниці Царства немовлятам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 4, 26-34
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус промовив до людей: «Таким є Царство Боже, як той чоловік, який посіє насіння в зем­лю; і чи спить, чи встає, вночі чи вдень, а насіння сходить і росте, але як, – він не знає. Сама по собі земля родить: спер­шу стебло, потім колос, а тоді – пов­но пшениці в колосі. Коли ж доспіє врожай, він негайно посилає женців із серпом, бо настали жнива!» І Він казав: «До чого уподібнимо Царство Боже? Або до якої притчі при­рівняємо його? Воно – як зерно гірчиці; коли сіється в землю, воно є найменшим з усього насіння, що на землі, та коли посіяти, виростає і стає більшим від усякої городньої рос­лини, і пускає таке велике гілля, що в його затінку можуть гніздитися пта­хи небесні». І багатьма подібними притчами Він говорив їм слово, наскільки його вони могли сприйняти; без притчі ж не говорив їм, а своїм учням окремо все пояснював.
Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Ми, діти Церкви, поклонімось Богу, нашому Отцю, і смиренно Його прохаймо:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, розростаючись по всій землі, в духу любові та віри вела людей до спасіння.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він відкрив перед Христом серця людей, які сьогодні ще замкнені перед Ним.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона в мирі будувала суспільний лад на фундаменті Христового Євангелія.
4. Молімося за всіх хворих і страждаючих, щоб вони шукали розради і допомоги у Господі.
5. Молімося за померлих, щоб вони, повертаючись до пилу земного, з якого колись були взяті, немов збіжжя проросли і дозріли у вічному Божому Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, зміцнені Божою благодаттю, дбали про зростання нашої віри та її плідність у любові до Бога і ближнього.


Господи Ісусе, вислухай наші смиренні прохання і вчини, щоб ми були дійсно достойними називатися Твоїми учнями. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, милостиво прийми наші дари, * щоб вони стали спасенними для нас. Через Христа, Господа нашого.



Префація звичайна № 42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, дозволь нам, які прийняли Твою животворну благодать, * постійно радіти Твоїм даром. Через Христа, Господа нашого.




2 ЛЮТОГО, СУБОТА

СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЬОГО
(біл) Свято

Сорок днів після народження Марія з Йосифом приносять маленького Ісуса до Єрусалима, щоб в храмі представити Його Богу Отцю. Вони свідомі, що Ісус належить Богу, тому, що діти не належать батькам. І тоді устами старця Симеона Бог називає Ісуса світлом на просвіту поганам і славу свого люду. Сорок днів після Різдва ми стаємо в храмі, свідомі, що належимо Богові, і що до спасіння йдемо за світлом Христа. Нехай запалені свічки в руках виражають наше прагнення завжди йти за Ним.


ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОСІБ БОГОПОСВЯЧЕНОГО ЖИТТЯ


БЛАГОСЛОВЕННЯ І ПРОЦЕСІЯ ЗІ СВІЧКАМИ

1. ПРОЦЕСІЯ
У відповідний час вірні збираються у меншому храмі чи в іншому місці поза храмом, до якого прямуватиме процесія. Вірні тримають в руках незапалені свічки. Священик, одягнутий у літургійні шати білого кольору, у супроводі міністрантів приходить до місця зібрання. Замість риз священик може одягнути плювіал, який зніме після процесії.


Усі запалюють свічки. У цей час співається антифон:

АНТИФОН
Ось наш Господь гряде із міццю, * щоб освітити очі слуг своїх. Алілуя. (Пор. Іс 35, 4-5)

Можна співати іншу відповідну пісню.

Після закінчення співу священик, звернений обличчям до людей, мовить:

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Далі вітає вірних, як завжди в Месі, а потім говорить вступне повчання, в якому закликає вірних до свідомої та активної участі в обрядах цього свята, використовуючи наведені нижче або схожі слова:

Дорогі брати й сестри, сорок днів тому ми відзначали свято Різдва Христового. Сьогодні ми згадуємо день, коли Марією та Йосифом Ісус був представлений у храмі. Таким чином, Він не тільки виконав заповідь Закону Старого Завіту, але й зустрівся зі своїм народом, що з вірою Його очікував. За натхненням Святого Духа прийшли до храму блаженні старці – Симеон і Анна і, осяяні тим самим Духом, пізнали Господа та визнали Його в радості. Так само й ми, зібрані воєдино Святим Духом, прямуємо до Божого дому на зустріч з Ісусом. Ми знаходимо й пізнаємо Його при ламанні хліба, і це триватиме до того часу, коли Він прийде і явить себе у славі.

Після вступу священик зі складеними руками благословляє свічки, кажучи:

МОЛІМОСЯ.
Боже, джерело і сходе усякого сяйва, в цей день Ти вказав праведному Симеонові світло для освічення язичників, † ми смиренно благаємо Тебе: благоволи благословити  ці свічки й прийми благання свого народу, який зібрався, щоб нести їх для Твоєї слави; * вчини, щоб, прямуючи дорогою чеснот, Твій народ дійшов до вічного світла. Через Христа, Господа нашого.
В. Амінь.
Або:

МОЛІМОСЯ.
Боже, істинне світло, одвічний подателю і сотворителю світла, † влий у серця вірних ясність віковічного сяйва, щоб усі, що зібралися в цьому храмі з запаленими свічками, * змогли щасливо дійти до світла Твоєї слави. Через Христа, Господа нашого.
В. Амінь.

Священик кропить свічки свяченою водою, нічого не кажучи. Потім засипає ладан до кадильниці.

Священик бере свічку, приготовлену для нього дияконом чи міністрантом, і розпочинає процесію. Диякон, або, якщо немає диякона, сам священик закликає:

Йдімо у мирі на зустріч із Господом.

Всі несуть запалені свічки. Під час процесії співається один з двох антифонів з піснею Симеона або антифон Прикрась, або інша відповідна пісня.

Ант.  Світло  для  освічення  язичників  і  на  славу  Твого  народу – Ізраїля. Нині відпускаєш слугу Твого, Владико, за Твоїм словом у мирі.

Ант. Світло  для  освічення  язичників  і  на  славу  Твого  народу – Ізраїля. Бо мої очі побачили Твоє спасіння.

Ант. Світло  для  освічення  язичників  і  на  славу  Твого  народу – Ізраїля. Яке приготував Ти для усіх народів.

Ант. Світло  на  освічення  язичників  і  на  славу  Твого  народу  – Ізраїля.

Коли процесія входить до храму, виконується антифон на вхід. Увійшовши в пресвітерій, священик підходить до вівтаря, цілує його і окаджує, якщо дозволяють обставини. Потім священик іде до місця головування. Якщо під час процесії священик був одягнений у плювіал, то його треба зняти та одягти ризи. Після гімну «Слава во вишніх» священик мовить колекту. Потім Меса відправляється, як звичайно.

2. УРОЧИСТИЙ ВХІД

У випадку, коли немає процесії, вірні збираються в храмі, тримаючи в руках свічки. Священик, одягнутий в білі шати, разом з міністрантами та групою вірних іде на таке місце, яке дозволяє більшості вірних брати участь в обрядах. Це місце можна визначити перед брамою храму чи в самому храмі. Коли священик прийде на визначене місце, під час співу антифону Ось Бог прийде або іншої відповідної пісні, запалюються свічки. Після привітання і промови священик благословляє свічки, як вказано вище, потім розпочинається процесія вірних, що йде до вівтаря зі співом.


МЕСА

АНТИФОН НА ВХІД
Прийняли ми, Боже, Твоє милосердя посеред храму Твого. * Твоя слава, як Твоє ім’я, о Боже, – аж по край землі. * Справедливості повна Твоя десниця.  (Пор. Пс 48 (47), 10-11)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, смиренно благаємо Твою велич, † щоб, як Твій Єдинородний Син у нашій тілесній природі сьогодні був представлений у храмі, * так і ми змогли предстати перед Тобою з чистими серцями. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Мал 3, 1-4
Читання з Книги пророка Малахії
Так говорить Господь Бог: «Оце я посилаю гінця мого, й він приготує дорогу переді Мною, і Господь, якого ви шукаєте, прийде негайно у храм свій і Ангел союзу, якого ви бажаєте. Ось він іде – говорить Господь сил. Хто витримає день його приходу? І хто встоїться, коли він з’явиться? Та ж він, немов вогонь ливарний, неначе луг шаповалів. Засяде, як той, що топить і очищує срібло. Очистить синів Леві і переллє їх, як золото й срібло, і вони будуть тими, хто приносить Господу жертву справедливо. І тоді Господу буде любий принос Юди та Єрусалиму, як за днів давніх, за років колишніх». Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 24(23)
Господь Бог сильний – Він Царем є слави.


Підніміть, брами, свої голови, – †
підніміться, вічні брами, *
хай увійде Цар слави.
Хто ж Той Цар слави? †
Це Господь – могутній і сильний, *
Господь, могутній у битві.


Підніміть, брами, свої голови, – †
підніміться, вічні брами, *
хай увійде Цар слави.
Хто ж Той Цар слави? *
Господь сил – Він Цар слави.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Євр 2, 14-18
Читання з Послання до євреїв
А що діти стали спільниками крові й тіла, то й Ісус подібним чином став їхнім спільником, аби своєю смертю знищити того, хто має владу смерті, тобто диявола, і визволити тих, які через страх смерті все життя утримувалися в рабстві. Адже не ангелів Він приймає, але приймає нащадків Авраама. Тому треба було Йому в усьому уподібнитися братам, аби бути милосердним і вірним Первосвящеником у тому, що відноситься до Бога, для ублагання за гріхи людей. Бо в чому сам постраждав, будучи випробуваним, Він може допомогти і тим, хто переносить випробування. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 2, 32
Алілуя, алілуя, алілуя.
Світло для об’явлення язичникам
і слава Твого народу Ізраїля!

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 2, 22-40
† Читання святого Євангелія від Луки
Коли, згідно із Законом Мойсея, минули дні їхнього очищення, то принесли Ісуса батьки Його до Єрусалима, щоби поставити перед Господом, як то записано в Господньому Законі: «кожне немовля чоловічої статі, яке є первородним, назветься святим для Господа». І щоб скласти жертву, згідно зі сказаним у Законі Господнім, – дві горлиці або два молодих голуби. В Єрусалимі був один чоловік на ім’я Симеон, людина праведна й побожна, який очікував утіхи Ізраїля, і Святий Дух був на ньому. І було йому обіцяно Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього. І він прийшов до храму, спонукуваний Духом. Коли батьки внесли Немовля Ісуса, щоби зробити з Ним за законним звичаєм, він узяв Його на руки, віддав хвалу Богові та й сказав: «Нині відпускаєш свого раба, Владико, згідно зі своїм словом, у мирі, бо мої очі побачили Твоє спасіння, яке Ти приготовив перед обличчям усіх народів: Світло для об’явлення язичникам і славу Твого народу – Ізраїля!» І Його батько та Мати дивувалися тим, що говорилося про Нього. А Симеон поблагословив їх і сказав Марії, Його Матері: «Ось, Цей поставлений на падіння і на піднесення багатьох в Ізраїлі, Він буде знаком протиріччя; і тобі самій меч прошиє душу, щоб відкрилися думки багатьох сердець!» І була тут Анна – пророчиця, дочка Фануїла з роду Асира; вона дожила до глибокої старості, а з чоловіком прожила сім років від дівоцтва свого; вдова вісімдесяти чотирьох років, яка не відходила від храму, служачи вдень і вночі постом та молитвами. Прийшовши в той час, вона прославляла Господа і говорила про Нього всім, хто чекав на відкуплення Єрусалима. А як виконали все за Законом Господнім, вони повернулися до Галілеї, до свого міста Назарета. Дитина ж росла й міцніла, сповнюючись мудрості, й благодать Божа була на Ній. Слово Господнє.

Або:

Лк 2, 22-32
† Читання святого Євангелія від Луки
Коли, згідно із Законом Мойсея, минули дні їхнього очищення, то принесли Ісуса батьки Його до Єрусалима, щоби поставити перед Господом, як то записано в Господньому Законі: «кожне немовля чоловічої статі, яке є первородним, назветься святим для Господа». І щоб скласти жертву, згідно зі сказаним у Законі Господнім, – дві горлиці або два молодих голуби. В Єрусалимі був один чоловік на ім’я Симеон, людина праведна й побожна, який очікував утіхи Ізраїля, і Святий Дух був на ньому. І було йому обіцяно Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього. І він прийшов до храму, спонукуваний Духом. Коли батьки внесли Немовля Ісуса, щоби зробити з Ним за законним звичаєм, він узяв Його на руки, віддав хвалу Богові та й сказав: «Нині відпускаєш свого раба, Владико, згідно зі своїм словом, у мирі, бо мої очі побачили Твоє спасіння, яке Ти приготовив перед обличчям усіх народів: Світло для об’явлення язичникам і славу Твого народу – Ізраїля!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Ми зібралися у цьому храмі, щоб, як Симеон та Анна, зустрітися з Христом в літургії Слова і літургії Господнього столу; просімо Господа Ісуса, щоб кожен, хто з Ним зустрінеться, був спасенний:


1. Молімося за священиків, щоб їхнє служіння допомагало людям зустрітися з Христом.
2. Молімося за всіх мирян, хто працює в Церкві, щоб вони своїм життям давали людям приклад істинно християнського життя.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб зустріч українського народу з Христом тисячу років тому у Хрещенні Русі принесла плоди і в третьому тисячолітті.
4. Молімося за людей похилого віку, щоб вони зі спокоєм душі та з упованням йшли на зустріч з Богом.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь удостоїв їх дару вічного споглядання Його величі.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, зустрічаючись із Христом у сьогоднішній Літургії, удостоїлися зустрітися з Ним у вічності.


Боже, наш Отче, прийми наші смиренні молитви, які ми возносимо до Тебе; вислухай їх милостиво і благослови свій народ. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, нехай будуть угодними Тобі дари радіючої Церкви, † яка за Твоїм бажанням жертвує Тобі заради життя світу * Твого Єдинородного Сина як непорочного Агнця. Котрий живе і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки вічні.

ПРЕФАЦІЯ: Тайна Стрітення Господнього.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку * Тобі, святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Твій Предвічний Син у храмі сьогодні був представлений * і в Святому Духові проголошений славою Ізраїля та світлом народів. Тому і ми, з радістю поспішаючи до Спасителя, * разом із Ангелами та Святими прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Мої очі бачили Твоє спасіння, * що Ти приготував перед усіма народами. (Лк 2, 30-31)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, цими святими тайнами, які ми прийняли, укріпи в нас свою благодать; † Ти сповнив очікування Симеона і не дозволив йому зазнати смерті раніше, ніж він зустрів Христа: * вчини, щоб і ми, йдучи на зустріч Господу, осягнули життя вічне. Через Христа, Господа нашого.




3 ЛЮТОГО, НЕДІЛЯ

(зел) ІV Неділя Звичайного періоду

Ісус Христос, котрий є любов̕ ю, приходить в кожний час і коли зустрічає віру, чинить великі діла. Він сьогодні присутній серед нас, щоби - як пророк - відкрити наші вуха і серця для розуміння Божого Слова. Але це не станеться без нашої віри. Без віри ми приречені лише на свої людські сили; тоді чудес не буде. В той час як з вірою стане нам доступний найбільший Його дар: дар любові схожої на Його любов до нас. Жалем за гріхи усуньмо найбільшу перешкоду для віри. Визнаймо їх з покорою на  початку Святої Меси…

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе Ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)


Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 1, 4-5. 17-19
Читання з Книги пророка Єремії.
За днів Йосії надійшло до мене таке слово Господнє: «Перш, ніж Я сформував тебе в утробі, Я знав тебе; і перш, ніж ти вийшов з лона, освятив Я тебе; пророком для народів Я тебе призначив. Ти, отже, підпережи твої крижі, встань і говори до них усе, що Я накажу тобі; не лякайся їх, а то Я нашлю на тебе страх перед ними. Я бо сьогодні ставлю тебе, немов місто-твердиню, немов залізний стовп, немов мур мідяний проти всієї землі: проти царів юдейських, проти князів їхніх, проти священиків їхніх і проти людей простих. Вони війною підуть на тебе, однак тебе не подолають, бо Я з тобою, – слово Господнє, – щоб тебе врятувати».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 71, 1-2. 3-4а. 5-6аб. 15аб і 17
Славити буду я Твоє спасіння.


На Тебе, Господи, покладаю надію, *
тож хай не буду засоромлений навіки.
У своїй праведності врятуй мене, мене визволь; *
прихили до мене своє вухо і спаси мою душу.


Будь для мене Скелею притулку, *
в якій завжди я міг би заховатися;
Ти наказав мене спасти, +
бо Ти – моя Скеля і моє пристановище.*
Боже мій, з рук грішника мене визволь.


Адже Ти – моя надія, Господи, – *
Господь, на кого я покладаюся від молодості моєї.
Від народження на Тебе я покладався, *
Ти вивів мене з утроби матері моєї.


Мої уста сповіщатимуть про Твою праведність, *
увесь день – про Твоє спасіння;
Боже, Ти мене навчив ще за молодості моєї, *
і я досі розповідаю про Твої чуда.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 12, 31 – 13, 13 (довше)
або 13, 4-13 (коротше)
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Ревно дбайте про більші дари, а далі я вам показую ще кра­щий шлях. Коли я говорю людськими й ангельськими мовами, але любові не маю, то став я дзвінкою мід­дю або гучним кимвалом. І коли маю пророцтво, осягнув усі таємниці й повноту знання, коли маю повноту віри, так що гори пе­ре­ставляю, але любові не маю, – то я ніщо. І коли я роздам усе своє майно, ко­ли віддам своє тіло на спалення, але любові не маю, то жодної ко­рис­ті не матиму. Любов довго терпить, любов ми­­лосердна, не заздрить, любов не ве­личається, не гордиться, не поводиться непристой­но, не шукає свого власного, не спа­лахує гнівом, не задумує лихого, не радіє з несправедливості, а радіє з істини; все переносить, усьому довіряє, завжди надіється, усе перетерпить. Любов ніколи не минає. Хоч існу­ють пророцтва, та припи­нять­ся; хоч є мови, та замовкнуть; хоч є знан­ня, та зникне. Адже ми знаємо частково й про­рокуємо частково. Коли ж настане досконале, припиниться часткове. Коли я був дитиною, то й го­во­рив, як дитина, думав, як дитина, ро­­зу­мів, як дитина. Коли став до­рос­лим чо­ловіком, то відкинув ди­тяче. Тепер бачимо, як у дзеркалі, не­­ясно; тоді ж – обличчям до облич­чя. Те­пер знаю частково, а тоді пі­знаю так, як і сам був пізна­ний. Тепер залишаються ці три: віра, надія, любов; та найбільша з них – любов.
Слово Боже.

Коротше читання:

Брати! Любов довго терпить, любов ми­­лосердна, не заздрить, любов не ве­личається, не гордиться, не поводиться непристой­но, не шукає свого власного, не спа­лахує гнівом, не задумує лихого, не радіє з несправедливості, а радіє з істини; все переносить, усьому довіряє, завжди надіється, усе перетерпить. Любов ніколи не минає. Хоч існу­ють пророцтва, та припи­нять­ся; хоч є мови, та замовкнуть; хоч є знан­ня, та зникне. Адже ми знаємо частково й про­рокуємо частково. Коли ж настане досконале, припиниться часткове. Коли я був дитиною, то й го­во­рив, як дитина, думав, як дитина, ро­­зу­мів, як дитина. Коли став до­рос­лим чо­ловіком, то відкинув ди­тяче. Тепер бачимо, як у дзеркалі, не­­ясно; тоді ж – обличчям до облич­чя. Те­пер знаю частково, а тоді пі­знаю так, як і сам був пізна­ний. Тепер залишаються ці три: віра, надія, любов; та найбільша з них – любов.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 4, 21-30
Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус у синагозі почав говорити: «Сьогодні сповнилося це Писання у вухах ваших». Усі були свідками Йому, диву­ючись словам благодаті, які линули з Його уст. Тож вони казали: «Чи не син це Йосифа?» А Він промовив до них: «Напев­но, скажете Мені цю приказку: “Лікарю, оздоров самого себе!” Зроби й тут, на своїй батьківщині, те, що, чули ми, сталося в Капернаумі». І Він промовив: «Воістину кажу вам, що жодний пророк не прийма­ється на своїй батьківщині. По правді кажу вам, що багато вдів було у дні Іллі в Ізраїлі, коли небо замкнулося на три роки й шість мі­ся­ців, і був тоді великий голод по всій землі. Та до жодної з них Ілля не був по­сланий, тільки в Сарепту Сидон­ську – до жінки-вдови. І багато було прокажених за пророка Єлисея в Ізраїлі, але ніхто з них не очистився, тільки Нааман – сирієць!» Почувши це, всі в синагозі сповнилися гнівом. І, вставши, вигнали Його геть з міста, і повели Його на край гори, на якій було збудоване їхнє місто, щоб Його з неї скинути; та Він, пройшовши поміж ни­ми, віддалився.
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Шляхи Провидіння часто незбагненні для нашого людського розуму, але Господь завжди прагне нашого блага; молімося, щоб ми жили згідно з волею і вченням Божим:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вміла розпізнавати Божу мудрість і знамення часу.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він, як ветхозавітні пророки, вів сучасних людей до навернення.
3. Молімося за керівників держав, щоб вони, виконуючи доручене їм завдання, керувалися своїм сумлінням та за­хищали інтереси суспільства.
4. Молімося за переслідуваних з приводу релігійних чи су­спільних переконань, щоб вони осягнули повну свободу.
5. Молімося за померлих, які відійшли з цього світу, щоб Го­сподь їх привів до їхньої вічної небесної Вітчизни.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми завжди були вірні Ісусові і ніколи не відреклися від Нього.


Господи Ісусе Христе, Ти терпів гоніння, коли явив істину про себе; вчини, щоб під час випробувань ми не зреклися Твого вчення і своїм життям засвідчили справжню віру. Котрий жи­веш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 21-22

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю. (Пор. Пс 31 (30), 17-18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.




4 ЛЮТОГО
(зел) Понеділок ІV звичайного тижня

Ісус Христос прийшов у світ, щоб нас спасти тобто вирвати з пут сатани, який завжди намагається зробити людину своїм рабом. У Євангелії побачимо, що кожну ціну варто заплатити, аби її з цього рабства звільнити. За наше визволення Ісус Христос заплатить на хресті самим собою. Не будьмо байдужими на таку Його любов до нас. Покаймося, перепросімо за наші гріхи.

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе Ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 11, 32-40
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Що мені ще сказати? Адже мені забракне часу, як розповідатиму про Ге­део­на, Варака, Самсона, Єфту, Давида, Самуїла та про інших про­ро­ків, які вірою перемогли царства, чинили спра­вед­ливість, одержали обітниці, замкнули лев’ячі пащі, згасили силу вогню, втекли від вістря меча, одужали від недуги, були сильними у війні, обернули до втечі полки чужинців. Жінки одержували своїх по­мерлих через вос­кресіння; інші були закатовані, не отримавши звіль­нення, щоб осягнути краще вос­кре­сіння. Ще інші зазнали знущань і по­боїв, а також кайданів і ув’язнення. Їх каменували, перепилювали навпіл, вони вмирали, зарубані мечем, тинялися в овечих і козячих шку­рах – збідовані, знедолені, покривджені. Ті, яких світ не був гідний, ти­ня­лися в пустелях, у горах, у пече­рах, в земних яругах. І всі вони, засвідчені вірою, не одержали обітниці, оскільки Бог передбачив для нас щось краще, щоб вони не без нас осягли завершення.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 31, 20. 21-22. 23. 24 (Р.: пор. 25)
Кріпіться серцем, всі, хто вірить Богу.


Яка велика Твоя доброта, Боже, *
котру заховав Ти для тих, які Тебе бояться,
котру Ти перед людськими синами *
виявив тим, хто надіється на Тебе!


Ти будеш оберігати їх у потаємному місці своєї присутності від гризні людської, *
Ти в укритті від нарікань язиків будеш їх захищати.
Благословенний Господь, бо виявив до мене свою дивовижну милість *
в оточеному місті.


Тож я сказав у збентеженні своєму: *
«Я відкинений від присутності Твоїх очей, Боже».
Однак Ти прислухався до голосу мого благання, *
коли я закликав до Тебе.


Любіть Господа, всі Його праведні, *
бо Господь оберігає вірних, а пихатим віддає з лихвою.
Тож всі ви, які надієтеся на Господа, будь­те мужні, *
і нехай загартовується ваше серце!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 7, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вели­кий про­рок з’явився між нами,
і Бог свій народ відвідав!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 5, 1-20
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус зі своїми учнями перепливли на другий бік моря, до землі Гадаринської. А як Він вийшов з човна, зне­нацька перестрів Його біснуватий чоловік з гроб­ниць. Жив він у тих гробницях, і ніхто не міг його скувати навіть ланцю­гами, бо часто в’язали його путами й кай­­данами, та він розривав кайда­ни і нищив пута, і ніхто не міг його при­боркати; і завжди, вночі та вдень, він перебував у гробницях і в горах, кричав і бив­ся об каміння. Та коли він здалека побачив Ісуса, то при­біг і поклонився Йому. І, закричавши гучним голосом, каже: «Що Тобі до мене, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Заклинаю Тебе Богом, не муч мене!» Оскільки Він говорив йому: «Нечистий духу, вийди з людини!» Ісус запитав його: «Яке твоє ім’я?» Той каже Йому: «Легіон моє ім’я, – бо нас ба­гато!» І дуже благав Його, щоб не ви­ганяв їх з цієї околиці. Паслося ж там на горі велике стадо свиней. І просили Його, кажучи: «По­шли нас у свиней, щоб у них уві­йшли ми!» І Він дозволив їм. Тож пови­хо­дили нечисті духи, увійшли у свиней, і кинулося стадо – десь зо дві ти­­сячі – з кручі в море та втопи­лося в морі. А ті, хто їх пас, втекли й спо­вістили в місті та в селах. І люди ви­й­­шли побачити, що сталося. І приходять до Ісуса, і бачать, що біснуватий – той, хто мав легі­он, – сидить одягнений і при сво­єму розумі; й вони злякалися. Розповіли ж їм очевидці, що сталося з біснуватим, і про свиней. І почали благати Його покину­ти їхню околицю. І коли Він сідав у човен, то просив Його біснуватий, щоби бути з Ним. Та Він йому не дозволив, але ска­зав йому: «Іди до свого дому, до сво­їх, і сповісти їм, що для тебе Гос­подь зробив, як змилосердився над тобою!» Тож пішов він та й почав про­повідувати в Десятимісті про те, що зробив для нього Ісус, і всі диву­ва­ли­ся.
Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Смиренно представмо Господу наші прохання і просімо у Нього зцілення від духовних недуг:


1. Молімося за святу Господню Церкву, щоб Всемогутній Бог її присутністю в світі очищав наші часи від зла.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його ревна праця на благо Церкви і людства принесла щедрі плоди Господніх благодатей для всього людства.
3. Молімося за мир між народами, щоб жодна людина на землі не страждала від воєн та конфліктів.
4. Молімося за лікарів та працівників медичної опіки, щоб добрий Господь зміцнював їх у праці для здоров’я людини.
5. Молімося за наших померлих братів, батьків, рідних і близьких, щоб Бог уділив їм вічну нагороду.
6. Молімося за нас самих, щоб ми шукали зцілення від гріха в Євхаристії та в Божому Слові.


Добрий Отче, помилуй нас, слабких і грішних людей, і охорони нас від усяких підступів злого духа. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.


Префація звичайна № 42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю. (Пор. Пс 31 (30), 17-18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.




5 ЛЮТОГО, ВІВТОРОК

Доволі часто стаємо цілком безпорадні в ситуаціях без виходу. Сьогоднішнє Євангеліє покаже нам це в ситуації Яіра, якому померла дочка, чи жінки, яка багато років страждала від кровотечі. Віра людини та божественна міць Ісуса знаходять вихід. З вірою увіходьмо в цю Євхаристію і тоді Ісус Христос відповість своєю любов'ю. Спершу Він дасть нам своє милосердя, якщо з розкаяним серцем визнаймо наші гріхи.

СВ. АГАТИ, ДІВИ І МУЧЕНИЦІ
(черв) Обов’язковий спомин

Св. Агата загинула мученицькою смертю в Катанії на Сицилії. Мужньо сповідувала віру в Христа. Культ святої швидко поширився в усій Церкві; її ім’я згадується у Римському Каноні.

АНТИФОН НА ВХІД
Ось святий, котрий аж до смерті боровся в обороні Божого права; не боявся небезпеки переслідувачів, бо Христос був його силою.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: нехай свята діва й мучениця Агата, яка постійно була угодною Тобі мужністю в мучеництві та заслугою чистоти, * випросить для нас прощення. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 12, 1-4
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Ми, маючи довкола себе таку велику хмару свід­ків, від­­киньмо всяку гордість та гріх, що нас легко обплутує, з тер­пінням прямуймо до тієї бороть­би, яка пе­ред на­ми, дивлячись на Проводиря і Вер­ши­теля віри, на Ісуса, який, не­зважа­ючи на сором, замість на­лежної Йому радості, перетерпів хрест і сів праворуч Божого пре­столу. Подумайте ж про Того, хто від грішників перетерпів таку наругу над собою, щоб ви не знемоглися та не ослабли вашими душами. Ви ще не боролися до крові, вою­­ючи з гріхом.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 22, 26б-27. 28 і 30. 31-32
Прославлять Бога всі, хто Його прагне.


Обіцяне мною в молитві я виконаю перед тими, хто боїться Бога. *
Будуть їсти і наситяться убогі;
будуть хвалити Господа ті, хто Його шукає: *
«Ваші серця житимуть навіки».


Усі кінці землі згадають і повернуться до Господа; *
всі сімейства народів поклоняться перед Тобою.
Наситяться і поклоняться всі багачі землі; +
перед Ним припадуть усі, які сходять у землю. *
А моя душа живе для Нього.


І мої нащадки будуть Йому служити *
і розповідатимуть про Господа майбутньому поколінню,
вони прийдуть і звіщатимуть про Його праведність народові, що народитися має: *
«Це вчинив Господь Всевишній».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 8, 17
Алілуя, алілуя, алілуя.
Христос узяв наші недуги
і поніс хвороби.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 5, 21-43
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу, як Ісус переплив човном зно­ву на другий бік, зібрався великий на­товп довкола Нього, і Він перебу­вав біля моря. Прийшов один зі старших синагоги на ім’я Яір і, побачивши Йо­го, впав Йому до ніг і дуже просив Його, кажучи: «До­нечка моя помирає. Прийди і поклади на неї руки, щоб видужала й жила!» І Він пішов з ним. За Ним ішов великий натовп і тіснив Його. А жінка, яка страждала від кровотечі дванадцять років та багато натерпілася від чис­лен­них лікарів, – витратила все своє майно й жодного полегшення не мала, але стало їй ще гірше, – почувши про Ісуса, підійшла в натовпі ззаду й доторкнулася до Його одягу. Вона говорила: «Якщо лише до­торк­нуся до Його одягу, – одужаю!» І враз припинилася її кро­вотеча, і вона відчула в тілі, що виду­жала від хвороби. Тієї ж миті Ісус відчув у собі, що сила вийшла з Нього. Обер­нув­шись до натовпу, Він запитав: «Хто доторк­нувся до Мого одягу?» А Його учні говорили Йому: «Ти ж бачиш, що натовп Тебе тіснить, і запитуєш: “Хто доторкнувся до Мене?”» І оглядався, щоби побачити ту, яка це зробила. А жінка злякалася і тремтіла, зна­ючи, що сталося з нею; прийшла і впала перед Ним, і сказала Йому всю правду. Він же промовив до неї: «Дочко, віра твоя спасла тебе! Іди з миром і будь здоровою від своєї недуги». Коли Він ще говорив, прийшли від старшого синагоги та й сказали: «Донька твоя померла, навіщо ще турбувати Вчителя?» Ісус, почувши сказані слова, говорить старшому синагоги: «Не бій­ся, тільки вір!» І Він не дозволив, щоби з Ним хтось пішов, за винятком Петра, Яко­­ва та Йоана – брата Якового. Вони прийшли в дім старшого синагоги, і Він побачив метушню та тих, які дуже плакали й голосили. Увійшовши, сказав їм: «Чому ви метушитеся й плачете? Дитина не по­мерла, а спить!» І почали насміхатися з Нього. Він же, випровадивши всіх, взяв батька й матір дитини та тих, хто був з Ним, і ввійшов туди, де лежала ди­ти­­на. І, взявши дитину за руку, промовив до неї: «Таліта кум» – що в перекладі озна­­чає: «Дівчино, кажу тобі, встань!» І вмить підвелася дівчина й почала ходити, бо мала дванадцять ро­ків. І жахнулися всі відразу від ве­ли­­кого потрясіння. Та Він суворо наказав їм, щоб ніхто не довідався про це. І звелів да­­ти їй поїсти.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Знаючи моральне падіння сучасного суспільства, за заступництвом святої Агати, діви та мучениці, просімо Господа про порятунок:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб його вказівки щодо моралі та етики були прийняті всім світом.
2. Молімося за керуючих вихованням і засобами масової інформації, щоб вони дбали про моральність суспільства і шляхетні ідеали народу.
3. Молімося за молодь, щоб вона вміла панувати над спокусами тіла і завжди прагнула до досконалості.
4. Молімося за тих, хто дав обітниці чистоти, щоб вони мали достатньо сил для виконання своїх зобов’язань.
5. Молімося за померлих наших братів та сестер, щоб Господь милостиво простив їм скоєні гріхи і благоволив обдарувати вічним блаженством.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли йти важкою стежкою Божих заповідей і завжди були вірні своїм зобов’язанням.


Боже, наш добрий Отче, Ти благоволив, щоб людина не була одинокою в боротьбі з гріхами; просимо Тебе: підтримуй нас своєю десницею і захищай від усякого зла. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, нехай дари, які ми приносимо, споминаючи святу Агату, завдяки Твоїй благодаті будуть так само угодними Тобі, як уподобав Ти її останню боротьбу. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих мучеників № 37.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Коли хтось хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною. (Мт 16, 24)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти святу Агату за подвійну перемогу в невинності та мучеництві увінчав її серед Святих; † дай, просимо, щоб силою цього таїнства ми, мужньо перемагаючи всіляке зло, * здобули небесну славу. Через Христа, Господа нашого.

Благословення хліба і води на честь св. Агати (Літургійна Агенда, с. 400).



6 ЛЮТОГО, СЕРЕДА

Бог нас любить - це не значить, що поблажливо дозволяє все робити. Так само як люблячому батькові не байдуже, чи дитина добре чи зле поводиться. Тому, що батько бажає для своїх дітей справжнього добра. Повірмо Тому, хто для нас бажає вічного щастя та заради нього напоумляє нас і картає. Перепросімо за наші гріхи та разом з Ним почнімо боротися з нашими слабкостями.

СВВ. ПАВЛА МІКІ І СПОДВИЖНИКІВ, МУЧЕНИКІВ

(черв) Обов’язковий спомин

Св. Павла Мікі, японського єзуїта, і 25 його товаришів, розп’яли за віру 5 лютого 1597 року в Нагасакі в Японії. Вони – представники усіх християн Далекого Сходу, які загинули за віру.

АНТИФОН НА ВХІД
Святі мужі пролили свою святу кров заради Господа, * покохали Христа у своєму житті, * наслідували Його у своїй смерті * і заслужили на тріумфальний вінець.

КОЛЕКТА
Боже, сило всіх Святих, Ти через хрест благоволив покликати до вічного життя святих мучеників Павла Мікі та його сподвижників, † вчини за їх заступництвом, * щоб ми аж до смерті мужньо сповідували віру, яку визнаємо. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 12, 4-7. 11-15
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Ви ще не боролися до крові, вою­­ючи з гріхом. І забули про заклик, що звер­не­ний до вас як до синів: «Сину мій, не нехтуй Господніми картаннями і не падай духом, коли Він докоряє. Адже кого Господь любить, того й карає, і шмагає кожного сина, якого прий­­має». Якщо зазнаєте докору, то з вами Бог поводиться, як зі синами. Хіба є такий син, якого батько не кар­тає? Усяке ж покарання в даний час не здається радістю, але смутком; та згодом ті, які навчені ним, при­но­сять мирний плід праведності. Тому випростайте опущені руки і знеможені коліна, і стежки для ваших ніг зробіть прямими, аби кульгаве не збочило, але радше щоб виправилося. Майте мир з усіма і святість, без яких ніхто не побачить Господа. Пильнуйте, щоб ніхто не був по­збавлений Божої благодаті, аби хто не наробив прикрощів, коли випустить гіркий корінь, та щоб ним багато хто не опоганився.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 103, 1-2. 13-14. 17-18
Милість над тими, хто боїться Бога.


Благослови, душе моя, Господа *
і, все нутро моє, –Його святе Ім’я.
Благослови, душе моя, Господа *
і не забувай всі Його благодіяння.


Як батько синів милує, *
так Господь виявив милість до тих, які Його бояться.
Адже Йому відомо, з чого ми створені, – *
Він пам’ятає, що ми – порох!


Господнє ж милосердя від віку й до віку
на тих, хто Його боїться, *
і праведність Його на синах синів, які Його завіт зберігають *
і про Його заповіді пам’ятають, – щоб їх сповняти.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слу­хаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і во­ни йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 1-6
Читання святого Євангелія від Марка.
У той час Ісус попрямував до свого рідного краю, а за Ним йшли слі­дом Його учні. А коли настала субота, Він почав навчати в синагозі. І багато хто слухав і дивувався, кажучи: «Звідки в Нього це? І що за мудрість дана Йо­му? І що за чудеса творяться Його руками? Хіба Він – не тесля, не син Марії та не брат Якова, Йосії, Юди і Си­мо­на? Хіба не Його сестри серед нас?» І вони спокушалися через Ньо­го. А Ісус їм відповідав, що пророк буває без пошани лише у своєму рід­ному краї, серед своїх рідних і у своє­му домі. І не міг Він там жодного чуда зро­бити, тільки оздоровив декількох недужих, поклавши на них руки. І дивувався їхньому невірству. Тож обходив довколишні села, на­вчаючи.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Згадуючи Святих Мучеників, кров котрих освятила початки віри в Японії, молімося до Господа.


1. За святу Церкву, щоб вказувала вірним дорогу до спасіння.
2. За наших священиків, щоб були прикладом віри для нас.
3. За нашу державу, щоб піклувалася про всіх своїх громадян.
4. За померлих, щоб бачили світло Божого обличчя.
5. За нас самих, щоб любов Божа перебувала в наших серцях.


Господи Ісусе, Ти св. Павлу Мікі і його Сподвижникам дав заслугу мучеництва. Нехай полум’я Твоєї любові відірве нас від усього, що суперечить Твоїй волі. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Святий Отче, прийми дари, які ми, Твої слуги, складаємо, споминаючи святих мучеників, * і вчини, щоб ми постійно визнавали Твоє ім’я. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих мучеників № 37

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ви ті, що перебували зо Мною у Моїх спокусах, * і Я завіщаю вам Царство, * щоб їли і пили за столом у Моїм Царстві. (Пор. Лк 22, 28-30)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, в житті святих мучеників засяяла тайна Хреста; † зміцни нас участю в цій жертві, * щоб ми вірно перебували біля Христа і працювали в Церкві заради спасіння всіх людей. Через Христа, Господа нашого.




7 ЛЮТОГО, ЧЕТВЕР

(зел) Четвер ІV звичайного тижня

Переживаємо Рік Віри. Це означає, що має зростати наша віра, а також, що слово Доброї Новини має стати доступним для всіх. Уже близько 2 тисячі років лунає воно у світі і надалі Ісус посилає нас – своїх учнів до людей, які ще його не прийняли. Це послання є необхідним, щоб повірили та спаслись невіруючі нашого покоління, але теж є важливим для нас: отримавши скарб віри не маємо права використати його лише для себе. Тож приймаймо з вірою сьогоднішнє Слово та набираймося відваги, щоб бути свідками Ісуса Христа перед нашими ближніми. На початку визнаймо себе слабкими і грішними.

Або: (біл) Перший четвер місяця

Меса про священицькі покликання (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 12, 18-19. 21-24
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Ви приступили не до гори, до котрої можна доторкну­тися, ні – до палаючого вогню, і хма­ри, і тем­­ряви, і бурі, і звука сурми, і голосу мови; йо­го почувши, вони просили, аби біль­ше не звучало до них слово. І таким страшним було те ви­довище, що Мойсей сказав: «Я на­­ля­каний і тремчу». Але ви приступили до гори Сіон, до міста живого Бога, до не­бес­но­го Єрусалима, до десятків ти­сяч ангелів, до торжества, до Церкви первістків, запи­­са­них на небі, до Бога – Судді всіх, до духів праведників, які досягли до­сконалості, до Посередника Нового Заві­­ту – Ісуса – і до крові очищен­ня, яка краще промовляє від крові Авеля.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 48, 2-3аб. 3вг-4. 9. 10-11
Ми в Твоїм храмі милості зазнаєм.


Великий Господь і вельми прославлений у місті нашого Бога, *
на Його святій горі.
Гора Сіон – прекрасне узвишшя, *
землі всієї радість.


Гора Сіон – північні схили, *
царя великого місто.
В його палацах *
Бог дає себе знати як Притулок.


Те, що ми почули, – *
саме те й в місті Господа Сил узріли,
у місті нашого Бога. *
Бог заснував його навіки.


Боже, ми роздумували про Твоє милосер­дя *
посеред Твого храму.
Як Твоє Ім’я, о Боже, так само й слава Твоя – до країв землі. *
Повна праведності Твоя правиця.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
пор. Мк 1, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
На­близилося Царство Боже.
Покай­те­ся і віруйте в Євангеліє!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 7-13
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус, покликавши Дванадцятьох, почав розсилати їх по двох, наді­ля­ю­чи їх владою над нечистими духа­ми. І сказав їм, щоб нічого не брали в дорогу – тільки одну палицю: ні хліба, ні торби, ні мідяків у пояс, але щоби взули сандалі й не о­дя­галися у дві одежини. І Він говорив їм: «Куди тільки ввійдете в дім, там перебувайте, до­ки не вийдете звідти. І коли б у якомусь місці не прий­­няли вас і не послухали вас, то, виходячи звідти, обтрусіть пил з ніг – як свідчення проти них». І, вийшовши, вони проповіду­вали, щоб люди покаялися, і виганяли численних бісів, а багатьох недужих помазували олією і зціляли.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Христа, який посилає своїх учнів проповідувати Євангеліє, щоб і нині не бракувало священиків та місіонерів, котрі служитимуть Церкві по всьому світі:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона несла Христову Вість про спасіння кожній людині.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його апостольські подорожі та особистий приклад сприяли зростанню покликань до священицького і чернечого служіння.
3. Молімося за місійні країни, які потерпають від браку священиків, щоб місцева молодь запалилась бажанням проповідувати Христа своїм братам.
4. Молімося за духовні семінарії, щоб під їхнім дахом виховувалися священики сильні вірою та віддані праці у святій Церкві.
5. Молімося за померлих, яким за життя ніхто не проповідував Євангелія, щоб Господь споглянув на їхнє благочестиве життя і простив їм усі їхні помилки.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми завжди були відкриті на слово проповідників.


Дякуємо Тобі, Господи Ісусе, за дар віри і смиренно просимо Тебе: вислухай наші прохання і допоможи нам завжди бути вірними Твоїм заповідям. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-41

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю. (Пор. Пс 31 (30), 17-18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.




8 ЛЮТОГО П’ЯТНИЦЯ

(зел) П’ятниця ІV звичайного тижня

Почуємо сьогодні тривожне попередження: можна бути дуже близько Бога і не використати цього як шанс спасіння. Як Ірод, котрий настільки заплутався у пристрастях, що наказав вбити Йоана Хрестителя, хоч вважав його великим пророком. Отже почуємо таким чином слово, яке закликає невідкладно навертатись. Тому, що з певної відстані спасіння стає під загрозою. Сьогодні станьмо перед Господом з розкаяним серцем та визнаймо наш гріховність.

Або (біл) довільний спомин св. ЄРОНІМА ЕМІЛІАНІ

Св. Єронім Еміліані народився 1486 року в сім’ї венеціанського патриція. На 25 році життя він роздав свій маєток убогим і присвятив себе опіці над сиротами, покинутими дітьми і хворими. В 1532 році він заснував конгрегацію Регулярних Кліриків в Сомасці для опіки над сиротами й бідними. Під час епідемії в Сомасці він особисто доглядав за хворими і ховав померлих. Заразившись, помер 8 лютого 1537 року.

Спільні Меси: про ченців (стор. )


Або (біл) спомин св. ЖОЗЕФІНИ БАКІТИ, діви

Народилася близько 1868 р. в Судані, в околицях Дарфуру. Ще у ранньому віці була схоплена работоргівцями і продана в рабство. Після визволення Жозефіна прийняла християнство і вступила у чернече згромадження Дочок Милосердя Каносіянок. Решту свого життя вона прожила в самозреченні та молитві в італійському місті Скіо, де й померла 8 лютого 1947 року.

Спільні Меси: про одну діву (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, Отче милосердя, Ти вибрав святого Єроніма Еміліані опікуном та батьком сиріт, † вчини за його заступництвом, * щоб ми вірно зберігали духа усиновлення, в якому ми були названі Твоїми дітьми і дійсно є ними. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, Ти через безвартісне в очах світу служіння прикрасив святу Жозефіну вінцем гідності Твоєї дочки і возлюбленої Христа; † просимо, вчини, щоб ми, за її прикладом, йшли за розп’ятим Господом Ісусом непохитні в любові * і тривали у відданості ділам милосердя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 13, 1-8
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Нехай утверджується братолюбність! Не забувайте гостинності, бо за­вдяки їй деякі, не відаючи, го­стин­но прийняли ангелів. Пам’ятайте про в’язнів, наче з ними ув’язнені, – про тих, які стра­ж­дають, бо й ви самі перебуваєте в тілі. Шлюб у всіх нехай буде у великій пошані, й ложе незаплямоване, а роз­пусників і перелюбників суди­ти­ме Бог. У поведінці будьте не грошо­люб­ні, задоволені тим, що маєте. Бо Він сказав: «Я тебе не покину і не від­ступлю від тебе!» Тому ми відважуємося гово­ри­ти: «Господь – мені помічник, тож я не боятимусь. Що зробить мені лю­дина?» Згадуйте ваших на­став­ни­ків, які проповідували вам Боже Слово, і, дивлячись на кінець їх­нього жит­тя, наслідуйте їхню віру. Ісус Христос учора, сьогодні й навіки той самий!
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 27, 1. 3. 5. 8б-9абв
Бог – моє світло і моє спасіння.


Господь – моє світло і мій Спаситель. *
Кого мені боятись?
Господь – мого життя твердиня. *
Кого мені лякатись?


Якщо проти мене табір буде розбито, – *
не злякається моє серце.
Якщо проти мене війна розпочнеться, *
я й тоді надію буду мати.


Бо в день недолі *
Він в укритті мене сховає, –
Він заховає мене в потаємному місці свого намету, *
підніме мене на скелю.


Я, Господи, шукатиму Твого обличчя! *
Не відверни від мене свого обличчя,
не відвертайся від раба свого в гніві. *
Будь моїм помічником, не покидай мене, мій Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Лк 8, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні ті, хто, почувши Слово щирим і доб­рим серцем,
бережуть і приносять плід у терпінні.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 14-29
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу почув цар Ірод, оскільки відоме стало Ім’я Ісуса, і люди говорили, що це – Йоан Хреститель устав з мертвих, то­му й такі чудеса здійснюються Ним. Інші ж казали, що це – Ілля, ще інші вважали, що це – пророк або один із пророків. А Ірод, почувши, сказав: «Той Йоан, якому я відтяв голову, це він воскреснув!» Адже Ірод, пославши воїнів, схо­пив Йоана і посадив його у в’язницю через Іродіяду, дружину сво­го брата Филипа, бо одружився з нею. А Йоан казав Іродові: «Не го­диться мати тобі жінку твого брата!» Тож Іродіяда таїла злобу на нього й бажала його вбити, та не могла. Бо Ірод боявся Йоана, знаючи його як чоловіка праведного та свя­того, й оберігав його, а слуха­ю­чи, ду­же непокоївся, але слухав з на­со­лодою. Як настав слушний день, коли Ірод з нагоди дня свого народження влаштував бенкет для своїх вельмож, тисяцьких, галілейських стар­шин, увійшла дочка Іродіяди і, тан­цюючи, догодила Іродові й тим, які з ним сиділи при столі. Цар же ска­зав дівчині: «Проси в мене, чого тіль­ки хочеш, і дам тобі!» І він поклявся їй: «Чого тільки по­­просиш у мене, дам тобі, хоч би й півцарства мого». І вона, вийшовши, запитала в матері: «Що попросити?» Та ж ска­за­ла: «Голови Йоана Хрестителя!» І, повернувшись відразу з пос­піхом до царя, вона попросила, ка­жу­чи: «Хочу, щоб негайно дав ти мені на полумиску голову Йоана Хре­сти­теля!» І цар сильно засмутився, але через клятву й тих, які сиділи при сто­лі, він не захотів їй відмовити. Тож відразу цар послав свого охо­ронця, наказавши принести його голову. Той пішов, відтяв його го­лову у в’язниці та приніс його голову на полу­миску, дав дівчині, а дівчина віднес­ла її своїй матері. А коли його учні почули, то при­й­­шли, взяли тіло і поховали його в гробниці.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Уповаючи на Боже милосердя, молімося за святу Церкву, а та­кож у наших особистих інтенціях:


1. Молімося за святу Господню Церкву, щоб вона, зміцнена свідоцтвом святих мучеників, рішуче несла слово істини навіть туди, де ненавидять християн.
2. Молімося за Святішого Отця, Христового намісника на землі, щоб Господь благословив усі його труди на благо Церкви і людства.
3. Молімося за тих, які дбають про збереження миру між на­родами, щоб їхня праця принесла плоди миру та злагоди.
4. Молімося за керуючих державами, щоб вони з покорою вміли прийняти кожне слово критики і доклали всіх зусиль для виправлення своїх помилок.
5. Молімося за померлих, щоб милосердний Бог дозволив їм радіти славою воскресіння зі святими Господніми мучени­ками та всіма святими.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола Христового вівта­ря, щоб ми були мужніми у виконанні вимог, які ставить перед нами наше сумління та Христове вчення.


Боже, наш Отче, розрадо тих, що страждають і плачуть, укрі­пи всіх дітей Церкви у служінні Тобі та будь їм вічною наго­родою у Небесному Царстві. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.




9 ЛЮТОГО, СУБОТА

(зел) Субота ІV звичайного тижня

Ісуса Христа завжди зворушують люди, котрі Його шукають, бо почувають себе слабкими і мають надію в Нього знайти порятунок. Тому Він невтомно готовий змилосердитись над ними. Також і нині зміцнює свою Церкву, щоб нинішнє покоління не було як вівці без пастуха. Ось ми сьогодні запрошені підкріпитися Ним в цій Євхаристії та з новими силами наближати Його любов нашим сучасним. На початку визнаймо перед Ним наші гріхи, щоб ми змогли прийняти Його поживу.

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 13, 15-17. 20-21
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Через Ісуса завжди при­­­носьмо жертву хвали Богові, тобто плід уст, що прославляють Йо­­го Ім’я. Не забувайте про добро­чин­ність і спільність, бо такі жертви до вподоби Богові. Слухайтеся ваших наставни­ків, підкоряйтеся їм, тому що вони дба­ють про ваші душі, оскільки мають дати звіт. Хай же вони роблять це з ра­дістю, а не із зітханням, адже це для вас не корисне. А Бог миру, який кров’ю вічного Завіту підняв з мертвих Великого Па­с­тиря овець – Господа нашого Ісу­са, нехай удосконалить вас у вся­кому доброму ділі, аби ви виконали Йо­­го волю, здійснюючи у вас усе, що Йому до вподоби, – через Ісуса Хри­ста, якому слава навіки-віків! Амінь.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 23, 1-3а. 3бв-4аб. 4вг-5аб. 5вг-6
Господь – мій Пастир, всього маю вдосталь.


Господь – мій Пастир. Я не матиму недостатку. *
На зелених лугах Він дасть мені відпочити,
Біля тихих вод піклуватиметься про мене; *
мою душу Він обновляє.


Веде мене стежками правди *
ради Імені свого.
Коли я піду навіть долиною смертної тіні, *
не злякаюся зла, бо Ти зі мною.


Твій жезл і Твій посох – *
вони мене втішають.
Переді мною трапезу Ти готуєш *
в присутності тих, які мене тривожать.


Ти намастив мою голову олією, *
переливається моя чаша.
Отож, добро і милосердя супроводжуватимуть мене в усі дні життя мого, *
і я поселюся на довгі дні в Господнім домі.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слу­хаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і во­ни йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 30-34
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу посходилися апостоли до Ісуса та сповістили Йому про все: що зробили і чого навчили. А Він каже їм: «Ви підіть самі подалі в пустинне місце та відпочинь­те трохи!» Бо так багато було тих, які приходили й відходили, що навіть не було їм коли попоїсти. Тож вони самі відпливли чов­ном до відлюдного місця. Та побачили їх, як пливли, і багато хто впізнав їх. І пішки люди збіглися туди з усіх міст і прибули ра­­ніше за них. Вийшовши, Ісус побачив ве­ликий натовп; і змилосердився над ними, бо вони були, як ті вівці, які не мають пастуха, й почав їх багато навчати.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Божої Матері смиренно молімо Бога, найкращого Отця, за святу Церкву і всіх її дітей:


1. Нехай за заступництвом Марії, Матері Церкви, Бог зміцнить свою Церкву в проголошенні воскреслого Христа.
2. Нехай за заступництвом Марії, Цариці Апостолів, Бог уділить Святішому Отцю благодатей для збереження віри та єдності християнських Церков.
3. Нехай за заступництвом Марії, Цариці Миру, Бог оберігає народи світу від воєн та поневолення.
4. Нехай за заступництвом Марії, Розради стражденних і Цілительки хворих, Бог осушить сльози, залікує рани, втішить засмучених і зміцнить слабких.
5. Нехай за заступництвом Марії, Богородиці, Господь відродить наших померлих братів і сестер до життя вічного.
6. Нехай за заступництвом Марії, Матері наших сердець, Бог безустанно веде нас дорогою служіння Церкві.


Смиренно просимо Тебе, Всемогутній Боже: за заступництвом Непорочної Матері Твого Сина вислухай наші прохання і обдаруй нас своїми благодатями. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які ми жертвуємо на Твоєму вівтарі, * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.




10 ЛЮТОГО, НЕДІЛЯ

(зел) V Неділя Звичайного періоду

Ми усі, самі по собі, занадто малі, щоби Бог послуговувався нами в ділі спасіння. Але сьогоднішнє Слово Боже, через пророка Ісаю та через рибалку Петра, покаже, що саме Бог дає ефективність нашій праці. Потрібно лише знати свої обмеження та покірно, слухняно виконувати Божу волю. Тоді – через малих людей – Бог і в наших часах буде чинити великі діла. Уже тепер, на початку Святої Меси, станьмо перед Ним в правді, свідомі наших обмежень та слабкостей.

АНТИФОН НА ВХІД
Ходіте поклонімося і ниць припадім; припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим! Бо Він наш Бог.

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: з батьківською добротою постійно піклуйся про свою родину, † а оскільки ми всю надію покладаємо на небесну благодать, * тримай нас завжди під Твоїм покровом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 6, 1-2а. 3-8
Читання з Книги пророка Ісаї.
Того року, коли помер цар Уззія, бачив я Господа на високім і піднесенім престолі; поли його риз наповнювали храм. Над ним стояли серафими. Кожен мав по шість крил. І кликали один до одного: «Свят, Свят, Свят Господь Сил; вся земля повна Його слави!» Підвалини порогу хитались від того гомону, а дім став повен диму. І я сказав: «Горе мені! Пропав я! Бо я людина з нечистими устами, і живу я між людьми з нечистими устами, мої ж очі бачили Царя, Господа Сил». І підлетів до мене один із серафимів з жевріючою вуглиною у руці, який взяв його кліщами з жертовника. Він приторкнувся ним до моїх уст і мовив: «Приторкнулось оце до твоїх уст і взято від тебе твою беззаконність, і зник гріх твій». Тоді почув я голос Господній, що говорив: «Кого б Мені послати? Хто Нам піде?»  І сказав я: «Ось я, пошли мене!»
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 138, 1-2а. 2бв-3. 4-5. 7в-8
З ангельським хором Господа прославлю.


Прославлятиму Тебе від усього мого серця, *
перед ангелами буду Тобі співати,
бо Ти вислухав слова моїх уст, Боже. *
Поклонюся до Твого святого храму.


І прославлю Твоє Ім’я за Твою милість і Твою правду, *
бо Ти понад усе звеличив своє Ім’я, своє слово.
Того дня, коли я закличу до Тебе, Ти до мене відізвися: *
Ти наділиш силою мою душу.


Нехай всі царі землі Тебе, Господи, прославлять, *
бо вони слова Твоїх уст чули;
Тож нехай співають на дорогах Господніх, *
бо велика слава Господня!


Ти спасеш мене правицею своєю. *
Господь розплатиться за мене!
Господи, навіки Твоя милість; *
не покинь рук своїх діло!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 15, 1-11 (довше) або 15, 3-8. 11 (коротше)
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Нагадую вам, брати, Євангеліє, яке я вам сповістив, яке ви при­йняли, в якому стоїте і яким спасаєтеся, коли дотри­­мує­те слово таким, яким я вам його сповістив; якщо ж ні, – ви повір­и­ли надаремно. Найперше я вам передав те, що й прийняв, що Христос, згідно з Писанням, помер за наші гріхи, і Він був похований, і третього дня воскрес, згідно з Писанням; і з’явився Кифі, тоді Дванад­цятьом; після того Він з’явився одно­час­но понад п’ятистам братам, з яких багато хто живе ще й донині, а деякі спочили. Пізніше з’явився Якову, а тоді – всім апостолам; нарешті з’явився і мені, – наче якомусь недоноскові. Адже я найменший з апостолів, не­достойний називатися апосто­­лом, оскільки я переслідував Божу Цер­кву. Та благодаттю Божою я є тим, ким є. Його благодать, що в мені, не була марною, бо я трудився більше за них усіх; втім, не я, а Божа бла­го­дать, що була зі мною. Тож чи я, чи вони, але ми так проповідуємо, і так ви повірили.
Слово Боже.

Або коротше

Брати! Найперше я вам передав те, що й прийняв, що Христос, згідно з Писанням, помер за наші гріхи, і Він був похований, і третього дня воскрес, згідно з Писанням; і з’явився Кифі, тоді Дванад­цятьом; після того Він з’явився одно­час­но понад п’ятистам братам, з яких багато хто живе ще й донині, а деякі спочили. Пізніше з’явився Якову, а тоді – всім апостолам; нарешті з’явився і мені, – наче якомусь недоноскові. Тож чи я, чи вони, але ми так проповідуємо, і так ви повірили.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 4, 19
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ідіть за Мною,
і ловцями людей зроблю вас.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 5, 1-11
Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу, коли натовп, аби слухати Боже слово, тіснив Ісуса, а Він стояв біля Генісаретського озера, то побачив два причалені до берега човни. Рибалки, відійшовши від них, полоскали сіті. Увійшовши до одного з човнів, який належав Симонові, велів йому трохи відплисти від берега. Він сів і навчав людей з човна. Коли ж перестав навчати, Він промовив до Симона: «Відпливи на глибину і закинь сіті для риболовлі!» А Симон у відповідь сказав: «Наставнику, цілу ніч ми трудилися, але нічого не піймали, та за словом Твоїм закину сіті!» І, зробивши це, вони наловили дуже багато риби, аж їхні сіті поча­ли рватися. Тож вони дали знак товаришам у дру­гому човні, щоби прийшли їм допомогти. І вони прийшли й на­пов­­нили обидва човни, так що ті ста­ли потопати. Побачивши це, Симон-Петро при­­пав до колін Ісуса, промов­ля­ю­чи: «Відійди від мене, бо я грішний чо­ловік, Господи!» Бо від кількості риби, що вони на­ловили, жах охопив його й усіх, хто був з ним, також і Якова, й Йоана, синів Зеведеєвих, які були спільниками Симона. І сказав Ісус Симонові: «Не бій­ся – відтепер ти будеш ловити людей!» І, витягнувши човни на землю, вони залишили все і пішли за Ним.
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Кожен, виконуючи на землі своє покликання, потребує Божої допомоги; просімо у Господа благодаті вірно слідувати доро­гою покликання:


1. Молімося за святу Церкву, щоб як човен апостола Петра наповнився рибою, так і вона все більше наповнювалася вірними Христові людьми.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його, як найвищого пастиря Церкви, Господь обдарував усіма дарами Святого Духа.
3. Молімося за нашого архіпастиря, єпископів та священи­ків, щоб своїм прикладом та пастирською ревністю вони надихали довірену їм паству до істинно християнського життя.
4. Молімося за батьків та вихователів, щоб своїм життям во­ни давали дітям та молоді приклад служіння ближньому.
5. Молімося за померлих, щоб милосердний Господь відчи­нив перед ними брами свого Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми, приймаючи участь у Месі, впродовж усього жит­тя працею і вчинками свідчили, що нами керує Христова любов.


Господи і Боже наш, Ти кожному сотворінню доручаєш особливе завдання; допоможи нам вірно виконувати Твою волю і так осягнути Небесне Царство. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти сотворив хліб і вино, щоб підтримувати наше слабке життя; * вчини, щоб вони стали для нас також таїнством вічного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація на неділю звичайну, н. 20-25

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хай славлять Господа за Його милість і чудеса Його над людськими синами. Бо Він наситив спраглу душу і зголоднілу душу сповнив благом. (Пс 107(106), 8-9)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів нас вчинити сопричасниками одного Хліба і однієї Чаші, † просимо Тебе: дай нам жити так, щоб ми, з’єднані воєдино у Христі, * з радістю приносили плід заради спасіння світу. Через Христа, Господа нашого.




11 ЛЮТОГО, ПОНЕДІЛОК

(зел) Понеділок V звичайного тижня

Сьогодні, коли згадуємо Пресвяту Діву Марію із Лурд і вже за звичаєм відзначаємо Всесвітній День Хворих, почуємо з Євангелія про людей, які з усіх сторін йдуть до Ісуса з надією на зцілення. Не дивно, що хворі хочуть видужати і коли про це просять з вірою – стають здоровими. Йдеться про здоров’я як тіла так і душі. Бог схотів теж обдаровувати здоров’ям тіла і душі через заступництво Пресвятої Діви Марії в Лурд у Франції. Просімо з вірою за хворих. Просімо на початку про здоров’я наших душ, про дар Божого милосердя для нас грішних.

Або (біл) довільний спомин ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ ЛУРДСЬКОЇ

11 лютого 1858 року, через 4 роки після проголошення догмату про Непорочне Зачаття, Матір Божа явилася бідній пастушці Бернадеті Субіру в Масабельському гроті в Лурді. Під час 18 об’явлень Марія закликала до молитви та покаяння, а також наказала, щоб на місці об’явлень був збудований храм. Невдовзі Лурд прославився завдяки численним наверненням та зціленням і став світовим центром культу Пресвятої Діви Марії.

Спільні Меси: про Пресвяту Діву Марію (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Ходіте, поклонімся і ниць припадім; * припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим! * Бо Він наш Бог.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: з батьківською добротою постійно піклуйся про свою родину, † а оскільки ми всю надію покладаємо на небесну благодать, * тримай нас завжди під Твоїм покровом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Милосердний Боже, прийди з допомогою в нашій немочі † та вчини, щоб ми, споминаючи Непорочну Богородицю Діву Марію, * воскресли із наших гріхів до нового життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 1, 1-19
Читання з Книги Буття.
На початку сотворив Бог небо й землю. Земля ж була пуста й порожня та й темрява була над безоднею, а дух Божий ширяв над водами. І сказав Бог: «Нехай буде світло!» І настало світло. І побачив Бог світло, що воно добре та й відділив Бог світло від темряви. Назвав же Бог світло – день, а темряву назвав ніч. І був вечір і був ранок – день перший. Тоді сказав Бог: «Нехай посеред вод буде твердь і нехай вона відділяє води від вод!» І зробив Бог твердь і відділив води, що під твердю, від вод, що над твердю. Тож сталося так. І назвав Бог твердь – небо. І був вечір і був ранок – день другий. Тоді сказав Бог: «Нехай зберуться води, що під небом, в одне місце і нехай з’явиться суша». І так сталося. І назвав Бог сушу – земля, а збір вод назвав морями. І побачив Бог, що воно добре. Бог сказав: «Нехай земля зростить рослини: траву, що розсіває насіння, і плодові дерева, що родять плоди з насінням, за їхнім родом на землі». І так сталося. І вивела земля з себе рослини: траву, що розсіває насіння за своїм родом, і дерева, що родять плоди з насінням у них, за їхнім родом. І побачив Бог, що воно добре. І був вечір і був ранок – день третій. Тоді сказав Бог: «Нехай будуть світила на тверді небесній, щоб відділяти день від ночі й нехай вони будуть знаками для пір року, для днів і років; нехай будуть світила на тверді небесній, щоб освітлювати землю». І так сталося. І зробив Бог два великі світила: світило більше – правити днем, а світило менше – правити ніччю, і зорі. І примістив їх Бог на тверді небесній, щоб освітлювати землю, та правити днем і ніччю і відділяти світло від темряви. І побачив Бог, що воно добре. І був вечір і був ранок – день четвертий.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 104, 1-2а. 5-6. 10 і 12. 24 і 35в
Бог веселиться своїми ділами.


Благослови, душе моя, Господа! *
Господи, Боже мій, Ти надзвичайно величний!
У славу й велич Ти одягнувся. *
Ти одягаєшся у світло, як в одяг.


Ти заснував землю на її підвалинах, – *
вона не захитається на віки вічні.
Безоднею, мов плащем, Ти її покрив. *
На горах зберуться води.


Ти джерела спрямовуєш у потоки, – *
між горами вони протікають.
Над ними поселяться птахи небесні, – *
з-поміж листя подаватимуть голос.


Які величні Твої діла, Господи! *
Ти все вчинив премудро –
земля сповнена Твоїм творінням. *
Благослови, душе моя, Господа Бога!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 53-56
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус і Його учні прибули до Генісаретської землі й прича­ли­ли. Коли вони вийшли з човна, люди відразу, впізнавши Його, оббігли всю ту околицю і поча­ли на носилках приносити хворих – скрізь, де б Він не з’явився. І куди б Він не входив: до сіл, міст, хуторів – скрізь на майданах клали недужих і благали Його, щоб хоч до краю Його одягу доторк­ну­ти­ся, а ті, хто торкався до Нього, зці­лялися.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Усі потребуючі поспішали зі своїми проханнями до Ісуса; при­єднаймося і ми до них у смиренній молитві, уповаючи, що Він помилує нас та уділить того, про що ми щиро просимо:


1. Молімося за святу Церкву, щоб Господь завжди в ній пе­ребував і зміцнював її своєю благодаттю.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь обдарував йо­го здоров’ям та оберігав його заради блага святої Церкви.
3. Молімося за людей, котрі шукають істину, щоб пізнали Ісуса Христа - Істину, Дорогу і Життя.
4. Молімося за всіх хворих, нещасних та скривджених, щоб церковні та громадські організації завжди приходили до них із допомогою.
5. Молімося за померлих, щоб Господь вдихнув у них свого животворящого Духа і збудив їх зі сну смерті до життя вічного.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вірно виконували Господ­ню волю і так змогли осягнути обіцяне нам у спадщину Небесне Царство.


Господи Ісусе Христе, вислухай благання свого народу і до­поможи нам завжди бути вірними Твоєму Євангелію. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти сотворив хліб і вино, щоб підтримувати наше слабке життя; * вчини, щоб вони стали для нас також таїнством вічного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-41

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хай славлять Господа за Його милість * і чудеса Його над людськими синами. * Бо Він наситив спраглу душу * і зголоднілу душу сповнив благом. (Пс 107 (106), 8-9)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів нас вчинити сопричасниками одного хліба і однієї чаші, † просимо Тебе: дай нам жити так, щоб ми, з’єднані воєдино у Христі, * з радістю приносили плід заради спасіння світу. Через Христа, Господа нашого.




12 ЛЮТОГО, ВІВТОРОК

(зел) Вівторок V звичайного тижня

На передодні Великого Посту почуємо Ісуса Христа, який закликає глибше оцінити нашу віру. Чи не є вона, як в поставі фарисеїв, низькою обрядів, котрі омивають руки та посуд, але не сягають до серця. Всі побожні вчинки, якщо виникають із любові Бога і ближнього, мають велику вартість, але виконувані для людської похвали – нічого не варті. Бог завжди дивиться на наше серце. Тож в правді про наші гріхи станьмо перед Ним та просімо прощення.

АНТИФОН НА ВХІД
Ходіте, поклонімся і ниць припадім; * припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим! * Бо Він наш Бог.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: з батьківською добротою постійно піклуйся про свою родину, † а оскільки ми всю надію покладаємо на небесну благодать, * тримай нас завжди під Твоїм покровом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 1, 20 – 2, 4а
Читання з Книги Буття.
Тоді сказав Бог: «Нехай закишать води живими створіннями й нехай птаство літає над землею попід твердю небесною». І сотворив Бог великих морських потвор і всілякі живі створіння, що повзають та кишать у воді, за їхнім родом, і всіляке птаство крилате за його родом. І побачив Бог, що воно добре; і благословив їх Бог, кажучи: «Будьте плідні і множтеся та наповняйте воду в морях, і птаство нехай множиться на землі». І був вечір і був ранок – день п’ятий. Тоді сказав Бог: «Нехай земля виведе з себе живі створіння за їхнім родом: скотину, плазунів і диких звірів за їхнім родом». І сталося так. І сотворив Бог диких звірів за їхнім родом, скотину за родом її, і всіх земних плазунів за їхнім родом. І побачив Бог, що воно добре. Тож сказав Бог: «Сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу, і нехай вона панує над рибою морською, над птаством небесним, над скотиною, над усіма дикими звірами й над усіма плазунами, що повзають на землі» І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі; пануйте над рибою морською, над птаством небесним і над усяким звіром, що рухається по землі». По тому сказав Бог: «Ось Я даю вам усяку траву, що розсіває насіння по всій землі, та всяке дерево, що приносить плоди з насінням: вони будуть вам на поживу. Всякому ж дикому звірові, всякому небесному птаству, всьому, що повзає по землі й має в собі живу душу, Я даю на поживу всяку зелень трав». І так сталося. І побачив Бог усе, що створив: і воно було дуже добре. І був вечір і був ранок – день шостий. Так закінчено небо й землю з усіма її оздобами. Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що його творив. І благословив Бог сьомий день і освятив його; того бо дня спочив Бог від усього свого діла, що творячи зробив був. Таке було походження неба й землі, коли сотворено їх.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 8, 4-5. 6-7. 8-9
 Як же величне Ім’я Твоє, Боже.


Коли я погляну на Твої небеса –рук Твоїх діло, *
на місяць і зорі, засновані Тобою, –
хто така людина, що пам’ятаєш про неї, *
або людський син, що навідуєшся до нього?


Ти зробив її дещо меншою за ангелів, *
Ти увінчав її славою і честю.
Ти дав йому владу над рук своїх ділами, *
все підкорив йому під ноги:


Коряться Йому бики і вівці, *
а також польові тварини,
птахи небесні, *
морські риби, що носяться глибинами морськими.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 119, 36. 29б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прихили серце моє, Боже, до Твоїх свідчень,
помилуй мене за Твоїм законом.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 7, 1-13
Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу зібралися до Ісуса фарисеї та де­хто з книжників, які при­йшли з Єрусалима. І помітили, що деякі з Його уч­нів їли хліб нечистими, тобто не­ми­тими, руками. Адже фарисеї і всі юдеї не їдять, як­що добре не вимиють рук, дотри­муючись передань старших. І, повернувшись з торгу, поки не помиються, не їдять. Є і багато чого іншого, що вони прийняли, щоби до­тримуватися: миття чашок, гле­чи­ків, мідного посуду, лежаків. І запитують Його фарисеї та книж­ники: «Чому Твої учні не дотри­му­ються передань старших і неми­тими руками їдять хліб?» А Він відповів їм: «Добре Ісая про­­­рокував про вас, лицемірів, як на­пи­сано: “Цей народ устами шанує Ме­не, серце ж їхнє далеко від Ме­не. Та даремно поклоняються Мені, навчаючи людських заповідей”. Залишивши Божу заповідь, ви тримаєтеся людських передань». І Він говорив їм: «Ви вміло від­ки­даєте Божу заповідь, аби лише збе­регти передання ваші. Адже Мойсей сказав: “Шануй сво­го батька і свою матір”; і ще: “Хто ли­хословить батька або матір, нехай смертю помре”. Ви ж кажете: “Якщо хто скаже батькові або матері: корван, тобто дар Богові є те, що ви мали б одер­жа­­ти від мене”, то після цього вже дозволя­єть­ся нічого не робити для батька чи для матері, – усуваєте Боже Слово оцим вашим переданням, яке ви ж і вста­но­вили. І робите багато інших по­діб­них речей!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Згромаджені на Господній трапезі, вознесімо до всемилостивого Отця свої смиренні прохання:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, плекаючи багато­вікову традицію релігійного культу, непохитно стояла на сторожі вірності Божим заповідям.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб не забракло йому сил для рішучого протистояння поширенню споживацької ментальності в суспільстві.
3. Молімося за підприємців, щоб вони, керуючись принци­пами солідарності та справедливості, дбали про добробут усього суспільства.
4. Молімося за людей засліплених релігійним фанатизмом і шовінізмом, щоб Божа благодать визволила їх і повер­нула їм тверезе бачення світу.
5. Молімося за померлих, щоб Господь змилосердився над ними і привів їх до свого вічного Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб віра, яку ми устами сповідуємо, випливала з нашого глибоко християнського життя.


Господи, Ти навчав своїх учнів істинної віри та релігійності; керуй кожним нашим словом і вчинком, щоб ми праведним земним життям здобули життя вічне. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти сотворив хліб і вино, щоб підтримувати наше слабке життя; * вчини, щоб вони стали для нас також таїнством вічного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хай славлять Господа за Його милість * і чудеса Його над людськими синами. * Бо Він наситив спраглу душу * і зголоднілу душу сповнив благом.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів нас вчинити сопричасниками одного хліба і однієї чаші, † просимо Тебе: дай нам жити так, щоб ми, з’єднані воєдино у Христі, * з радістю приносили плід заради спасіння світу. Через Христа, Господа нашого.



13 ЛЮТОГО, СЕРЕДА

(фіол) ПОПІЛЬНА СЕРЕДА

Змилуйся, Боже, бо ми всі є грішні - будемо повторювати приспів псалму. Розпочинаємо Великий Піст, тому, що наближається Пасха, в якій Ісус Христос хоче нас омити і звільнити з неволі гріха. Отже не залишаймося на поверхні, але сягаймо до коренів зла. Акт покаяння за гріхи сьогодні буде після проповіді, зміцнений знаком посипання голів попелом. Дозвольмо Богу діяти в нас Його дуже серйозному слову. Увіходьмо в цей час з готовністю докорінно змінити своє життя.

АНТИФОН НА ВХІД
Ти милуєш усіх, Господи, * і не бридишся нічим з того, що сотворив; * і не зважаєш на гріхи людські, * щоб дати людям можливість покаятися. * Ти щадиш їх, бо Ти Господь, Бог наш.

Акт покаяння пропускається, бо замість нього звершується обряд посипання голів попелом.

КОЛЕКТА
Дай нам, Господи, розпочати святий піст під захистом християнського воїнства, † щоб ми, які маємо боротися супроти злих духів, * отримали допомогу через наші зречення. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Йоіл 2, 12-18
Читання з Книги пророка Йоіла
Нині говорить Господь: «Поверніться до Мене усім вашим серцем, у пості, в плачі й у голосінні. Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа Бога вашого, бо Він благий і милосердний, довготерпеливий і многомилостивий, – і уболіває над нещастям. Хто знає, чи не повернеться, не пожаліє і не залишить по собі благословення, приношення й узливання Господу, Богові вашому? Трубіть у ріг на Сіоні, призначте піст, скличте святкові збори! Зберіть народ, скличте громаду! Старих згромадьте, зберіть дітей і немовлят при грудях! Хай вийде молодий з покоїв своїх, і молода – зі свого ложа. Хай між притвором і між жертовником плачуть священики, слуги Господні, і нехай кажуть: «Пожалій, Господи, народ Твій! Не видавай Твою спадщину на наругу, щоб не глумилися над нею погани. Чому мали б між народами говорити: “Де Бог їхній?”» Тоді Господь почав ревнувати за свій край і пощадив народ свій. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 51, 3-4. 5-6а. 12-13. 14 і 17
Змилуйся, Боже, бо ми всі згрішили.


Помилуй мене, Боже, задля милості своєї, *
і через велике своє милосердя зітри моє беззаконня.
Особливо омий мене від мого беззаконня *
і від мого гріха мене очисти.


Бо я знаю своє беззаконня, *
і мій гріх постійно переді мною.
Тобі, я згрішив Тобі одному *
і вчинив те, що є злом перед Тобою.


Створи в мені, Боже, чисте серце *
і віднови праведного духа всередині мене.
Не відкинь мене від свого обличчя *
і не забери від мене свого Святого Духа.


Поверни мені радість свого спасіння *
і зміцни мене Духом могутнім.
Господи, Ти уста мої відкриєш – *
і мої уста звістять Тобі хвалу.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 5, 20 – 6, 3
Читання з Другого Послання святого Павла Апостола до корінтян
Брати! Ми – посли від імені Христа, і тому наче сам Бог просить через нас. Від Імені Христа благаємо: примиріться з Богом! Того, хто не знав гріха, Він зробив за нас гріхом, щоб ми в Ньому стали Божою праведністю. Ми, як співпрацівники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не приймали надаремно. Адже сказано: «У сприятливий час Я вислухав тебе і в день спасіння допоміг тобі». Ось тепер – час сприятливий! Ось тепер – день спасіння! Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Пс 95, 8аб
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Сьогодні не робіть закам’янілими серця ваші,
але слухайте голос Господній.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 6, 1-6. 16-18
† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Уважайте: не виставляйте вашу праведність перед людьми, щоб вони вас бачили, бо не будете мати нагороди від вашого Отця, який на небесах. Отже, коли даєш милостиню, не сурми перед собою, як це роблять лицеміри в синагогах та на вулицях, щоб їх прославляли люди. Воістину кажу вам: вони вже одержують свою нагороду. Як ти даєш милостиню, хай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права рука, щоби твоя милостиня була в таємниці, – й твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. І коли молитеся, не будьте, як ті лицеміри, котрі люблять молитися в синагогах і, стоячи на перехрестях широких вулиць, щоби показатися людям. Воістину кажу вам: вони одержують свою нагороду. Ти ж, коли молишся, ввійди до своєї кімнати і, замкнувши свої двері, помолися до свого Отця в тайні, – і твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. Коли ж постите, не будьте такими, як лицеміри, сумними; вони виснажують свої обличчя, щоби показати людям, що постять. Воістину кажу вам, що вони вже одержують свою нагороду. Ти ж, коли постиш, намасти голову свою і вмий обличчя своє, аби постити не напоказ людям, але таємно – своєму Отцеві; і твій Отець, який бачить таємне, віддасть тобі. Слово Господнє.

БЛАГОСЛОВЛЕННЯ ПОПЕЛУ

Після проповіді священик, склавши руки, мовить:

Дорогі брати й сестри, смиренно благаймо Бога Отця, щоб Він щедрістю своєї благодаті схотів благословити цей попіл, яким ми посипаємо наші голови в знак покути.

Після короткої молитви в тиші священик каже:

Боже, Ти прихильний до смиренних і ласкавий до каяників, † прихили вуха свого милосердя до наших молитов та вилий милостиво X благодать свого благословення на Твоїх слуг і слугинь, які будуть посипані цим попелом, * щоб, йдучи дорогою сорокаденного покаяння, ми удостоїлися дійти до святкування пасхальної тайни Твого Сина з очищеними серцями. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

В. Амінь.

Або:

Боже, Ти бажаєш не смерті грішників, а їхнього навернення, † вислухай милостиво наші прохання і у своєму милосерді благоволи благословити X цей попіл, яким ми збираємось посипати наші голови; * вчини, щоб ми, визнаючи, що ми є порохом і в порох перетворимось, † через ревне виконання сорокаденної покути удостоїлися отримати відпущення гріхів * і нове життя за образом Твого воскреслого Сина. Котрий живе і царює на віки вічні.

В. Амінь.

Священик кропить попіл свяченою водою, нічого не кажучи.


ПОСИПАННЯ ПОПЕЛОМ

Далі священик, посипаючи попелом присутніх, мовить до кожного:

Покайтеся та вірте в Євангеліє (Мк 1, 15).

Або:

Пам’ятай, що ти є порохом і в порох обернешся (пор. Бут 3, 19).

В цей час співається:

АНТИФОН 1
Змінімо наше життя, * покутуймо у попелі і веретищі, * у пості, в плачі й у жалі, * бо Бог наш благий і милосердний * і готовий простити гріхи наші.

АНТИФОН 2
Хай між притвором і між жертовником плачуть священики, слуги Господні, * і нехай кажуть: “Пожалій, Господи, народ Твій * і не затуляй вуст тим, хто співає хвалу Тобі, Господи”.

АНТИФОН 3
Боже, з великого милосердя Твого * зітри мої провини.

Антифон можна повторювати після строф псалму 51 (50).

АНТИФОН 4
Віднови і відверни нас від зла, яке ми з незнання вчинили. † Нехай не застане нас смерть і не забракне нам часу навернення. * Вислухай нас, Господи, і помилуй, бо згрішили ми супроти Тебе. † Допоможи нам, о Боже нашого спасіння, і визволи ради слави Імені Твого. * Вислухай нас, Господи і помилуй, бо згрішили ми супроти Тебе. (Пор. Пс 79 (78), 9)

Можна співати відповідну покутну пісню.

Після посипання голів попелом священик миє руки і починає вселенську молитву. Далі Меса продовжується у звичайному порядку.

Не мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Починаючи святий час сорокаденного приготування до спомину тайни смерті та воскресіння Христа, просімо Бога Отця, щоб наше щире покаяння й очищення вчинило нас вірними послідовниками нашого Спасителя:

1. Молімося за Божу Церкву, щоб вона відважно проголошувала людям третього тисячоліття потребу покаяння і навернення.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони дбали не тільки про матеріальний добробут довірених їм народів, але й про вічні, духовні цінності.
3. Молімося за проповідників, щоб своїм ревним служінням вони спричинилися до відбудови морального ладу в світі.
4. Молімося за тих, хто потрапив у залежність від алкоголю та наркотиків, щоб період Великого Посту став для них часом зцілення та навернення.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб милостивий Господь простив усі їхні гріхи і благоволив прийняти до свого Царства.
6. Молімося за всіх зібраних тут вірних, щоб ми в цей святий час не тільки самі наблизилися до Христа, але й допомогли ближнім прийти до Нього.

Боже, Ти сам простягаєш руку нам - грішним та невірним, почуй наші прохання і вчини, щоб ми не змарнували цих святих днів благодаті і використали їх для нашого спасіння. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми жертву, яку ми урочисто складаємо на початку Великого Посту, † вислухай наші молитви і вчини, щоб ми вчинками покути і милосердя протистояли принаді гріхів * і, очищені від провин, удостоїлися приступити до відзначання Страстей Твого Сина. Котрий живе і царює на віки вічні.

Префація на Великий Піст № 7

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Блажен чоловік, що в Господа законі замилування має * і над Його законом день і ніч розважає.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай прийняте таїнство, Господи, візьме нас під захист, † щоб наші зречення були угодними Тобі * і стали для нас ліками. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
На розіслання вірних священик, стоячи обличчям до людей, простирає над ними руки і мовить цю молитву:

Зішли милостиво, Боже, духа розкаяння на тих, хто поклоняється Твоїй величі. * Нехай з Твого милосердя вони осягнуть нагороду, обіцяну тим, що покутують. Через Христа, Господа нашого.

Тексти богослужіння у період Великого Посту можна знайти у “Літургійній Агенді”  (Київ, 2001), стор. 95-122.




14 ЛЮТОГО, ЧЕТВЕР

Ми розпочали цей період посту як вільні люди. Навіть до добра Бог не примушує. Сьогоднішнє Слово нам пригадує: наш вибір має серйозні наслідки, бо це є або життя і добро, або смерть і лихо. Той, хто хоче за Ісусом Христом іти до спасіння, повинен зректись самого себе і бути готовим нести свій хрест. Покаймося тобто визнаймо перед Богом наші гріхи і нехай вже Він нас веде до спасіння.

Свв. КИРИЛА, монаха, і МЕФОДІЯ, єпископа, покровителів Європи

(біл) Свято

Брати Костянтин і Мефодій походили з Греції, з міста Солунь (сьогодні - Салоніки в Македонії). Після навчання в Константинополі вони як місіонери були послані у Моравію. Для полегшення проголошення Євангелія Костянтин переклав на слов’янську мову Святе Письмо і літургійні книги. Звинувачені у Римі в порушенні традицій Західної Церкви, вони невдовзі отримали схвалення Папи Адріана ІІ і його підтримку в своєму місіонерському подвижництві. Костянтин залишився у Вічному Місті, де став монахом, прийнявши ім’я Кирило. Помер 14 лютого 869 року. Мефодій далі працював серед слов’ян як архієпископ і папський легат. Помер 6 квітня 885 року в Велеграді в Моравії.

АНТИФОН НА ВХІД
Святі мужі стали приятелями Бога * і, ревно проголошуючи Божу істину, заслужили вічну славу.

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти через святих братів Кирила і Мефодія освітив слов’янські народи, † вчини наші серця спроможними приймати слова Твого вчення, * а нас – народом, з’єднаним у сповідуванні істинної віри. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 13, 46-49
Читання з Діянь Апостолів
Тими днями Павло і Варнава сказали юдеям: «Треба було в першу чергу вам проповідувати Боже Слово, оскільки ж ви відкинули його і самі себе робите недостойними вічного життя, то ми звертаємося до язичників. Бо так заповів нам Господь: “Поставив Я тебе як світло язичникам, щоб ти був для спасіння аж до краю землі!”» Чуючи це, язичники раділи і прославляли Господнє Слово; і повірили ті, хто був призначений для вічного життя. І Слово Господнє ширилося по всій країні. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 117(116)
Усьому світу несіть Слово Боже.

Хваліть Господа, всі народи! *
Прославте Його, всі люди,
Бо утвердилося над нами Його милосердя, *
і Господня правда перебуває навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати полоненим визволення.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 1-9
† Читання святого Євангелія від Луки
У той час призначив Господь інших сімдесят двох і послав їх по два попереду себе до кожного міста й місцевості, куди сам мав іти. І Він промовив до них: «Жниво велике, а женців мало; тож благайте Господаря жнив, щоби послав робітників на свої жнива. Ідіть: Я посилаю вас, як ягнят між вовків! Не беріть ні торби, ні палиці, ні взуття, і нікого в дорозі не вітайте. До якого тільки дому ввійдете, спочатку кажіть: “Мир цьому дому!” І коли буде там син миру, спочине на ньому мир ваш; коли ж ні, – до вас повернеться. В тому ж домі перебувайте, їжте й пийте, що там є, бо робітник гідний своєї платні. Не переходьте з дому в дім. І в яке тільки місто ввійдете, і де приймуть вас, їжте те, що покладуть вам; оздоровляйте недужих, які там є, кажіть їм: “Наблизилося до вас Боже Царство!”» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Святкуючи день великих слов’янських апостолів, віддаймо під опіку Господа Церкву й народи, серед яких вони працювали:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона змогла прийти до всіх народів та мов і принести всім Благу Вість про спасіння.
2. Молімося за мир у світі та взаємоповагу до культури кожного народу, про яку так дбали святі апостоли слов’ян.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона була вдячною за дар віри і допомагала іншим народам пізнати Христа.
4. Молімося за Церкву на Балканах, щоби країни, які так тісно пов’язані з діяльністю святих Кирила і Мефодія, жили у мирі та могли радіти розвиткові релігійного життя.
5. Молімося за померлих, щоб Господь обдарував їх повнотою вічного блаженства у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб в духові святих Кирила і Мефодія ми полюбили Літургію та у повноті з неї користали.


Боже, Ти зміцнив серця святих Кирила і Мефодія у вірності Апостольському Престолу; вислухай наші смиренні прохання та укріпи єдність Церкви у всьому світі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, поглянь на дари, які ми складаємо Твоїй величі, споминаючи святих Кирила і Мефодія, † і вчини, щоб вони стали символом нового людства, * поєднаного з Тобою любов’ю. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів  № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Учні пішли та проголошували Євангеліє, * а Господь допомагав їм * та стверджував слово чудесами, які його супроводили. (Пор. Мк 16, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Отче усіх народів, Ти робиш нас сопричасниками одного Хліба і одного Духа та спадкоємцями трапези, † вчини милостиво у день святкового спомину святих Кирила і Мефодія, * щоб усі Твої численні діти, сповідуючи одну й ту ж віру, однодушно будували царство справедливості та миру. Через Христа, Господа нашого.

Богослужіння на честь Святих Кирила і Мефодія знаходяться у „Літургійній Агенді”  (Київ, 2001), стор. 273.




15 ЛЮТОГО, П’ЯТНИЦЯ

(фіол) П’ятниця після Попільної середи

Пророк Ісая в першому читанні скаже нам сьогодні який піст подобається Богу та веде до нашого навернення. Навіть найважчі самозречення не допоможуть в наверненні, якщо вони без любові та милосердя. Євангеліє скаже про мотиви посту: ми через піст можемо заново відчути близькість з Ісусом. Тому, що гріх нас від Нього віддалив і з допомогою посту ми боремось за єдність з Ним. Визнаймо перед Богом наші гріхи, щоб сатана втратив над нами владу.

АНТИФОН НА ВХІД
Почуй, о Господи, і змилуйсь наді мною! * Господи, прийди мені на допомогу! (Пс 30 (29), 11)

КОЛЕКТА
Милосердний Боже, зміцнюй своєю щедрою благодаттю розпочаті покутні вчинки, * щоб ми, практикуючи тілесні зречення, спромоглися доповнити їх також щирим духом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 58, 1-9а
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь Бог: «Кричи на все горло, не стримуйся! Піднеси, немов сурма, твій голос! Вкажи Моєму народові його злочини, домові Якова його переступи! Адже вони день у день Мене шукають, хочуть Мої дороги знати, наче народ, який чинив справедливість і не залишив присуду свого Бога. Вони питають у Мене справедливих законів, хочуть, щоб Бог був близько. “Навіщо нам постити, як Ти не бачиш; упокорювати власну душу, як Ти не знаєш?” Таж ви в день посту виконуєте ваші справи, гнобите всіх робітників ваших. Ви постите на те, щоб правуватися та сваритись, і немилосердно бити кулаком. Не постіть так, як ви нині постите, щоб голос ваш було чути на небі. Хіба такий піст, який Я обрав; день, в якому людина засмучує свою душу? Схиляти голову, немов тростина, вереття і попіл під себе стелити, – чи це назвеш ти постом та днем, Господеві угодним? Чи ж не це є піст, який Я обрав: кайдани несправедливості розбити, пута кормиги розв’язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати? З голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних? Побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись. Тоді світло твоє засяє, як зірниця, загоїться негайно твоя рана, спасіння твоє буде йти поперед тебе, Господня слава – слідом за тобою. Тоді візвеш, і Господь відповість, ти крикнеш, і Він скаже: – “Ось Я!” Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, коли голодному ти відкриєш душу свою, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 51, 3-4. 5-6а. 18-19
Серце смиренне не відкинеш, Боже.


Помилуй мене, Боже, задля милості своєї, *
і через велике своє милосердя зітри моє беззаконня.
Особливо омий мене від мого беззаконня *
і від мого гріха мене очисти.


Бо я знаю своє беззаконня, *
і мій гріх постійно переді мною.
Тобі, я згрішив Тобі одному *
і вчинив те, що є злом перед Тобою.


Адже Ти не маєш задоволення від жертви, – *
я приніс би, та всепалення Тобі не до вподоби.
Жертва Богові – це дух сокрушений; *
серцем сокрушеним і впокореним Ти, Боже, не погордуєш.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Ам 5, 14
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Добра шукайте, не зла, щоб ви могли жити,
і Господь буде з вами.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 9, 14-15
Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу підходять до Ісуса учні Йоана й кажуть: «Чому ми й фарисеї багато постимо, а Твої учні не постять?» А Ісус їм сказав: «Чи можуть гості молодого сумувати, поки молодий з ними? Настануть дні, коли заберуть від них молодого, і тоді будуть постити». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Старий і Новий Завіти вчать нас, що немає любові до Бога без любові до ближнього; молімося сьогодні за наших ближніх:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб його заклики почули всі народи і всюди запанували свобода та мир.
2. Молімося за священиків, які працюють в бідних країнах, щоб вони мужньо захищали права знедолених і всіма силами намагалися допомагати потребуючим.
3. Молімося за людей, які живуть у достатку, щоб вони відчули потребу служіння всім, кому необхідна допомога.
4. Молімося за людей, які наживаються на нещасті інших, щоб вони покаялися і виправили зло, скоєне ближньому.
5. Молімося за померлих наших родичів та ближніх, щоб Господь осяяв їх своїм світлом і прийняв до слави святих у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми наше служіння Богові й людям виконували безкорисливо і з радістю.


Боже Отче, ми прагнемо служити ближнім нашою молитвою, допоможи нам, щоб ми також служили їм нашими вчинками та отримали Твою милість і прощення. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, ми приносимо Тобі жертву сорокаденної покути; † просимо Тебе, щоб вона вчинила угодними Тобі наші серця * і дала нам сили для ще ревніших зречень. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Вкажи мені, о Господи, Твої дороги, * навчи мене, де Твої стежки. (Пс 25 (24), 4)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Всемогутній Боже: † нехай участь у цій тайні принесе нам відпущення всіх гріхів * і допоможе нам приймати цілющу силу Твоєї милості. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Милосердний Боже, нехай Твій народ постійно роздумує над великими Твоїми благодатями * і, дотримуючись старих звичаїв прочан, дійде до споглядання Тебе у вічності. Через Христа, Господа нашого.



16 ЛЮТОГО, СУБОТА

(фіол) Субота після Попільної Середи

Сьогодні продовжуємо слухати пророка Ісаю, який скаже коли піст приносить плоди. Необхідно для того чинити справедливість і милосердя та подолати схильність до пихатої переваги над ближніми. Великою допомогою може бути щире святкування дня Господнього, яке виникає з довіри до Божого провидіння. Бог спроможний подбати про нас, як подбав про митника на ім’я Леві, котрий довірившись Ісусу залишив все і пішов за Ним. Наш піст принесе плоди, коли насправді схочемо йти за Ісусом Христом.

АНТИФОН НА ВХІД
Вислухай мене, Господи, * бо добра Твоя ласка, * обернись до мене з великого милосердя Твого. (Пс 69 (68), 17)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, поглянь милостиво на нашу слабкість * і захищай нас, простягнувши свою потужну десницю. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 58, 9б-14
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, коли голодному ти відкриєш душу свою, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь. Господь завжди буде тебе водити, наситить твою душу за посухи, зробить міцними твої кості. Ти станеш, мов сад зрошений, мов джерело, якого води не висихають. Тобою будуть відбудовані руїни віковічні, ти знов поставиш підвалини минулих родів. Тебе назвуть відбудовником проломів, відновником доріг, щоб були заселені. Коли ти в суботу стримаєш свою ногу, щоб у Мій день святий твоїх справ не чинити, коли назвеш суботу: “Розкіш! Господній день святий і славний!” – і шануватимеш її, не йдучи в дорогу, покинеш твої справи та переговори, тоді в Господі ти знайдеш твою розкіш. Я повезу тебе на колісниці узвишшями країни і нагодую тебе спадщиною Якова, предка твого. Адже уста Господні так сказали». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 86, 1-2. 3-4. 5-6
Стежками правди нас навчи ходити.


Господи, прихили своє вухо і дай мені відповідь, +
бо я нужденний і вбогий. *
Збережи мою душу, бо я богобійний.
Спаси свого раба, мій Боже, – *
того, хто надіється на Тебе.


Помилуй мене, Господи, *
бо до Тебе весь день я волаю.
Розвесели душу раба свого, *
бо до Тебе, Господи, підношу я душу свою.


Адже Ти, Господи, добрий і прощаєш, *
Ти багатомилостивий до всіх, які до Тебе кличуть.
Господи, вислухай мою молитву *
і будь уважний до голосу мого благання.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Єз 33, 11
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Я не бажаю смерті грішника – слово Господа Бога,
бажаю, щоб відвернувся від своєї дороги і щоб жив він.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 5, 27-32
Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус побачив митника на ім’я Левій, який сидів на митниці, та й сказав йому: «Іди за мною». Залишивши все, той встав і пішов слідом за Ним. Левій справив для Нього велику гостину у своєму домі; була там велика група митників та інших, які сиділи з ними при столі. А книжники та фарисеї нарікали на Його учнів, кажучи: «Чому ви їсте і п’єте з митниками та грішниками?» А Ісус у відповідь їм сказав: «Лікаря потребують не здорові, а хворі. Я не прийшов закликати до покаяння праведних, а грішних». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа, який прийшов шукати блукаючих і лікувати хворих, про благодать навернення для всіх, хто через гріх загубив праведну дорогу і розірвав союз із Богом:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь обдарував його благодатями Святого Духа, потрібними для керування Церквою.
2. Молімося за керівників народів, щоб моральний лад у суспільстві був для них найголовнішою метою.
3. Молімося за проповідників і священиків, щоб вони допомогли людям відвернутися від гріха і йти дорогою Божих заповідей.
4. Молімося за наркоманів, щоб вони були зцілені від своєї хвороби Божою благодаттю.
5. Молімося за померлих, щоб вони з Божою допомогою очистилися від земних гріхів і були прийняті до сонму святих на небесах.
6. Молімося за нас самих, щоб з Божою допомогою наші душі одужали від всякого гріха.


Господи і Лікарю наших душ, вилікуй нас від хвороби гріха та допоможи нам рішуче йти дорогою добра. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми цю жертву перепрошення і величання † та вчини, щоб ми, очищені нею, * у своїх серцях дарували Тобі любов. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Я милосердя хочу, а не жертви. * Бо Я прийшов кликати не праведних, а грішних. (Мт 9, 13)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Зміцнені даром небесного життя, просимо Тебе, Господи, † щоб те, що у земному житті є для нас таїнством, * стало допомогою на дорозі до вічності. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Споглянь милостиво, Господи, на свій народ, який звершує святі тайни; * нехай же оминуть усі небезпеки тих, хто покладається на Тебе. Через Христа, Господа нашого.



17 ЛЮТОГО, НЕДІЛЯ

(фіол) І Неділя Великого Посту

Перша неділя Великого Посту завжди нам нагадує, що настав час боротьби зі спокусами. Кожне зло сатана вміє представити як добро нам належне і доступне. Ісус постячи у пустелі вчить нас помічати підступи диявола. Великопісні постанови, зосередження на справах спасіння будуть сприяти в нашій боротьбі. Станьмо в правді перед Богом, називаючи добро – добром, а зло – гріхом, щоб переміг Бог.

АНТИФОН НА ВХІД
Покличе до Мене, і Я озвусь до нього; Я буду з ним у скруті, * Я визволю його і його прославлю. * Довгим віком його насичу і явлю йому Моє спасіння. (Пс 91 (90), 15-16)

Не мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, вчини, щоб ми щорічними відреченнями сорокаденного часу Великого Посту вдосконалювалися у розумінні тайни Христа * і завдяки Його благодаті вели святе життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Втор 26, 4-10
Читання з Книги Второзаконня.
Мойсей промовив до народу: «Священик візьме з твоїх рук кошик і поставить його перед жертовником Господа, Бога твого. А ти станеш тоді промовляти перед Господом, Богом твоїм: “Блукаючим арамієм був мій батько, він спустився у Єгипет і тулився там як чужинець, малолюдний; там же став він народом велелюдним, потужним і численним. Та єгиптяни зневажали нас, утискали й накладали на нас важке рабство. Тоді зняли ми голос до Господа, Бога батьків наших, і Господь почув наш голос і побачив наше приниження, нашу гірку працю й нашу біду, і вивів нас Господь з Єгипту потужною рукою та простягнутим раменом, серед великого страху, знаків і чудес; і привів нас на те місце й дав нам цю землю, що тече медом і молоком. Тож оце тепер я приношу перші плоди землі, які Ти, Господи, дав мені”.  І поставивши їх перед Господом, Богом твоїм, уклонишся лицем до землі перед Господом, твоїм Богом».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 91, 1-2. 10-11. 12-13. 14-15
В утисках моїх будь зі мною, Боже.


Хто живе під захистом Всевишнього, *
той перебуватиме під покровом Всемогутнього.
Нехай він скаже Господу: +
«Ти – мій притулок, моя твердиня, мій Бог. *
Я на Нього покладатиму надію».


Не найде зло на тебе *
і лихоліття не наблизиться до твого намету.
Адже своїм ангелам накаже про тебе, *
щоби берегли тебе на всіх твоїх дорогах.


Вони на руках тебе будуть носити *
аби ти не спіткнувся об камінь своєю ногою.
На гадюку і змію наступиш, – *
ти потопчеш лева і змія!


Адже він Мене полюбив, – і Я його визволю. *
Прославлю його, бо він пізнав Моє Ім’я.
Закличе він до Мене – і Я до нього відізвуся. *
Я з ним у недолі, – Я його визволю і прославлю.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Рим 10, 8-13
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян.
Брати! Що каже Писання? – «Бли­зь­ко до тебе слово, воно в твоїх устах і в твоєму серці», – тобто слово віри, яке проповідуємо. Якщо визнаєш своїми устами: «Ісус – Господь!» й повіриш у своєму серці, що Бог підняв Його з мерт­вих, то спасешся. Бо серцем віримо для пра­вед­ності, а устами визнаємо для спа­сіння. Писання каже: «Кожний, хто вірить у Нього, не буде засо­ром­ле­ний!» Нема різниці між юдеєм і гре­ком, бо той самий Господь для всіх – щед­рий для всіх, хто кличе Його. Бо кожний, хто тільки при­кличе Господнє Ім’я, буде спа­сен­ний.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 4, 4б
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Не самим хлібом житиме лю­дина,
але кожним словом, що вихо­дить з уст Божих.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 4, 1-13
Читання святого Євангелія від Луки.
Ісус, сповнений Духа Святого, повернувся з-над Йордану, і Духом був приведений в пустелю на сорок днів і був споку­шу­ваний дияволом. І не їв нічого в ті дні, і коли вони скінчилися, Він зголод­нів. І сказав Йому диявол: «Якщо Ти – Син Божий, скажи цьому каменеві, щоби став хлібом!» Та Ісус йому відповів: «Написано, що не самим хлібом житиме люди­на». І диявол, повівши Його на ви­соку гору, показав Йому в одну мить усі царства світу, і сказав Йому диявол: «Я дам Тобі всю оцю владу та їхню славу, бо мені це передано, і я, кому тільки хочу, тому й даю її; отже, коли Ти поклонишся пе­ре­ді мною, то все це буде Твоїм!» А Ісус у відповідь сказав йому: «Напи­са­но: “Господеві, Богові своєму, по­кло­нятимешся і Йому одному слу­жи­ти­меш!”» Повів Його в Єрусалим, і поста­вив на вершині храму, та ска­зав Йому: «Якщо Ти – Син Божий, кинь­ся звідси додолу, бо написано: “Своїм ангелам накаже про Тебе, щоби берегли Тебе”, а також: “Вони на руках понесуть Тебе, аби Ти часом не спіткнувся об ка­мінь своєю ногою!”» А Ісус у відповідь промовив йому: «Сказано: “Не спокушу­ва­ти­меш Господа, Бога cвого!”» Закінчивши всі спокушування, ди­явол залишив Його до часу.
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Єгипетська неволя вибраного народу нагадує нам неволю грі­ха, у якій перебуває світ. Просімо Господа, щоб Він усім, хто зрікся сатани, допоміг визволитися з пут гріховного рабства:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб він за прикладом Мойсея мужньо і наполегливо проповідував Слово Господнє.
2. Молімося за священиків, щоб вони як Мойсей допомагали людям вийти з неволі пожадливості та гордині й пряму­вати до обітованої землі - Небесного Царства.
3. Молімося за керівників держав, щоб вони сумлінно вико­нували свої обов’язки і дбали про благо довірених їм на­родів.
4. Молімося за сім’ї, які нищить алкоголізм чи наркоманія, щоб вони повернулися до здорового способу життя і від­найшли мир та радість.
5. Молімося за померлих, щоб Господь визволив їх з неволі гріха і прийняв до слави святих у своєму Царстві.
6. Молімося за наше зібрання, щоб ми, укріплені Господніми благодатями, перемагали всі спокуси.


Господи наш і Отче, вислухай наші смиренні молитви, допо­можи перемогти підступи сатани і осягнути повну свободу Твоїх дітей. Через Христа, Господа нашого.


МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо Тебе, Господи, наш Боже: вчини, щоб ми належним чином склали Тобі цю жертву, * якою відзначаємо початок святого часу Великого Посту. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Спокушення Христа.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, протягом сорока днів стримуючись від земної поживи, * дав нам приклад дотримання посту. * Він, відкидаючи всі підступи стародавнього змія, * парослі зла нас навчив перемагати, * щоб ми, гідно звершуючи пасхальні тайни, * дійшли врешті до вічної пасхи. Тому зі сонмами Ангелів та Святих * співаємо Тобі гімн слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Чоловік житиме не самим хлібом, * а кожним словом, що виходить з уст Божих. (Мт 4, 4)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені небесним хлібом, який оживляє віру, розвиває надію та зміцнює любов, просимо Тебе, Господи: † навчи нас прагнути Того, хто є живим та істинним Хлібом, * та жити кожним словом, яке лине з Твоїх уст. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Просимо, Господи: нехай зійде на Твій народ щедре благословення, † щоб він зростав у надії серед випробувань, * укріплявся серед спокус і осягнув вічне відкуплення. Через Христа, Господа нашого.




18 ЛЮТОГО, ПОНЕДІЛОК

(фіол) Понеділок І тижня Великого Посту

Хто може сказати про себе: я святий? Імовірно – ніхто із нас. Ми ж грішні. Все таки сьогодні почуємо в першому читанні про святого Бога та заклик до нас усіх: ви мусите бути святими. Євангеліє пояснить, що святість є готовністю бачити Ісуса в тих, якими світ погорджує: в голодних, спраглих, погано одягнених, бездомних, в̕ язнях. Ніхто не є святим якщо не любить їх так, як їх любить Бог. Тож визнаймо себе не-святими і грішними, щоб Бог вчинив нас святими.

АНТИФОН НА ВХІД
Як очі слуг на руки свого пана і як слугині на руки господині, * так наші очі дивляться на Господа, Бога нашого, * поки не змилосердиться над нами. * Помилуй нас, о Господи, помилуй! (Пс 123 (122), 2–3)

КОЛЕКТА
Боже, наш Спасителю, дай нам дар навернення † та відкрий наші душі для небесних повчань, * щоб сорокаденна покута відновила наше життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Лев 19, 1-2. 11-18
Читання з Книги Левіт.
Господь сказав Мойсеєві: «Промов до всієї громади синів Ізраїля і скажи їм: Святими ви мусите бути, бо Я – святий, Господь, Бог ваш. Не крадіть, не брешіть, не ошукуйте один одного. Не присягайте Іменем Моїм фальшиво; бо так зневажиш Ім’я Бога твого. Я – Господь. Не визискуй ближнього твого й не грабуй його. Не затримається у тебе платня наймита до ранку. Не проклинай глухого, а перед сліпим не клади нічого, об що він міг би спіткнутись, але бійся твого Бога. Я – Господь. Не чинитимете несправедливості на суді; не потуратимете вбогому, але й не зважатимете на багатого: по правді судитимеш твого ближнього. Не ходитимеш поміж твого народу сіяти наклеп  і не братимеш участі у пролитті крові твого ближнього. Я – Господь. Не будеш ненавидіти брата твого в твоїм серці; докориш щиро ближньому твоєму, щоб не взяти на себе його гріха. Не будеш мститися і не будеш злопам’ятним супроти твоїх земляків. Любитимеш ближнього твого, як самого себе. Я – Господь». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 19, 8. 9. 10. 15
Слово Господнє є життям і Духом.


Господній закон бездоганний, – *
він підкріпляє душу.
Господнє свідчення вірне, – *
воно робить мудрими простодушних.


Господні постанови праведні, – *
вони звеселяють серце.
Господня заповідь чиста, – *
очам дає вона світло.


Господній страх чистий – *
він перебуває навіки.
Господні присуди незмінні, *
всі вони справедливі.


Нехай будуть Тобі до вподоби *
слова моїх уст і роздуми мого серця –
перед Тобою, Господи, *
моя скеля і мій викупитель!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
2 Кор 6, 2б
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Ось тепер – час сприятливий!
Ось тепер – день спасіння!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 25, 31-46
Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Коли прийде Син Людський у cвоїй славі й усі ангели з Ним, тоді сяде на престолі cвоєї слави; і зберуться перед Ним усі народи, і відділить їх одне від одного, як пастух відділяє овець від козлів; поставить овець праворуч, а козлів – ліворуч. Тоді Цар скаже тим, які праворуч: “Прийдіть, благословенні Мого Отця, успадкуйте Царство, приготоване вам від створення світу. Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви Мене напоїли; чужинцем був Я, і ви Мене прийняли; не мав одягу, і ви Мене одягнули; хворів, і ви Мене відвідали; у в’язниці був Я, і ви прийшли до Мене”. Тоді озвуться до Нього праведники, кажучи: “Господи, коли ми бачили Тебе голодним і нагодували, або спраглим і напоїли? Коли ми бачили Тебе чужинцем і прийняли, або нагим і одягнули? Коли ми бачили Тебе хворим, або у в’язниці, і прийшли до Тебе?” Цар у відповідь скаже їм: “Воістину кажу вам: те, що зробили одному з Моїх найменших братів, ви зробили Мені”. Тоді скаже й тим, які ліворуч: “Ідіть від Мене, прокляті, у вічний вогонь, приготований дияволові та його ангелам. Бо голодував Я, а ви не дали Мені їсти; спраглим був Я, а ви не напоїли Мене; чужинцем був, а ви не прийняли Мене; нагим був, а ви не одягнули Мене; був хворим і у в’язниці, а ви не відвідали Мене”. Тоді озвуться і ті, кажучи: “Господи, коли це ми бачили Тебе голодним, або спраглим, або чужинцем, або нагим, або хворим, або у в’язниці й не послужили Тобі?”. Тоді у відповідь скаже їм: “Воістину кажу вам: коли ви не зробили цього одному з найменших, то не зробили й Мені”. І підуть ті на вічне покарання, а праведники – на життя вічне». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Любов до ближнього і до Господа Бога є найважливішою за­повіддю - про це мовить Святе Письмо. Просімо Господа про благодать, яка допоможе нам ставитися з любов’ю до кожної людини:


1. Господи, вчини, щоб Церква безустанно була захисником прав людини.
2. Господи, вчини, щоб служителі Церкви, єпископи та свя­щеники завжди ставали на сторону скривджених та пере­слідуваних.
3. Господи, вчини, щоб у третьому тисячолітті не було поми­раючих від бідності та голоду.
4. Господи, вчини, щоб закінчилися політичні, релігійні та ра­сові переслідування.
5. Господи, вчини, щоб усі померлі вірні осягнули вінець свя­тості у Твоєму Царстві.
6. Господи, вчини, щоб ми ніколи не відверталися від голод­них, бездомних та переслідуваних.


Боже, легко любити ближнього, який любить нас, але проси­мо Тебе: навчи нас любити також грішника та злочинця, бо Ти прагнеш, щоб Твоє сонце любові світило всім людям без винятку. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Нехай буде угодною Тобі, Господи, жертва нашої відданості, † щоб Твоєю силою вона освятила наше навернення * і обдарувала нас прощенням Твоєї милості. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Істинно кажу вам: * усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших – * ви Мені зробили. Прийдіть, благословенні Отця Мого, * візьміть у спадщину Царство, * що було приготоване вам від створення світу. (Мт 25, 40. 34)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: дай нам прийняттям Твого таїнства укріпитись душею і тілом, * щоб ми, повністю спасенні, втішалися повнотою небесного зцілення. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Освіти, Господи, розум Твоїх вірних світлом ясності Твоєї, † щоб вони могли зрозуміти, як їм потрібно жити, * і у своєму житті шукали лише праведності. Через Христа, Господа нашого.




19 ЛЮТОГО, ВІВТОРОК

(фіол) Вівторок І тижня Великого Посту

Слово Боже має в собі життєдайну силу, прийняте виконується в житті того, хто його прийняв. Може бути для душі як хліб для тіла. Але Ісус скаже в Євангелії також про дивовижну силу людського слова сказаного в молитві з вірою. Приступаючи до молитви та просячи в Бога прощення, отримаємо його, за умови, що ми готові прощати нашим ближнім. Розпочинаймо цю Святу Євхаристію з готовністю простити нашим винуватцям – і отримаємо прощення від Бога.

АНТИФОН НА ВХІД
Господи, Ти був нам пристановищем * по всі роди. * Перш, ніж постали гори і народилася земля, і всесвіт, * від віку й до віку Ти єси Бог. (Пс 90 (89), 1–2)

КОЛЕКТА
Поглянь, Господи, на Твою родину † і вчини, щоб наші душі, очищені тілесними зреченнями, * сяяли прагненням осягнути Тебе. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 55, 10-11
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Як дощ і сніг сходить з неба і не повертається туди, але напуває землю, щоб вона родила й ростила та давала насіння тому, хто її обсіває, і хліб тому, хто їсть, отак і Моє слово, що виходить у Мене з уст: не повертається до Мене порожнім, але чинить те, що Я хочу; довершує те, за чим Я його вислав». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 34, 4-5. 6-7. 16-17. 18-19
Господь рятує праведних з недолі.


Звеличуйте Господа зі мною, *
тож разом прославимо Його Ім’я.
Я шукав Господа, і Він до мене відізвався, *
і визволив мене від усіх моїх страхів.


Погляньте на Нього і просвітіться, *
і не будуть засоромлені обличчя ваші.
Цей убогий заволав – і почув Господь, – *
він спас його від всякого горя.


Господні очі звернені на праведних, *
а Його вуха – на їхнє благання.
Але обличчя Господнє – проти тих, які зло чинять, *
щоб вигубити із землі про них всяку пам’ять.


Вони закликали – і Господь почув їх *
та визволив їх від всякого лиха.
Господь близький до тих, чиї серця у скорботі, *
і спасе лагідних духом.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 4, 4б
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Не самим хлібом житиме людина,
але кожним словом, що виходить з уст Божих.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 6, 7-15
Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Молячись, не говоріть багато, як ті язичники, бо думають, що завдяки своїй багатомовності будуть вислухані. Отже, не уподібнюйтеся їм, бо ваш Отець знає, чого потребуєте, перш ніж ви попросите в Нього. Тому-то моліться так: Отче наш, який на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі; хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.  Бо коли ви прощаєте людям їхні переступи, простить і вам ваш Небесний Отець; якщо ж не прощаєте людям, то й ваш Отець не простить вам ваших переступів». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Щоб Слово Боже не було в нас безплідне, як застерігав вибра­ний народ пророк Ісая, молімося до Бога, Небесного Отця:


1. Отче наш, смиренно просимо Тебе, щоб свята Церква була для всіх людей початком Твого Царства, яке є на небесах.
2. Отче наш, смиренно просимо Тебе, щоб керівники держав і всі люди завжди виконували Твою волю.
3. Отче наш, смиренно просимо Тебе, щоб усі християни вмі­ли ділитися хлібом з усіма голодними та потребуючими.
4. Отче наш, смиренно просимо Тебе пробачити гріхи нам і тим, хто нас кривдить.
5. Отче наш, смиренно просимо Тебе: омий усіх померлих вірних від усякої плями гріха і дай їм вінець слави у країні вічного життя.
6. Отче наш, смиренно просимо Тебе: будь для нас силою під час спокуси.


Господи Ісусе Христе, Ти навчив Апостолів найкращої мо­литви, уділи і нам благодаті любові та витривалості в молитві. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Всемогутній Сотворителю, прийми ці дари, які ми приносимо по множині Твоїх щедрот і які дають нам допомогу в земному житті; † перетвори їх милостиво у таїнство, * що дає життя вічне. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Вислухай мене, коли буду взивати, * мій Боже справедливий! * У тісноті моїй дав Ти мені пільгу. * Змилуйся наді мною й вислухай мою молитву! (Пс 4, 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Через участь в цих тайнах дай нам, Господи, навчитися любити небесні блага, * приборкуючи земні прагнення. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Боже, зміцни Твоїх вірних своїм благословенням † і будь для них розрадою в смутку, витривалістю у випробовуваннях, * захистом у небезпеках. Через Христа, Господа нашого.




20 ЛЮТОГО, СЕРЕДА

(фіол) Середа І тижня Великого Посту

Ніхто не може бути спокійним про власне спасіння. Інколи ті, що отримали від Бога багато благодатей, звикають до них, як до чогось їм належного і – як сьогодні в Євангелії – не вміють вже більше відповідати вірою на Слово Боже. І навпаки: ті, про яких навіть пророк сумнівався чи вони приймуть заклик до навернення, можуть покаятись, як мешканці Ніневії. Тому – як сказано в псалмі 95.: Якщо сьогодні почуєте голос Бога, не затвердіть ваші серця.


АНТИФОН НА ВХІД
Згадай про Твоє милосердя, Господи, * і про Твою милість, вона бо споконвіку. * Не дай, щоб вороги мої втішались наді мною! * Визволь Ізраїля, о Боже, * від усіх його скорбот.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: поглянь милостиво на ревність Твого народу † і вчини так, щоб, опановуючи своє тіло стриманістю, * він відновив свій дух творенням добрих учинків. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Йон 3, 1-10
Читання з Книги пророка Йони.
Надійшло слово Господнє до Йони вдруге: «Встань, іди в Ніневію, у те велике місто, й проповідуй йому те, що Я скажу тобі». Устав Йона й пішов у Ніневію, за Господнім словом. Ніневія ж була надзвичайно велике місто: на три дні ходи. І Йона почав входити в місто, один день ходи. Він об’явив, кажучи: «Ще сорок днів, і Ніневія буде зруйнована». І повірили ніневітяни Богові: оголосили піст і понадягали веретища, від найбільшого до найменшого. Вістка про це дійшла до ніневійського царя; він устав зі свого престолу, скинув одежу з себе, покрився веретищем і сів на попелі. Далі, на наказ царя і його вельмож, було голосно оповіщено в Ніневії: «Ні людина, ні скотина, ні воли, ні вівці – нічого не сміють їсти, ні споживати, та й води не сміють пити. Та щоб усі – від людини до скотини – понакривались веретищами й чимдуж взивали до Бога, і щоб кожен покинув свою нікчемну поведінку й насильство рук своїх. Хто знає, чи Бог іще не повернеться та не роздумає й не відверне від нас палаючий гнів свій, тож ми й не загинемо?» Побачив Бог їхні вчинки, що вони відвернулись від своєї нікчемної поведінки, й роздумався щодо лиха, яке Він погрожував їм учинити, – і не вчинив його. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 51, 3-4. 12-13. 18-19
Серце смиренне не відкинеш, Боже.


Помилуй мене, Боже, задля милості своєї, *
і через велике своє милосердя зітри моє беззаконня.
Особливо омий мене від мого беззаконня *
і від мого гріха мене очисти.

Створи в мені, Боже, чисте серце *
і віднови праведного духа в середині мене.
Не відкинь мене від свого обличчя *
і не забери від мене свого Святого Духа.

Адже Ти не маєш задоволення від жертви, – *
я приніс би, та всепалення Тобі не до вподоби.
Жертва Богові – це дух сокрушений; *
серцем сокрушеним і впокореним Ти, Боже, не погордуєш.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Йоіл 2, 12-13
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Тепер поверніться до Бога усім вашим серцем,
бо Він благий і милосердний.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 11, 29-32
Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу збиралися люди і Ісус почав говорити: «Цей рід – лукавий: він знамення шукає, та знамення не буде дано йому, – хіба що знамення Йони. Бо як Йона став знаменням для ніневійців, таким буде й Син Людський для цього роду. Цариця Півдня підніметься на суд з мужами цього роду і засудить їх, бо вона прийшла з кінця світу, щоби послухати мудрість Соломона. А ось тут – більше від Соломона. Мужі ніневійські встануть на суд із цим родом і засудять його, бо вони покаялися після проповіді Йони, а ось тут – більше від Йони». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Голос пророка Йони і сьогодні лунає через уста священиків та проповідників; просімо Господа, щоб їхні великопісні про­повіді принесли щедрі плоди:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб його голос без пере­шкод міг дійти до всіх країн та народів.
2. Молімося за нашу парафію, а також за інші парафії, у яких проходять зараз великопісні реколекції, щоб вони принес­ли стократний плід у щирих наверненнях.
3. Молімося за всіх людей, щоб свою працю вони вико­нували сумлінно заради слави Божої та заради блага су­спільства.
4. Молімося за наших близьких, родичів та знайомих, щоб вони, приймаючи участь у великопісних реколекціях, ще більше покохали Ісуса Христа.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб Господь простив усі їхні провини і благоволив прийняти до свого Царства.
6. Молімося за нас, зібраних у цьому храмі, щоб ми в цей святий час щоденною молитвою і покутою спричинялися до зростання віри наших ближніх.


Господи Ісусе, Ти наказав апостолам, щоб вони, йдучи по світі, навчали всі народи; підгримуй і сьогодні всіх тих, хто вико­нує дане апостолам завдання і вчини, щоб їхні повчання при­несли добрі плоди. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, ми складаємо Тобі в жертву дари, які Ти нам дав, щоб ми присвятили їх Твоєму Імені; * переміни їх в таїнство, що дає вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
І всі ті, що до Тебе прибігають, Господи, * будуть радіти. (Пор. Пс 5, 12)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти не перестаєш живити нас своїми таїнствами, * вчини, просимо, щоб ця пожива дала нам вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Споглянь, Господи, на Твій народ і милостиво очисти його від усякого гріха, † щоб йому нічим не зашкодив супротивник * і щоб він був вільний від пут беззаконня. Через Христа, Господа нашого.



21 ЛЮТОГО, ЧЕТВЕР

(фіол) Четвер І тижня Великого Посту

Бог слухає своїх дітей, не підводить. Розуміє нас коли молимось. Цариця Естера, по людськи,  в безнадійній ситуації, врятувала свій народ молитвою до Бога. Так само в Євангелії – у фрагменті нагірної проповіді – Ісус заохочує просити, шукати і стукати, а Бог дасть добрі дари своїм дітям. Тим більше якщо будемо просити про спасіння. Тож просімо в Нього про пробачення провин.

Колекту можна взяти зі спомину Св. ПЕТРА ДАМІАНІ, єпископа і Вчителя Церкви

Св. Петро народився у Равенні в 1007 році. Став учнем св. Ромуальда і ченцем, а потім пріором у Фонте Авеллана. Відновив в Італії чернече життя. Після призначення його кардиналом єпископом Остії він був ревним співпрацівником пап у справі реформування Церкви. Як папський легат подорожував по Італії, Франції та Німеччині. У реформі Церкви відіграли велике значення його письмові праці. Помер 22 лютого 1072 року.

АНТИФОН НА ВХІД
Вислухай, Господи, мої глаголи, * зверни увагу на моє зітхання. * Прислухайся до голосу мого благання, Царю мій і Боже мій! (Пс 5, 2-3)

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: обдаруй нас духом розуміння того, що праведне, і духом готовності до діяння, † щоб ми, які не можемо без Тебе існувати, * спромоглися жити згідно з Твоєю волею. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Всемогутній Боже, допоможи нам йти за вченням і прикладом святого єпископа Петра, † щоб ми, віддаючи перевагу тільки Христу, вірно служили Твоїй Церкві * та увійшли у радість вічного світла. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Ест (Вульг.) 4, 17 n. p-r. aa-bb. gg-hh
Читання з Книги Естери
Тими днями цариця Естера звернулась до Господа, відчуваючи близьку небезпеку смерті. Вона впала на землю разом зі своїми служницями і лежала там від ранку аж до вечора і казала: «Благословенний Ти, Боже Авраама, Боже Ісаака, Боже Якова. Допоможи мені, самотній, що не має крім Тебе жодного помічника, бо небезпека є неначе в моїй руці. Я чула з книг моїх предків, Господи, що Ти всіх Тобі угодних визволяєш до самого кінця. І нині допоможи мені, самотній, що не має нікого, крім Тебе, Господи, мій Боже. Підтримай мене, сироту, і вклади в мої уста слово відповідне перед обличчям лева, зроби мене приємною йому та оберни його серце на ненависть до того, хто замишляє нашу погибель, аби згинув він сам та ті, хто з ним однієї думки. А нас спаси з руки наших ворогів, оберни наш плач у радість, і наші болі – у здоров’я». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 138, 1-2а. 2бв-3. 4-5. 7в-8
 Як я закличу, вислухай мій голос.


Прославлятиму Тебе від усього мого серця, *
перед ангелами буду Тобі співати,
бо Ти вислухав слова моїх уст, Боже. *
Поклонюся до Твого святого храму.


І прославлю Твоє Ім’я за Твою милість і Твою правду, *
бо Ти понад усе звеличив своє Ім’я, своє слово.
Того дня, коли я закличу до Тебе, Ти до мене відізвися: *
Ти наділиш силою мою душу.


Ти спасеш мене правицею своєю. *
Господь розплатиться за мене!
Господи, навіки Твоя милість; *
не покинь рук своїх діло!


На злобу моїх ворогів простягнеш Ти свою руку – *
спасеш мене правицею своєю.
Господь розплатиться за мене! *
Господи, навіки Твоя милість; не покинь рук своїх діло!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 51, 12а і 14а
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Створи в мені, Боже, чисте серце.
і поверни мені радість свого спасіння.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 7, 7-12
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Просіть – і дасться вам; шукайте – і знайдете; стукайте – і відчинять вам. Адже кожний, хто просить, – отримує, а той, хто шукає, – знаходить; і тому, хто стукає, – відчинять. Чи ж є з-поміж вас хтось такий, котрий, коли в нього син попросить хліба, подасть йому камінь? Або, якщо попросить риби, подасть йому гадюку? Тож якщо ви, будучи злими, вмієте добрі дари давати вашим дітям, то наскільки більше ваш Небесний Отець дасть добра тим, які просять у Нього? Отже, все, що тільки бажаєте, щоби чинили вам люди, те чиніть їм і ви, бо в цьому Закон і Пророки». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Ревна молитва Естери нехай заохочує нас до молитви за всіх наших співвітчизників, щоб вони, вірні Богу, завжди йшли дорогою Його заповідей:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь Бог обдарував його здоров’ям і міццю Святого Духа для довгого та плідного служіння Церкві.
2. Молімося за нашого єпископа, щоб його апостольська ревність укріплювала вірних всієї дієцезії на дорозі до Небесного Царства.
3. Молімося за всіх громадян нашої держави, щоб ми повстали з бруду всякого гріха і щоб весь світ побачив, що ми - вірні учні Христа.
4. Молімося за українську молодь, щоб вона не піддавалася спокусам сучасного світу, а стояла на варті вічних християнських цінностей.
5. Молімося за померлих, щоб Господь почув наші молитви і обдарував їх вічною радістю на небесах.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, вірно прямуючи слідами небесних покровителів України, самі були радістю і гордістю Церкви.


Господи, Ти сам нас навчав, що батько не дасть синові каменя, коли той просить хліба, то ж просимо Тебе: оточуй нашу Батьківщину своєю опікою і будь для всіх її дітей дорогою, правдою та життям. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, будь милостивий до голосу нашого благання † і, прийнявши приношення і молитви Твого народу, * приверни до себе серця всіх нас. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Кожний, хто просить, одержує; * хто шукає, знаходить; * хто стукає, тому відчиняють. ( Мт 7, 8)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи, наш Боже: вчини, щоб священні тайни, які Ти встановив для нашого підтримання, * стали для нас ліками тепер і в майбутньому. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Господи, нехай очікуване милосердя з небесною щедрістю зійде на тих, що звертаються до Тебе. * Нехай вони добре пізнають, як його просити, і зрозуміють, як прагнути. Через Христа, Господа нашого.



22 ЛЮТОГО, П’ЯТНИЦЯ

ПРЕСТОЛУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА

Сьогоднішнє свято Престолу святого Апостола переконує нас, що в цьому світі, де все є непевним, Бог дає нам непохитну опору – святу Церкву побудовану на скелі святого Петра. Гарантом стійкості апостола Петра є сам Христос – Месія, Бога живого Син. Нехай Він теж дає стійкість нашому наверненню, не тільки на час Великого Посту, а назавжди, щоб брами аду ніколи нас не перемогли. Боже, дай нам перемогу над нашими гріхами.

(біл) Свято


АНТИФОН НА ВХІД
Ісус промовив до Симона Петра: * “Я молився за тебе, щоб віра твоя не послабла, * а ти колись, навернувшись, утверджуй своїх братів”. (Лк 22, 32)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, просимо Тебе: † вчини, щоб жодне сум’яття не похитнуло нас, * котрих Ти утвердив на скелі апостольської віри. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Пт 5, 1-4
Читання з Першого Послання святого апостола Петра
Любі! Як співпресвітер і свідок Христових страждань, співучасник слави, що має відкритися, я прошу пресвітерів, які є між вами: пасіть те Боже стадо, що є у вас; наглядайте не з примусу, а добровільно, по-Божому; не задля ненаситної жадоби користі, а з ревності; не як ті, хто панує над спадком, але як ті, хто сам є прикладом для стада; і коли з’явиться Архіпастир, одержите нев’янучий вінець слави. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 23
Господь – мій пастир, всього маю вдосталь.


Господь – мій пастир. Я не матиму недостатку. *
На зелених лугах Він дасть мені відпочити,
Біля тихих вод піклуватиметься про мене; *
мою душу Він обновляє,


Веде мене стежками правди *
ради свого Імені.
Коли я піду навіть долиною смертної тіні, *
не злякаюся зла, бо Ти зі мною.


Твій жезл і Твій посох – *
вони втішатимуть мене.
Ти готуєш переді мною трапезу *
в присутності тих, які мене тривожать.


Ти намастив мою голову олією, *
моя чаша переливається.
Отож, добро і милосердя супроводжуватимуть мене †
в усі дні мого життя, *
і я поселюся в Господньому домі на довгі дні.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 16, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ти є Петро; і на цій скелі Я збудую свою Церкву,
і брами аду не переможуть її.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 16, 13-19
Читання святого Євангелія від Матея
Того часу, прийшовши в околиці Кесарії Филипової, Ісус звернувся до своїх учнів, запитуючи: «За кого люди вважають Сина Людського?» Вони відповіли: «Одні – за Йоана Хрестителя, другі – за Іллю, інші – за Єремію або за одного з пророків». Каже їм Ісус: «А ви Мене за кого вважаєте?» У відповідь Симон-Петро промовив: «Ти є Христос, Син Бога живого!» А Ісус відповів йому і сказав: «Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі це відкрили, а Мій Отець Небесний. І Я тобі кажу, що ти є Петро; і на цій скелі Я збудую свою Церкву, і брами аду не переможуть її. Я дам тобі ключі Царства Небесного: і те, що ти зв’яжеш на землі, буде зв’язане на небесах; і те, що ти розв’яжеш на землі, буде розв’язане на небесах». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Молячись за Святішого Отця, наступника святого апостола Петра, за єдність Церков та всіх віруючих, вознесімо до Господа наші щирі просьби:


1. Отче, Ти послав свого Сина у світ проповідувати Благу Вість про спасіння; зміцнюй Папу у його євангельській праці.
2. Отче, Ти прагнув, щоб діло Ісуса продовжували Його учні та Апостоли; оточуй опікою всіх єпископів та священиків.
3. Отче, Ти вчинив свого Сина Царем над царями; зішли усім керівникам держав дар розсудливості та справедливості.
4. Отче, Ти не бажаєш смерті грішника; даруй благодать навернення всім, хто не дотримується Господніх заповідей, і допоможи їм повернутися на дорогу спасіння.
5. Отче, Ти прагнеш, щоб усі прийшли до Тебе; даруй прощення гріхів померлим і наділи їх повнотою плодів спасіння.
6. Отче, Ти судитимеш живих і мертвих; не позбавляй нас ніколи своєї опіки і підтримуй нас у боротьбі зі спокусами та гріхами.


Боже, Ти неустанно керуєш своєю Церквою; вислухай наші смиренні просьби і прийди нам на допомогу. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи, прийми милостиво молитви і дари Твоєї Церкви, † і нехай вона через святого пастиря Петра, завдяки повчанню якого зберегла цілісність віри, * вона осягне вічну спадщину. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Петро промовив до Ісуса: * “Ти – Христос, Бога живого Син”. * У відповідь Ісус сказав: * “Ти – Петро, скеля, і Я на цій скелі збудую Мою Церкву”. (Мт 16, 16. 18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти у свято святого апостола Петра поживив нас причастям Христового Тіла і Крові; † вчини, просимо, щоб це спасенне поєднання * стало для нас таїнством єдності та миру. Через Христа, Господа нашого.




23 ЛЮТОГО, СУБОТА

(фіол) Субота І тижня Великого Посту

Бог любить нас, наших друзів, а навіть наших ворогів. Ісус Христос любить всіх, навіть своїх гонителів. Словами нагірної проповіді сьогодні закликає чинити добро нашим неприятелям. Ми знаємо, що не вміємо бути досконалими як наш Отець Небесний. Ми попробуємо, Господи, принаймні молитись за ворогів, та запрошуємо Тебе до нашого життя, щоб Ти в нас присутній допоміг нам любити не лише друзів і близьких.


Колекту можна взяти зі спомину св. ПОЛІКАРПА, єпископа і мученика.

Св. Полікарп, учень св. апостола Йоана і єпископ Смирни, є однією з найбільш шанованих постатей християнської античності. Він побував у Римі в Папи Анікета для вирішення спірного питання святкування Великодня. Довге життя закінчив славетним мучеництвом, описаним християнами зі Смирни. Проконсулові, що домагався від нього відречення від Христа, св. Полікарп відповів: “Вісімдесят шість років я служу Христові і Він ніколи не скривдив мене, як же я міг би глумитися над моїм Царем і Спасителем?” Мученик був спалений на стадіоні у Смирні 23 лютого 155 року.

АНТИФОН НА ВХІД
Закон Господній – досконалий: він відживлює душу. * Засвідчення Господнє – вірне: воно навчає простих.

КОЛЕКТА
Віковічний Отче, приверни до себе наші серця, † щоб ми, шукаючи того, що єдино необхідне, * і виконуючи вчинки любові, віддавали Тобі належну славу. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже усього творіння, Ти благоволив прийняти святого єпископа Полікарпа до числа мучеників, † вчини за його заступництвом, * щоб ми, разом із ним маючи частку у Христовій чаші, Духом Святим воскресли до вічного життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Втор 26, 16-19
Читання з Книги Второзаконня.
Мойсей промовив до народу: «Сьогодні наказує тобі Господь, Бог твій, виконувати ці установи й рішення; тож виконуватимеш їх старанно всім твоїм серцем і всією душею твоєю. Ти сьогодні вибрав Господа, щоб Він був тобі Богом, тож ходитимеш Його дорогами та додержуватимеш Його установ, заповідей і рішень та й слухатимешся Його голосу. І Господь вибрав тебе сьогодні, щоб ти був для Нього Його особливим народом, як це Він обіцяв тобі, якщо тільки додержуватимеш Його заповідей; і тоді учинить Він тебе вищим над усіма народами, які Він створив собі на хвалу, на славу й на честь. Ти ж будеш народом святим у Господа, Бога твого, як це Він обіцяв тобі». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 119, 1-2. 4-5. 7-8
Блаженні вірні Божому закону.


Блаженні ті, які бездоганні в дорозі, *
котрі йдуть за Господнім законом.
Блаженні ті, які Його свідчення зберігають *
і шукають Його всім серцем.


Ти заповів дотримуватися ретельно *
Твоїх заповідей, Боже.
О, якби були спрямовані мої дороги *
на те, щоби виконувати Твої настанови.


Буду прославляти Тебе чистим серцем, *
коли Твоїх справедливих присудів навчуся.
Твоїх настанов я дотримуватися буду – *
лише не покидай мене завжди.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
2 Кор 6, 2б
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Ось тепер – час сприятливий!
Ось тепер – день спасіння!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 5, 43-48
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ви чули, що було сказано: “Люби ближнього свого і ненавидь свого ворога.” А Я кажу вам: Любіть ваших ворогів, і моліться за тих, які переслідують вас, щоби бути вам синами вашого Отця, Того, хто на небі, який своєму сонцю велить сходити над злими і над добрими та посилає дощ на праведних і на неправедних. Бо коли любите тих, хто вас любить, то яку нагороду від цього маєте? Хіба не те саме й митники роблять? Коли вітаєте тільки ваших братів, то що особливого робите? Чи не так і язичники роблять? Тож будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Кожна людина шукає для себе приклад, який могла б наслідувати. Для нас таким прикладом є сам Бог; просімо Господа, щоб Він завжди допомагав нам вдосконалюватися і зростати в чеснотах та святості:

1. Просімо Господа, щоб Його Церква своєю ревною молитвою, сумлінною працею та витривалістю в терпіннях була для сучасного світу образом нашого Господа - Ісуса Христа.
2. Просімо Господа, щоб слова наступника святого апостола Петра, Святішого Отця, були почуті усіма народами землі.
3. Просімо Господа, щоб усі церковні та мирські наставники вчилися від Христа служіння своїм ближнім.
4. Просімо Господа, щоб кожний батько був для своїх дітей прикладом тверезості та працьовитості.
5. Просімо Господа, щоб усі померлі вірні осягнули Небесне Царство.
6. Просімо Господа, щоб ми кожним своїм вчинком, словом і думкою свідчили, що ми є істинними Божими дітьми.


Господи наш і Отче, ми з кожним скоєним нами беззаконням віддалюємося від Твого образу та подоби, смиренно просимо Тебе: вислухай наші щирі молитви і віднови свій образ у нашому житті. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай святі тайни принесуть нам відновлення * і приготують нас до прийняття їхнього дару. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Тож будьте досконалі, * як Отець ваш Небесний досконалий. (Мт 5, 48)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наділи своїм непроминаючим благоволінням тих, кого Ти укріпив божественною тайною, * і на всіх, кого Ти освітив небесним повчанням, зішли спасительну благодать. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Боже, зміцни Твоїх вірних жаданим благословенням, † щоб вони завжди виконували Твою волю * і були вдячні за отримані благодаті. Через Христа, Господа нашого.




24 ЛЮТОГО, НЕДІЛЯ

(фіол) ІІ Неділя Великого Посту

Бог заключив з Авраамом союз і дав обітницю.  На її здійснення треба було терпеливо чекати. Сьогоднішнім словом Божим Церква хоче зміцнити нашу надію на здійснення Божих обітниць, які ми отримали в хрестильному союзі. Бог у свій час їх виконає, тому, що Він завжди вірний. Йдімо за Ним з довір’ям, як в світлі Табор гори, так в мороці Голгофи. Він напевно поведе нас до перемоги. З довір’ям увіходьмо в тайну Євхаристії, просячи прощення наших провин.


АНТИФОН НА ВХІД
В Твоєму імені моє серце каже: * “Обличчя моє шукайте!” * Твоє обличчя, Господи, * я шукаю. Не ховай обличчя Твого від мене. (Пс 27 (26), 8-9)

Не мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти наказав нам слухати Твого возлюбленого Сина, † оживляй нашу віру своїм словом, * щоб ми, повернувши чистоту душі, могли радіти спогляданням Твоєї слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 15, 5-12. 17-18
Читання з Книги Буття.
Тими днями Господь вивів Авраама надвір і мовив: «Глянь же на небо і злічи зорі, коли можеш їх злічити!» І сказав до нього: «Таке буде твоє потомство». І повірив Аврам Господу, й Він зарахував йому те за праведність. Потім сказав Господь до нього: «Я – Господь, що вивів тебе з Уру Халдейського, щоб дати тобі оцю землю в посідання». Він же відповів: «Владико Господи, по чому я знатиму, що я її посяду?» Тоді сказав Господь до нього: «Візьми Мені трилітню ялівку, і трилітню козу, і трилітнього козла, і горлицю та голубеня». Появив він Йому все те, порозтинав надвоє і поклав кожну половину навпроти другої, а птиць не розтяв. Злетілись хижі птахи на ті трупи, але Аврам прогнав їх. Коли ж заходило вже сонце, глибокий сон опав на Аврама, жах і велика темрява налягла на нього. Тим часом зайшло сонце і стало дуже темно; аж ось димуюче вогнище і світоч полум’яний пройшли між розтятими частинами. Того дня уклав Господь союз з Аврамом, кажучи: «Твоєму потомству Я даю цю землю від ріки Єгипетської до Великої ріки, ріки Євфрату».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 27, 1. 7-8аб. 8в-9абв. 13-14
Бог – моє світло і моє спасіння.


Господь – моє світло і мій Спаситель. *
Кого мені боятись?
Господь – мого життя твердиня. *
Кого мені лякатись?


Почуй, Господи, мій голос, коли я буду взивати, *
помилуй мене і відізвись до мене.
В Тобі сказало моє серце: *
«Шукайте Мого обличчя».


Тож я, Господи, шукатиму Твого обличчя! *
Не відверни від мене свого обличчя,
не відвертайся від раба свого в гніві. *
Будь моїм помічником, не покидай мене, мій Боже!


Я ж маю надію побачити Господні блага у живих країні. *
З нетерпінням чекай на Господа, будь мужнім,
нехай зміцняється Твоє серце – *
очікуй Господа з нетерпінням!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Флп 3, 17 – 4, 1 (довше) або Флп 3, 30 – 4, 1 (коротше)
Читання з Послання святого апостола Павла до филип’ян.
Будьте моїми послідовниками, брати, і приглядайтеся до тих, які поводяться згідно з нашим взірцем. Адже багато хто, – про них я час­то говорив вам, а нині з плачем ка­жу, – поводяться, як вороги Хри­стового хреста. Їхній кінець – загибель, їхній бог – черево, і сором – їхня слава; во­ни про земне думають. Адже наше громадянство – на не­бе­сах, звідки й очікуємо Спасителя, Гос­пода Ісуса Христа, котрий силою, якою Він може все підкорити собі, перемінить тіло на­шого приниження так, щоб воно було подібне до тіла Його слави. Тому, мої любі й милі брати, ви – моя радість і вінець, – стій­те так у Господі, улюблені!
Слово Боже.

Коротше:
Читання з Послання святого апостола Павла до филип’ян.
Брати! Наше громадянство – на не­бе­сах, звідки й очікуємо Спасителя, Гос­пода Ісуса Христа, котрий силою, якою Він може все підкорити собі, перемінить тіло на­шого приниження так, щоб воно було подібне до тіла Його слави. Тому, мої любі й милі брати, ви – моя радість і вінець, – стій­те так у Господі, улюблені!
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Із світляної хмари батьківський голос почувся: 
«Це Син Мій улюблений, Його слухайте!» 

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 9, 28б-36
Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус узяв Петра, Йоана і Якова та під­нявся на гору помолитися. І сталося, що під час молитви ви­гляд Його обличчя змінився, а Його одяг став білим та блискучим. І ось, два мужі розмовляли з Ним: були то Мойсей та Ілля, котрі з’явилися у славі й гово­ри­ли про відхід Його, який мав статися в Єрусалимі. Петро й інші були зморені сном, а прокинувшись, побачили Йо­го славу та обох мужів, які стоя­ли з Ним. І сталося, коли відходили ті від Ньо­го, Петро сказав Ісусові: «Нас­­тав­нику, добре нам тут бути! По­ста­вимо три намети: один Тобі, один Мойсеєві, один Іллі!» Він не знав, що говорить. Коли він ще говорив, з’явила­ся хмара й оповила їх; вони ж зля­калися, як ввійшли в хмару. І почувся голос із хмари, який промовляв: «Це Син Мій Вибраний – Його слухайте!» Коли залунав цей голос, Ісус за­­лишився сам. А вони мовчали й ні­кому в ті дні нічого не розпо­віда­ли про те, що побачили.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Бог сповнив надії Авраама і вчинив його отцем вибраного народу. Нашою надією є Ісус Христос, просімо Його, щоб він перемінив нас і вчинив синами світла:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона була істинним вибра­ним народом, якого вподобав Небесний Отець.
2. Молімося за керівників держав, щоб у своїй праці вони ке­рувалися заповідями Господніми і прагнули блага та до­бробуту довірених їм народів.
3. Молімося за тих, кого нівечить гріх, щоб з Божою милістю в них здійснилася внутрішня переміна і вони щиро навер­нулися до Бога.
4. Молімося за слабких та скривджених, щоб вони завжди шукали захисту в Господі.
5. Молімося за всіх померлих наших братів і сестер, щоб Гос­подь простив їхні провини і благоволив прийняти до сво­го Царства.
6. Молімося за всю нашу спільноту, щоб у цей благословен­ний час Великого Посту Божа благодать перемінила нас у синів світла.


Господи Ісусе Христе, Ти своїм славним Преображенням явив учням сяйво своєї божественної природи, допоможи всім лю­дям доброї волі у цей святий час покаяння навернутися і стати істинними дітьми світла. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай ця жертва очистить нас від гріхів † і нехай освятить душі й тіла Твоїх вірних, * щоб ми гідно відзначали великодні свята. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Преображення Господнє.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, провіщаючи учням свою смерть, * на святій горі явив їм свою ясність, * і запевнив, у свідки взявши Законодавця і Пророка, * що через страждання Він дійде до слави воскресіння. Тому із небесними силами * ми завжди славимо Тебе на землі, Твоїй величі безустанно співаючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Це – Мій улюблений Син, що Я Його вподобав: * Його слухайте. (Мт 17, 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, причастившись преславних тайн, складаємо Тобі подяку † за те, що Ти вже тепер нам, подорожуючим по землі, * дозволяєш брати участь у вічних благах. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Благослови, Господи, своїх вірних вічним благословенням † і дозволь їм так йти за Євангелієм Твого Єдинородного Сина, * щоб, маючи велике прагнення, вони могли щасливо осягнути Його славу, явлену Апостолам. Через Христа, Господа нашого.



25 ЛЮТОГО, ПОНЕДІЛОК

(фіол) Понеділок ІІ тижня Великого Посту

Бог мав би право нас судити та засуджувати, але цього не робить. В першому читанні пророк Даниїл, мабуть також від нашого імені, просить пробачення провин. Єдина підстава надії на пробачення, як каже пророк, є такою: У Господа, Бога нашого, – милосердя й прощення. Ісус в Євангелії додасть: хочете, щоби вас не судили – ви теж не судіть, хочете, щоби вам простили – ви теж прощайте. Якщо ми готові не судити але прощати, просімо зараз вибачення наших гріхів.

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси мене і зглянься на мене. * Нога моя стоїть на рівнім місці, * благословлятиму я Господа на зібранні.

КОЛЕКТА
Боже, Ти для здоров’я душі наказав нам опановувати тіло; † допоможи нам стримуватися від гріхів * і у своїх серцях відповісти на вимоги Твоєї любові. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Дан 9, 4б-10
Читання з Книги пророка Даниїла.
О Господи, Боже великий і страшний, який зберігаєш союз і милість для тих, хто Тебе любить і пильнує Твої веління! Ми согрішили, вчинили несправедливість, поводилися зле, бунтувались і відступили від Твоїх велінь і Твоїх заповідей; ми не слухали слуг Твоїх, пророків, які Твоїм Іменем говорили до наших царів, до наших князів, до наших батьків і до всього народу у країні. Тобі, Господи, справедливість, нам же сором на обличчі, як воно й є нині: юдейським мужам, мешканцям Єрусалиму й усім ізраїльтянам, близьким і далеким, по всіх країнах, куди Ти вигнав їх за їхню невірність, якою вони завинили перед Тобою. Господи! Нам личить сором на обличчі: нашим царям, нашим князям, нашим батькам, бо ми согрішили перед Тобою. У Господа ж, Бога нашого, – милосердя й прощення, бо ми збунтувались проти Нього і не слухали голосу Господа, Бога нашого, щоб жити за Його законами, які Він дав нам через своїх слуг, пророків. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 79, 8-9а. 9бв і 11. 13
Не згадуй, Боже, всі наші провини.


Не нагадуй нам про гріхи предків. *
Нехай якнайшвидше піде попереду нас Твоє милосердя,
бо ми стали надто нужденні. *
Поможи нам, Боже, Спасителю наш, задля слави Імені Твого.


Визволи нас і прости гріхи наші задля Імені Твого. *
Нехай дійде до Тебе волання в’язнів!
Могутністю свого рамена *
захисти синів, над якими тяжіє вирок смерті.


Ми ж – Твій народ, Боже,*
вівці з Твоєї кошари;
будемо навіки Тебе прославляти, *
в рід і рід будемо хвалу Твою сповіщати.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Йн 6, 63б. 68б
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Слова Твої, Господи, є життям і духом;
Ти слова життя вічного маєш.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 6, 36-38
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Будьте милосердними, як і ваш Отець милосердний. Також не судіть – і не будете суджені; не осуджуйте, щоб не бути осудженими. Прощайте – і проститься вам; давайте – і дасться вам; міру добру, натоптану, струснуту й переповнену дадуть вам у поділ. Бо якою мірою ви міряєте, такою ж відміряється вам». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Усвідомлюючи тяжкість наших провин і грішність людської природи, йдімо до Господа з нашими проханнями, уповаючи на Його безмежне милосердя:


1. Багато гріхів обтяжує сумління Господньої Церкви. Нехай же великопісне покаяння очистить її, щоб вона була святою і могла без плями гріха предстати перед Божим обличчям.
2. Святість багатьох чоловіків та жінок завжди спонукала Божий народ до праведного життя. Нехай і сьогодні святість життя Папи, єпископів, священиків, монахів та монахинь принесе стократний плід.
3. Христос приніс людству Благу Вість про Небесне Царство. Просімо, щоб Господь підтримував місіонерів у їхній апостольській праці.
4. Часто католики бувають причиною гріха для людей інших віросповідань. Просімо, щоб Господь допоміг нам щиро визнати і виправити власні помилки.
5. Пам’ятаймо про наших померлих батьків та близьких. Господи, прости їм їхні провини і обдаруй вічним життям.
6. Ми добре знаємо власні вади та гріхи, але мало що робимо, щоб їх виправити. Просімо Господа, щоб період Великого Посту став для нас дійсно часом навернення і покаяння.


Боже, наш Отче, Ти знаєш, які ми слабкі та грішні, смиренно просимо Тебе: дай благодать покаяння всім своїм дітям. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, Ти дозволяєш нам брати участь у небесних тайнах, † прийми милостиво наші прохання * та звільни нас від земних спокус. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Будьте милосердні, * як і Отець ваш милосердний. (Лк 6, 36)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, нехай це Причастя очистить нас від гріхів * і забезпечить нам участь у небесній радості. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Додай сили, Господи, серцям Твоїх вірних † і укріпи їх своєю благодаттю, * щоб вони були щирі у молитві до Тебе і вірні у взаємній любові. Через Христа, Господа нашого.




26 ЛЮТОГО, ВІВТОРОК

(фіол) Вівторок ІІ тижня Великого Посту

Гріх – спочатку непокоїть наше сумління, але доволі швидко можна до нього звикнути. Можна закам’яніти у злі, тому потрібний Великий Піст, щоб сокрушити закам’янілі серця. Вражає сьогоднішня Добра Новина з першого читання: Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг, коли б, мов кармазин, були червоні, стануть, як вовна. Ось час сприятливий для спасіння. Просімо милосердного Бога простити наші гріхи…

АНТИФОН НА ВХІД
Просвіти мої очі, щоб не заснути смертю, * щоб не сказав мій ворог: “Я його подужав!” (Пор. Пс 13 (12), 5)

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: оточуй свою Церкву безустанною опікою, † а оскільки без Тебе смертна людина падає, * нехай Твоя благодать стримує її від зла та скеровує до спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 1, 10. 16-20
Читання з Книги пророка Ісаї.
Слухайте слово Господнє, князі содомські! Почуйте вухами закон Бога нашого, народе гоморський! Обмийтеся, станьте чистими; усуньте з-перед Моїх очей нікчемність ваших помислів; перестаньте чинити зло! Навчіться добро чинити; шукайте правди, захищайте пригнобленого, обороняйте сироту, заступайтеся за вдову! Ходіть же й розсудимось, – говорить Господь. Коли б гріхи ваші були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг; коли б, мов кармазин, були червоні, стануть, як вовна. Як схочете і будете слухняними, то їстимете від благ країни. А як не схочете й бунтуватиметесь, то меч пожере вас, бо уста Господні так говорять. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 50, 8-9. 16бв-17. 21 і 23
Безвинним серцем покажу спасіння.


Я не буду звинувачувати тебе за твої жертви, *
оскільки твої всепалення постійно переді Мною.
Не прийму теляти з твого дому, *
ні козлів із твоєї отари.


Чому ти розповідаєш про Мої постанови, *
чому згадуєш Мій завіт своїми устами?
Ти ж зненавидів повчання *
і повністю Мої слова відкинув.


Ти таке робив, а Я мовчав. І ти вважав, що Я подібний до тебе. *
Я ж докорю тобі й виставлю твої гріхи перед твоїми очима.
Хто приносить жертву подяки, той Мене прославляє: *
і тому, хто крокує непорочним шляхом, Я покажу спасіння Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Єз 18, 31
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Повідкидайте геть від себе переступи ваші,
нове серце і новий дух зготуйте для себе.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 23, 1-12
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус промовив до натовпу і до своїх учнів, кажучи: «На сідалище Мойсея посідали книжники та фарисеї. Все, що лише скажуть вам, робіть і виконуйте; але так, як вони, не чиніть, бо вони кажуть і не роблять. Вони в’яжуть важкі, непосильні тягарі й кладуть на плечі людей, а самі пальцем своїм не хочуть їх поворухнути. Всі свої вчинки вони роблять так, щоб їх бачили люди. Роблять ширшими свої філактерії та побільшують китиці, люблять почесні місця на бенкетах і перші місця в синагогах, і вітання на майданах, щоб їх кликали люди: “Учителю!” Ви ж не називайте себе вчителями, бо один є у вас Учитель, а всі ви – брати. І не називайте нікого на землі отцем, бо є один у вас Отець – Небесний. Не називайтеся і наставниками, бо є один у вас Наставник – Христос. Більший з вас нехай буде вам слугою. Тому що хто буде себе підносити, буде принижений; а той, хто буде принижувати себе, буде піднесений». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Слухаючи голосу пророка Ісаї, який закликає навернутися і покаятися, і уповаючи на слова Ісуса Христа, смиренно і щирим серцем просімо Господа Бога про милосердя:


1. Молімося за прощення гріхів тим, хто повинен давати приклад своїм святим життям: священикам, монахам та монахиням.
2. Молімося за працюючих на керівних посадах, щоб Господь обдарував їх смиренням та вмінням визнавати власні помилки.
3. Молімося за всіх, хто потрапив у неволю гріха, щоб вони добре використали благословенний час Великого Посту і повернули собі гідність Божих дітей.
4. Молімося за тих, хто давно не сповідався, щоб вони у смиренні та правді стали перед обличчям Господа і визнали свої провини.
5. Молімося за прощення гріхів нашим померлим родичам, близьким та друзям, щоб Господь милостиво простив усі їхні гріхи.
6. Молімося за нас самих, щоб ми через щиру молитву, покаяння та покуту повернулися до Божої благодаті.


Отче, Ти не любиш гордих, а смиренним даруєш свою милість. Зі щирим жалем просимо Тебе: помилуй своїх грішних дітей і яви нам своє милосердя. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, зішли нам милостиво через ці тайни своє освячення; † нехай воно очистить нас від земних вад * і приведе до небесних благ. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Розповім про всі чуда Твої. * Я буду радуватися й веселитися з-за Тебе, * оспівуватиму Ім’я Твоє, Всевишній.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи, щоб участь у Твоїй святій трапезі виблагала нам укріплення у святому житті * і дарувала нам Твою безустанну милосердну поміч. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Вислухай, Господи, благання Твоїх вірних † і вилікуй їхні душі від байдужості, * щоб вони, отримавши Твоє прощення, завжди раділи Твоїм благословенням. Через Христа, Господа нашого.



27 ЛЮТОГО, СЕРЕДА

(фіол) Середа ІІ тижня Великого Посту

Сьогоднішній день Великого Посту відкриє перед нами дуже важливий мотив навернення: вкаже ціну нашого спасіння. Як колись несправедливо переслідували пророка Єремію, так тепер Ісус відкриє перед учнями яку несправедливість готовий прийняти на себе ради нашого спасіння. Чи можна знехтувати такою любов̕ ю? Тож просімо пробачення наших гріхів.


АНТИФОН НА ВХІД
Не покидай мене, о Господи; * мій Боже, не віддаляйсь від мене! * Поспіши мені на допомогу, * Господи, моє спасіння! (Пс 38 (37), 22-23)

КОЛЕКТА
Господи, збережи в Твоїх вірних готовність звершувати добрі вчинки, † уділи їм допомоги в земному житті * і приведи милостиво до небесних благ. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 18, 18-20
Читання з Книги пророка Єремії.
Вони сказали: «Ану вчинімо змову проти Єремії, бо й без священика закон не пропаде, ані порада без мудрого, ані слово без пророка. Ходімо і побиймо його мовою, не зважаймо на всі його слова». Зглянься, Господи, наді мною! Послухай, що мої противники говорять. Чи личить злом за добро платити, що вони мені копають яму? Згадай, як я стояв перед Тобою, благавши добра їм, щоб відвернути від них гнів Твій. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 31, 5-6. 14. 15-16
Вияви милість: врятуй мене, Боже.


Ти виведеш мене з пастки, яку мені наставили, *
бо Ти є моїм притулком.
У Твої руки дух мій ввіряю.*
Ти викупив мене, Господи, Боже правди.


Бо наклепи багатьох чув я, *
страхіття довкола.
Коли вони змовлялися разом проти мене, *
вони задумали забрати мою душу.


Я ж на Тебе, Господи, покладаю надію. *
Я сказав: «Ти є моїм Богом».
У Твоїх руках моя доля. *
Спаси мене від руки моїх ворогів і від тих, хто мене гонить.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 8, 12
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Я – Світло для світу! – Господь говорить.
Хто піде за Мною, той світло життя буде мати.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 20, 17-28
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу прямуючи до Єрусалима, Ісус узяв Дванадцятьох учнів окремо і дорогою сказав їм: «Ось, ідемо до Єрусалима, і Син Людський буде виданий первосвященикам і книжникам; і засудять Його на смерть, і видадуть Його язичникам на наругу, на катування та розп’яття, а третього дня Він воскресне». Тоді підійшла до Нього мати синів Зеведеєвих зі своїми синами, кланяючись і просячи щось у Нього. Він запитав її: «Чого бажаєш?» Вона відповідає Йому: «Звели, щоби двоє моїх синів сіли – один праворуч Тебе, а другий – ліворуч у Твоєму Царстві». У відповідь Ісус промовив: «Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку Я маю пити?» Кажуть Йому: «Можемо». Він говорить їм: «Отже, чашу Мою будете пити, але щоб сісти по правиці й лівиці від Мене, не Моє це давати, а лише кому приготував Мій Отець». Почувши це, десятеро обурилися на двох братів. Ісус же, покликавши їх, сказав: «Ви знаєте, що князі народів панують над ними, і вельможі дають їм відчути владу над ними. Не так буде у вас: але хто хоче між вами стати великим, той нехай буде вашим слугою, і хто лише хоче між вами бути першим, нехай буде вашим рабом; так само і Син Людський – прийшов Він не для того, щоби служили Йому, а щоби послужити й віддати свою душу як викуп за багатьох!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Слухаючи Христа, який провіщав свої страждання заради нашого спасіння, просімо смиренно, щоб Він обдарував своїми дарами святу Церкву:


1. Молімося за Церкву, яка терпить переслідування, щоб Бог укріпляв її своєю міццю і щоб вона отримала свободу сповідування віри.
2. Молімося за місіонерів, щоб період Великого Посту був для них особливим часом засівання Божого Слова у людських серцях.
3. Молімося за тих, хто опікується хворими, щоб свою працю вони виконували з радістю і відданістю, бо так вони служать самому Христу.
4. Молімося за всіх стражденних і хворих, щоб вони мужньо несли свій хрест і так допомагали Господу в спасінні світу.
5. Молімося за наших померлих родичів та близьких, щоб Господь осяяв їх світлом свого обличчя і обдарував вічною радістю у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, з любов’ю несучи тягар нашого покликання і наших обов’язків, відкрили для себе і всіх ближніх брами небес.


Небесний Отче, жертвуємо Тобі разом з Кров’ю Твого Сина Ісуса Христа нашу працю та терпіння і смиренно просимо Тебе: підтримуй нас своєю милістю. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, поглянь милостиво на дари, які ми Тобі складаємо, * через цей святий обмін дарів звільни нас від пут гріха. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Син Чоловічий прийшов не для того, щоб Йому служили, * але – послужити й дати життя своє на викуп за багатьох. (Мт 20, 28)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Господи, наш Боже: † нехай таїнство, в якому Ти дав нам завдаток безсмертя, * допоможе нам осягнути вічне спасіння. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Господи, щедро наділи Твоїх вірних благодаттю та своєю опікою, † дай їм здоров’я духа і тіла та повноту братньої любові * і допоможи їм завжди бути вірними Тобі. Через Христа, Господа нашого.




28 ЛЮТОГО, ЧЕТВЕР

(фіол) Четвер ІІ тижня Великого Посту

Сприятливий для навернення час Великого Посту є Божим даром. Можемо його використати, але теж – уповаючи на себе – втратити свій шанс. Як покаже Євангеліє, достатки та відсутність турбот, легко створюють враження, що вистачить думати про себе і уповати на свої блага. Сьогоднішнє Слово Боже закликає до чуйності: Проклятий той, хто уповає на людину і покладає на тіло свою силу, чиє серце відступає від Господа. Він, мов та билина у степу без листя, не спроможна бачити добра, коли воно надходить. Використаймо час подарований Богом для спасіння.

АНТИФОН НА ВХІД
Вивідай мене, о Боже, і спізнай моє серце, * випробуй мене й спізнай мої задуми! * І подивись, чи є в мені якась лиха дорога, * і веди мене дорогою давньою.

КОЛЕКТА
Боже, відновителю і шанувальнику невинності; † приверни до себе серця Твоїх слуг, щоб ми, сповнені ревністю через Святого Духа, * були міцними у вірі та витривалими у діяннях. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 17, 5-10
Читання з Книги пророка Єремії.
Так говорить Господь: «Проклятий той, хто уповає на людину і покладає на тіло свою силу, чиє серце відступає від Господа. Він, мов та билина у степу без листя, не спроможна бачити добра, коли воно надходить, і живе на сухих місцях у пустині, на землі солоній та безлюдній. Щасливий чоловік, який на Господа уповає і чия надія в Господі. Він, немов дерево, посаджене над водою, що до потоку простягає своє коріння; як прийде спека, воно не боїться, і листя його зеленіє; у рік посухи йому байдуже, воно не перестає родити. Лукаве над усе у світі серце людське – і незціленне! Хто його збагнути може? Я, Господь, вивідую серце, випробовую нутро, щоб відплатити кожному за його діяннями, за плодами його вчинків». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ 
Пс 1, 1-2. 3. 4 і 6
Благословенний, хто довіривсь Богу.


Блаженний чоловік, який не бере участі в раді безбожних, *
не стає на дорогу грішних і не сидить у зібранні з кепкунами,
але його бажання – в Господньому законі; *
і він роздумує вдень і вночі над Його законом.


Він буде, як дерево, посаджене біля потоків води, *
яке приносить свій плід у свою пору,
і листя якого не опадає. *
Він у всьому, що тільки робить, має успіх.


Не так у безбожних, не так! *
Вони – наче пил, який розноситься вітром.
Адже Господь знає праведних дорогу, *
а дорога безбожних загине.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Лк 8, 15
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Блаженні ті, хто, почувши Слово щирим і добрим серцем,
бережуть і приносять плід у терпінні.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 16, 19-31
† Читання святого Євангелія від Луки
Того часу Ісус сказав фарисеям: «Один чоловік був багатий, одягався в багряницю та вісон і розкішно бенкетував щодня. А другий – бідний, на ім’я Лазар, лежав перед його ворітьми у струпах і бажав насититися тим, що падало зі столу багатого; приходили пси й лизали його рани. Сталося, що бідний помер, і віднесли його ангели на лоно Авраама; помер же й багатий, і його поховали. І в аду він, терплячи муки, звів свої очі й побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні, й закричав, гукаючи: “Батьку Аврааме, змилосердься наді мною і пошли Лазаря, щоби змочив кінчик свого пальця у воді й охолодив мій язик, бо мучуся в цьому полум’ї”. Та Авраам промовив: “Сину, згадай, що ти отримав свої блага за свого життя, так як Лазар – лихо. А тепер він тут втішається, ти ж – мучишся. І крім усього цього, між нами й вами лежить велика безодня, щоб ті, які бажають перейти звідси до вас, не змогли, і щоби звідти до нас не переходили”. Той же відказав: “Благаю тебе, батьку, пошли його до дому мого батька, бо маю п’ятьох братів, нехай засвідчить їм, щоб і вони не прийшли на це місце страждання”. Та Авраам відповів: “Вони мають Мойсея та пророків: хай їх слухають”. А той продовжував: “Ні, батьку Аврааме, коли ж хто з мертвих прийде до них, то покаються”. Він же сказав йому: “Якщо Мойсея і пророків не слухають, навіть якби хто з мертвих воскрес, не повірять”». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Вислухавши притчу Христа про багача та Лазаря і повчання пророка Єремії про неправильну дорогу тих, хто уповає на багатства та людей, просімо у Господа духа вбогості для нас – Христової Церкви:


1. Молімося за вбогі християнські спільноти, щоб вони насамперед були багаті вірою та добрими вчинками.
2. Молімося за всіх голодних і бездомних, щоб не бракувало ніколи охочих прийти їм на допомогу.
3. Молімося за священиків, щоб вони занадто не дбали про матеріальні блага, а насамперед думали про блага духовні.
4. Молімося за багатодітні сім’ї, щоб держава і оточення ставилися до них з приязню і допомагали у вихованні дітей.
5. Молімося за всіх померлих, а особливо за наших предків, які страждали за віру, щоб Господь винагородив їхню стійкість нев’янучим вінцем слави у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, уподібнюючись до Христа, ніколи не нарікали на нестатки і за все дякували Богу.


Отче, поглянь на свою Церкву і вчини, щоб вона завжди була вірна духові Євангелія, служачи вбогим з радістю та любов’ю. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: освяти наші зречення цією жертвою, * щоб зовнішні великопісні покутні вчинки сприяли нашій внутрішній переміні. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Великий Піст № 7-10

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Щасливі ті, що їх дорога бездоганна, * що ходять за Господнім законом. (Пс 119 (118), 1)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, нехай триває в нас дія цієї жертви * і нехай зміцнюються її плоди в нашому житті. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ
Для довільного використання
Господи, пригорни своїх дітей † і дай прохаючим Тебе допомогу своєї благодаті, * щоб вони раділи Твоєю опікою і пануванням. Через Христа, Господа нашого.




П Р Е Ф А Ц І Ї
ПРЕФАЦІЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ (7)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Ти бо сам дозволяєш своїм вірним щороку з очищеною душею * радісно очікувати Великодніх свят, * щоб, ревніше віддаючись молитві та ділам милосердя, * через участь у таїнствах відродження вони досягли повноти Божого дитинства. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи:
Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот. Повні небеса і земля слави Твоєї. Осанна во вишніх. Благословенний, котрий йде в ім’я Господнє. Осанна во вишніх.

ПРЕФАЦІЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ (8)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти нам даєш час благодаті та спасіння, * щоб ми очистили серця від невпорядкованих звичок * і, серед земних справ, дбали передусім про вічне спасіння. Тому зі всіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...

ПРЕФАЦІЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ (9)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти приймаєш наші зречення як жертву задля Твоєї слави, * бо вони вгамовують нашу пиху * та відкривають серця потребам бідних. * Поспішаючи до них з допомогою, ми наслідуємо Твою доброту. Тому з незліченними Ангелами * возвеличуємо Тебе, одноголосно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...

ПРЕФАЦІЯ НА ВЕЛИКІЙ ПІСТ (10)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти тілесним постом приборкуєш вади, * підносиш духа, обдаровуєш чеснотами і нагородами * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, * їй поклоняються Господства і благоговіють перед нею Сили, * а небеса та їхні мешканці і блаженні Серафими разом з ними радіють. Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, смиренно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (21)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, зжалившись над людськими помилками, народився з Діви. * Він стражданнями на хресті визволив нас від вічної смерті, * а воскресши з мертвих, дав нам життя вічне. Тому з Ангелами й Архангелами, Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (22)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ми пізнали Твою незмірну славу, коли Ти нам зіслав свого Сина, * щоб Він став людиною і спас нас від вічної загибелі. * Таким чином наша смертна людська природа * стала знаряддям спасіння, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють воїнства Ангелів, * які завжди радіють у Твоїй присутності. * Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, радісно з ними взиваючи: Свят, Свят, Свят…

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ЄВХАРИСТІЮ (28)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він – істинний і вічний Священик, * установлюючи обряд віковічної жертви, * спершу з себе самого склав Тобі жертву спасенну * і нам доручив звершувати її на спомин про себе. * Умертвлене за нас Його Тіло зміцнює нас, коли його споживаємо, * а пролита за нас Кров, коли її п’ємо, нас омиває. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят…

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ (30)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * і щоб ми Тебе в … Пресвятої Діви Марії * возвеличували, благословляли та прославляли. Вона, отінена Святим Духом, зачала Твого Єдинородного Сина * і, зберігаючи славу дівочості, дала світові предвічне Світло, * Ісуса Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, * їй поклоняються Господства і благоговіють перед нею Сили, * а небеса та їхні мешканці і блаженні Серафими разом з ними радіють. Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, смиренно взиваючи: Свят, Свят, Свят...



ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ (31)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб за чуда, які Ти здійснив у Твоїх святих, ми Тебе прославляли, * і, вшановуючи Пресвяту Діву Марію, * дякували за Твою милість, повторюючи Її гімн величальний. Великі діла вчинив Ти для всієї землі і Твоє милосердя огортає всі покоління. * Ти зглянувся на покірність Твоєї слугині і через Неї послав людям Спасителя – * Ісуса Христа, Твого Сина і нашого Господа. Через Нього Твою велич прославляють воїнства Ангелів, * які завжди радіють у Твоїй присутності. * Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, радісно з ними взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ (35)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через прекрасне свідоцтво життя Твоїх Святих * Ти обдаровуєш свою Церкву новою силою * і даєш нам докази своєї любові. * Приклад Святих нас спонукає, * а їхня братня молитва нам допомагає, * щоб ми осягнули повне спасіння. Тому і ми, Господи, з усіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, з радістю взиваючи: Свят, Свят, Свят...



ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ МУЧЕНИКІВ (37)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Адже Ти возвеличився у славі Твоїх Святих, * і те, що вони перенесли страждання, є дивовижною дією Твоєї сили: * Ти розпалив жаром їхню віру, * додав сили витривалості, дав перемогу у боротьбі, * через Христа, Господа нашого. Тому усі земні та небесні творіння співають Тобі нову пісню величання * і ми разом з усіма воїнствами Ангелів прославляємо Тебе, взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ ПАСТИРІВ (38)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. З радістю віддаємо честь святому Н., якого Ти дав своєму народові як ревного пастиря. * Його приклад зміцнює нас у доброму житті, його слова нас навчають, * а його заступництво випрошує нам Твою опіку. Тому зі сонмами Ангелів та Святих * співаємо Тобі гімн слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (40)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. В Ньому Ти схотів усе відновити, * щоб у Його повноті ми змогли взяти участь. * Він, будучи істинним Богом, * принизив себе самого * і Кров’ю, пролитою на хресті, приніс мир усьому світу. * Тому Він вознісся над усім створінням * і став Подателем вічного спасіння для всіх Йому угодних. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи:  Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (41)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти в доброті створив людину, * а коли вона заслужила осудження, * відкупив її своїм милосердям * через Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, * їй поклоняються Господства і благоговіють перед нею Сили, * а небеса та їхні мешканці і блаженні Серафими разом з ними радіють.  Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, смиренно взиваючи: Свят, Свят, Свят...


ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (42)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти через свого улюбленого Сина створив людину * і в своїй доброті відродив її до життя нового. Тому служать Тобі всі створіння, * прославляють Тебе всі відкуплені * і одним серцем благословляють Тебе Твої Святі. Також і ми радіємо з усіма Ангелами, * разом із ними завжди взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПОМЕРЛИХ (46)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. У Ньому засвітила для нас надія славетного воскресіння, * і хоча нас засмучує неминучість смерті, * ми втішаємося обітницею майбутнього безсмертя. * Тому що життя Твоїх вірних, о Господи, змінюється, але не кінчається; * і коли зруйнується дім земного паломництва, * їм у небі буде приготовлене вічне помешкання. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПОМЕРЛИХ (47)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він один прийняв смерть, щоб усіх нас врятувати від вічної смерті, * і сам помер на хресті, щоб ми могли жити з Тобою навіки. Тому разом із ангельськими хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...


СПІЛЬНІ МЕСИ



МЕСА НАЙСВЯТІШОМУ СЕРЦЮ ІСУСА

АНТИФОН НА ВХІД
Пс 33(32), 11.19
Господня ж постанова стоїть навіки, * щоб рятувати життя тих, котрі Йому уповають, * і живить їх у голоднечі.

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, зміни на подобу Серця Твого Сина і розпали Його любов’ю, † щоб ми, уподібнені до Нього, * стали повіки учасниками спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Отче милосердя, в своїй незмірній любові і доброті Ти зіслав нам свого Сина; † вчини, щоб ми, з’єднані з ним, * могли скласти гідну Тебе Жертву. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: БЕЗМЕЖНА ЛЮБОВ ХРИСТА.
С. Господь з вами.
В. І з духом твоїм.
С. Угору серця.
В. Підносимо їх до Господа.
С. Подяку складаймо Господу Богу нашому.
В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, воздвижений на хресті, у своїй безмежній любові видав за нас себе самого. * З Його пробитого боку потекла кров і вода, * звідки взяли початок таїнства Церкви, * щоб усі люди, притягнені до відкритого Серця Спасителя, * завжди черпали в радості з джерел спасіння. Тому зі всіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Йо 7, 37-38
Господь мовить: * “Коли спраглий хтось, нехай прийде до Мене і п’є! * Ріки води живої з нутра його потечуть!”.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Отче, ми прийняли таїнство Твоєї любові, † смиренно просимо Тебе, щоб ми на землі уподібнилися до Христа * і змогли прийняти участь у Його славі у небі. Котрий живе і царює на віки вічні.

МЕСА НЕПОРОЧНОМУ СЕРЦЮ ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ

АНТИФОН НА ВХІД
Нехай радіє моє серце Твоїм спасінням! * Заспіваю Господу, добро бо мені вдіяв. (Пс 13(12), 6)

КОЛЕКТА
Боже, Ти приготував у Серці Пресвятої Діви Марії гідне помешкання для Святого Духа; † вчини, щоб ми за заступництвом Пресвятої Діви Марії * стали храмом Твоєї слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, поглянь милостиво на молитви і дари Твоїх вірних, принесені у день спомину Пресвятої Богородиці Марії, * нехай вони будуть угодними Тобі, а нам випросять Твою благодать. Через Христа, Господа нашого.

Префація  № 30

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Марія ж зберігала всі ці слова, * роздумуючи над ними в своїм серці. (Пор. Лк 2, 19)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, ми стали учасниками вічного відкуплення, † просимо Тебе, щоб, вшановуючи Матір Твого Сина і радіючи повнотою Твоєї благодаті, * ми вже на землі переживали початок вічного спасіння. Через Христа, Господа нашого.


МЕСА ПРО СВЯЩЕНИЦЬКІ ПОКЛИКАННЯ

АНТИФОН НА ВХІД
Мт 9, 38
Ісус сказав до своїх учнів: * Просіть, отже, Господаря жнив, * щоб вислав робітників на свої жнива.

КОЛЕКТА
Боже, Ти керуєш своїм народом через пастирів, † зійшли своїй Церкві духа побожності й мудрості й мужності, * і поклич людей, котрі гідно служитимуть біля Твоїх вівтарів та будуть мужньо і смиренно проповідувати Євангелію. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, прийми милостиво просьби й дари свого люду; † вчини, щоб щораз чисельнішими були слуги Твоїх таїнств * і щоб вони завжди перебували у Твоїй любові. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Пресвяту Євхаристію № 28-29

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пор. 1Йн 3, 16
З цього ми спізнали любов, * бо Ісус за нас поклав свою душу; * і ми також повинні за братів душу класти.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Оживлені Євхаристійним Хлібом, благаємо Тебе, Боже: † нехай завдяки цьому Таїнству любові дозрівають зерна покликання, котрі Ти щедро розсіюєш на ріллі Церкви, * щоб більше християн служили Тобі й братам у священицькому служінні. Через Христа, Господа нашого.

МЕСА ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ

АНТИФОН НА ВХІД
Благословенна Ти, Діво Маріє, * Ти носила Сотворителя світу. * Ти народила Того, хто сотворив Тебе, * і залишилася Дівою навіки.

КОЛЕКТА
Милостивий Боже, прийди з допомогою в нашій слабкості † і вчини, щоб ми за заступництвом Пресвятої Богородиці, яку споминаємо, * піднеслися з наших гріхів до нового життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Віддаючи честь Матері Твого Сина, просимо Тебе, Боже, † щоб Ти прийняв нашу Жертву * та вчинив нас самих віковічним даром для Тебе. Через Христа Господа нашого.

Префація про ПДМ № 30-31

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Лк 1, 49
Велике бо вчинив мені Всемогутній, * і святе Його Ім’я.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, віддаючи честь Богородиці, ми прийняли Таїнство відкуплення; † вчини, щоб ми були наповненні Твоєю благодаттю * і щораз глибше брали участь у тайні спасіння. Через Христа, Господа нашого.

меса Про одну діву

Антифон на вхід
Ось діва мудра, * одна з-посеред розсудливих, * котра вийшла назустріч Христу з пломеніючою лампадою.
Або:
Як же ти прекрасна, діво Христова, * ти заслужила отримати Господній вінець – * вінець вічного дівоцтва.

Колекта
Вислухай нас, Боже наш спасенний, † щоб так як ми радіємо спомином святої Н., діви, * ми вдосконалювались у відданості Тобі. Через Госпо­да нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Молитва над Дарами
Господи, ми славимо Твої чудеса в святій Н., діві, і смиренно благаємо Твою велич, † щоб наше служіння так було Тобі угодне, * як були угодними Тобі її заслуги. Через Христа, Господа нашого.

Антифон на Причастя                   Пор. Мт 25, 6
Ось Молодий надходить! * Виходьте Господу Христу назустріч.
Або:                                                   Пор. Пс 27 (26), 4
Одного в Господа прошу, того потребую: * жити в домі Господнім * по всі дні життя мого.

Молитва після Причастя
Наситившись участю в божественних дарах, просимо Тебе, Господи, наш Боже, † щоб за прикладом святої Н., несучи умертвіння Христо­ве у своїх тілах, * намагалися до Тебе одного припасти. Через Христа, Господа нашого.

Меса  про ченців


АНТИФОН НА ВХІД Пс 16 (15), 5
Господь – частка моєї спадщини й моєї чаші: * Ти держиш мою долю.

КОЛЕКТА
Боже, завдяки Твоїй милості святий Н. витривало наслідував
(свята Н. витривало наслідувала) убогого і смиренного Христа; † вчини, щоб ми за його (її) заступництвом, вірно йдучи за нашим покликанням, досягли досконалості, * взірець якої Ти дав нам у своєму Синові. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Найласкавіший Боже, Ти, знищивши стару людину, благоволив у святому Н. (у святій Н.) сотворити нову за Твоєю подобою; † вчини милостиво, щоб ми, так само відновлені, * складали угодну Тобі жертву умилостивлення. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ Пор. Мт 19, 28-29
Істинно кажу вам, * що ви, котрі покинули все і пішли за Мною, * стократно більше отримаєте і матимете життя вічне. (В. П. Алілуя.)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, силою цього таїнства веди нас завжди у своїй любові слідами святого Н. (святої Н.), † а добру справу, котру Ти в нас розпочав, * заверши у день Христа Ісуса. Котрий живе і царює на віки вічні.


МЕСА ПРО ОДНОГО ПОМЕРЛОГО

АНТИФОН НА ВХІД
Відкрий йому, Господи, ворота раю, * щоб він повернувся до тієї батьківщини, де немає смерті, * а панує тільки вічна радість.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, нехай наші молитви вознесуться до Тебе і нехай вічна радість огорне Твого слугу N. (Твою слугиню N.); Ти створив його (її) на свою подобу і вчинив усиновленою дитиною, * дай йому (їй) частку у Твоїй спадщині. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Милостивий Боже, прийми Євхаристійну Жертву, яку ми з упованням складаємо за Твого слугу N. (Твою слугиню N.), * і через цю Жертву, що всім несе спасіння, дай йому (їй) вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про померлих № 46-47

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ян 6, 37
Все, що мені дає Отець, до Мене прийде, * а того, хто до Мене приходить, не віддалю від себе.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Прийнявши святу Поживу, просимо Тебе, Боже, † щоб наш брат N. (наша сестра N.), звільнений (звільнена) з пут смерті, * радів (раділа) участю у Воскресінні Твого Сина. Через Христа, Господа нашого.

Немає коментарів:

Дописати коментар