суботу, 19 січня 2013 р.

OREMUS - 2013 - styczeń


1 СІЧНЯ, НЕДІЛЯ

ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ МАРІЇ

(біл) Урочистість

Сьогодні Євангеліє показує нам два ставлення, які ми можемо мати перед зустріччю з надприродною дійсністю.  У ставленні пастухів ми бачимо покору простої, бідної людини, свідомої своїх обмежень, але яка також приймає все як незаслужений дар. Що їм допомогло побачити у звичайному немовляті Спасителя? Свідомість Бога, який діє в будь-яких умовах і в будь-який час. Марія приймала цю дійсність, як простий наслідок попередніх подій. Саме Святий Дух керував ці ставлення і саме тому, вони є добрими.

АНТИФОН НА ВХІД
Вітай, Пресвята Богородице, * Ти народила на світ Царя, * який володіє небом і землею на віки вічні.

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, плідною дівочістю Пресвятої Діви Марії Ти обдарував людський рід нагородою вічного спасіння; † вчини, щоб ми відчували заступництво Тієї, * через яку ми удостоїлися отримати Твого Сина, Подателя життя. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Чис 6, 22-27
Читання з Книги Чисел.
Господь промовив до Мойсея: «Скажи Аарону та його синам: Так будете благословляти синів Ізраїля, мовивши до них: “Нехай Господь благословить тебе і охороняє тебе! Нехай Господь світить обличчям своїм до тебе та милує тебе! Нехай Господь оберне обличчя своє до тебе і дасть тобі мир!” Так закликатимуть Ім’я Моє на синів Ізраїля, і Я благословлятиму їх». Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 67, 2-3. 5. 6 і 8
Бог милосердний хай благословить нас.


Боже, будь милосердний до нас і поблагослови нас, *
осяй нас своїм обличчям.
Щоб ми Твою дорогу на землі пізнали; *
Твоє спасіння – серед всіх народів.


Хай веселяться *
і радіють народи,
бо Ти судиш народи праведно *
і народи на землі провадиш.


Хай прославлять Тебе народи, Боже;
нехай Тебе всі племена прославлять. *
Нехай Бог благословить нас *
і хай всі кінці землі Його бояться.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Гал 4, 4-7
Читання з Послання святого апостола Павла до галатів.
Брати! Коли прийшла повнота часу, Бог послав свого Сина, народженого від жінки, народженого під Законом, аби викупити тих, які під Законом, щоб ми одержали усиновлення. А оскільки ви – сини, то Бог послав у наші серця Духа свого Сина, який кличе: «Авва, Отче!» Тому ти вже не раб, а син, а якщо син, то й спадкоємець завдяки Богові.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Євр 1, 1-2
Алілуя, алілуя, алілуя.
Багато разів і багатьма способами
говорив Бог до батьків через пророків,
а цими останніми днями заговорив до нас через Сина.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 2, 16-21
+Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу пастухи, поспішаючи, прийшли до Вифлеєму та знайшли Марію, Йосифа й Немовля, котре лежало в яслах. Побачивши, вони розповіли про те, що було сказано їм про цю Дитину. І всі ті, які чули, здивувалися зі сказаного їм пастухами. Марія ж зберігала всі ці слова, беручи до свого серця. А пастухи повернулися, славлячи й вихваляючи Бога за все, що чули та бачили, як їм було сказано. Як виповнилося вісім днів, – коли мали обрізати Його, – то дали Йому ім’я Ісус, як проголосив ангел ще перед Його зачаттям в утробі.
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Стоячи сьогодні під благодатним покровом Богородиці Діви Марії, просімо Господа, щоб Він вислухав благання свого народу, який молиться про мир на землі:

1. Разом зі Святішим Отцем просимо Тебе, Господи: дай всім народам мир, якого ніхто, крім Тебе, дати не може.
2. Разом з єпископами, священиками і вірним людом просимо Тебе, Господи: уділи святій Церкві дару єдності та вірності Євангелію.
3. Разом з усіма людьми доброї волі просимо Тебе, Господи: бережи у цьому році людей на всьому світі від голоду, воєн та стихійних лих.
4. Разом з усіма українцями просимо Тебе, Господи: оточуй нашу Батьківщину особливою опікою і оберігай її від усякого зла.
5. Разом з усіма віруючими просимо Тебе, Господи: прости гріхи всім померлим вірним і прийми їх до свого Царства.
6. Разом з усіма тут присутніми просимо Тебе, Господи: ніколи не залишай нас без Твоєї опіки.

Боже, наш Отче, тільки Ти є джерелом істинного миру, вислухай наші смиренні молитви і через заступництво Богородиці Діви Марії вчини милостиво, щоб наші часи були спокійні, а ми завжди вірно служили Тобі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Ти милостиво даєш початок і вдосконалюєш усе, що добре; † вчини, щоб ми, які радіємо урочистістю Пресвятої Богородиці, * нині славлячи початок Твоєї слави, могли втішатися її досконалістю. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Пресвяту Діву Марію, № 30

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ісус Христос учора й сьогодні – * той самий навіки. (Євр 13, 8)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, ми у радості спожили небесне таїнство; † вчини, просимо, щоб воно допомогло нам, які удостоїлися прославляти завжди Діву Марію, Матір Твого Сина і Матір Церкви, * осягнути вічне життя. Через Христа, Господа нашого.





2 СІЧНЯ, ПОНЕДІЛОК

Покора Йоана Хрестителя вражає.  Без усілякого сумніву вона є даром Святого Духа, який супроводжував усіх пророків. Ісус назвав Йоана найбільшим з пророків, а євангеліст свідчить про це, що Господь звернувся зі словом до Йоана на пустині. Однак те, що найбільш вирізняє Йоана з усіх пророків, є його покора, яка веліла йому принизитися, щоб Христос був вивищений. Це досі актуально це також у наші часи і для кожного з нас.


Свв. ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО і ГРИГОРІЯ з Назіанзу, єпископів і Вчителів Церкви
(біл) Обов’язковий спомин

Св. Василія (пом. 379 р.) і св. Григорія з Назіанзу (пом. близько 390 р.) дуже вшановують на Сході, але обидва вони належать до найбільших богословів неподільної Церкви Сходу і Заходу. Вони жили і діяли у надзвичайно важкі для Церкви часи, мали протистояти дуже небезпечній єресі аріанства, яка не визнавала рівність Божого Сина Отцю. Вони не лише витривали у вірі, не давши звести себе тогочасним неправдивим учителям, але також сприяли подоланню кризи і виробленню відповідних формулювань віри. Також сьогодні немало є загроз для єдності Церкви, тому обидва покровителі сьогоднішнього дня є для нас заступниками, а також прикладом витривалості у вірі.

АНТИФОН НА ВХІД
Про мудрість Святих повідатимуть народи, і похвалу їм звіщатиме Церква, * а їхні імена житимуть повіки.

КОЛЕКТА
Боже, Ти благоволив освітити свою Церкву прикладом і вченням святих єпископів Василія і Григорія; † вчини, просимо, щоб ми смиренно пізнавали Твою істину * і любов’ю впроваджували її в життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 2, 22-28
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Хто неправдомовець, як не той, хто відкидає, що Ісус є Христос? Це антихрист, він відрікається від Отця і Сина! Кожний, хто відрікається від Сина, не має і Отця. Хто визнає Сина, той має і Отця. Що ж до вас, то те, що ви почули від початку, нехай воно у вас перебуває. Якщо у вас перебуватиме те, що ви почули від початку, то й ви перебуватимете в Сині та в Отці. Ось обітниця, яку Він сам нам пообіцяв: вічне життя! Це написав я вам про тих, які обманюють вас. А помазання, яке ви прийняли від Нього, воно у вас перебуває, і ви не потребуєте, щоб вас хтось навчав. Але як Його помазання навчає вас у всьому, – і є істинне й необманне, – так, як воно вас навчило, в тому й перебувайте. А тепер, дітоньки, перебувайте в Ньому, щоб, коли з’явиться Він, ми мали сміливість і не були засоромлені Ним під час Його приходу.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 98, 1. 2-3аб. 3в-4
Весь світ побачив, як наш Бог спасає.


Заспівайте Господу нову пісню, *
бо Він учинив чуда.
Мені принесла спасіння Його правиця, *
Його святе рамено.


Господь явив своє спасіння, – *
перед очима народів відкрив свою справедливість.
Він згадав свою милість і свою правду *
домові Ізраїля.


Всі кінці землі побачили *
спасіння нашого Бога.
Вигукуй Господу, вся земле, – *
вигукуйте радісно, співайте і грайте!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Євр 1, 1-2
Алілуя, алілуя, алілуя.
Багато разів і багатьма способами говорив Бог до батьків через пророків,
а цими останніми днями заговорив до нас через Сина.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 6-8. 19-28
+Читання святого Євангелія від Йоана.
З’явився чоловік, посланий від Бога; ім’я йому Йоан. Він прийшов ради свідчення, аби свідчити про Світло, щоб усі повірили через нього. Не був він Світлом, а прийшов засвідчити про Світло. Це свідчення Йоана, коли юдеї з Єрусалима послали до нього священиків і левитів, щоб вони запитали його: «Хто ти?» І він визнав, не відмовився, а визнав: «Я – не Христос». І запитали його: «То хто ж ти? Ти Ілля?» – і він відповів: «Ні!» «Ти пророк?» – і він відповів: «Ні!» Вони ж сказали йому: «То хто ж ти такий? Щоб ми дали відповідь тим, які послали нас. Що ти сам про себе скажеш?» Він відповів: «Я – голос того, хто кличе в пустелі: “Рівняйте дорогу Господу!” – як сказав пророк Ісая». Були послані й від фарисеїв. Тож вони запитали його і сказали йому: «Чому ти хрестиш, коли ти не Христос, не Ілля і не пророк?» Йоан у відповідь їм сказав: «Я хрещу водою, але серед вас стоїть Той, кого ви не знаєте, який іде за мною, – я Йому не гідний розв’язати ремінця на взутті». Це сталося у Витанії, на другому боці Йордану, де Йоан хрестив.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом святих Господніх молімося за святу Церкву і все людство:


1. Молімося за Церкву Господню, щоб вона могла вільно проповідувати Євангеліє Христа по всьому світі.
2. Молімося за керівників держав, щоб у своїй праці вони дбали не тільки про мирські блага, але й про вічні цінності.
3. Молімося за християнські Церкви, щоб вони об’єдналася у спільній молитві і щоб віруючі різних конфесій були для світу прикладом істинно християнської любові до ближнього.
4. Молімося за наших батьків, родичів і друзів, щоб Господь у новому році благословив їх і обдарував здоров’ям.
5. Молімося за всіх, хто не дожив до цьогорічних свят, щоб Господь благоволив прийняти їх до повноти радості у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, як святі Василій і Григорій, котрих ми сьогодні споминаємо, любили літургійне служіння Богові.


Боже, наш Отче, Ти є Істиною і Любов’ю, веди святу Церкву та все людство дорогами Твого вчення і даруй нам своє безмежне милосердя. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Прийми, просимо, Господи, цю жертву Твого народу, † і нехай те, що з пошани до святих Василія та Григорія приноситься Твоїй величі, * уділить нам вічного спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ми проповідуємо Христа розп’ятого; * Христа – Божу могутність та Божу мудрість. (Пор.: 1 Кор 1, 23-24)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, нехай небесна трапеза у день спомину святих Василія та Григорія † зміцнить і примножить сили Твоїх вірних, * щоб ми зберігали непорушним дар віри і крокували вузькою стежкою спасіння. Через Христа, Господа нашого.




3 СІЧНЯ, ЧЕТВЕР

(біл) Будній день періоду Різдва Христового – Четвер перед Богоявленням

Дух, яким був обдарований Йоан, дозволив йому побачите те, що інші не бачили. І дати повне свідчення, аж до мученицької смерті. Ніхто з сучасників не пророкував жертви Ісуса та її спасенну ціль відкупити кожну людину. Учні Ісуса у порівнянні з Йоаном, подібні до горстки невігласів, які нічого не розуміли. Вони стали йому рівні, коли отримали цього самого Духа. Ми також можемо це пережити.

Або (біл) довільний спомин ПРЕСВЯТОГО ІМЕНІ ІСУСА

Церква завжди оточувала Пресвяте Ім’я Ісуса великою пошаною і закликала Його у своїх молитвах. Культ Імені Ісуса особливо розвинувся у ХIV столітті завдяки ордену Братів Менших. Літургійне відзначання Пресвятого Імені Ісуса починається з ХVI століття. Папа Климент VIІ у 1530 р. дозволив Братам Меншим запровадити спомин Пресвятого Імені Ісуса у власний календар. У третьому виданні Римського Месалу, відновленому ІІ Ватиканським Собором, цей спомин було введено у загальний календар Церкви.

Або (біл) перший четвер місяця

Меса про священицькі покликання (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
На початку і споконвіку Богом було Слово * і, воплотившись, стало Спасителем світу.

КОЛЕКТА
Боже, Ти народженням Твого Єдинородного Сина чудесно розпочав діло спасіння Твого народу, † зміцни віру свого люду, * щоб ми, ведені самим Христом, дійшли до обіцяної нагороди слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, котрий втіленням свого Слова започаткував спасіння людського роду, † дай своєму народові милосердя, якого він потребує, * щоб усі визнали, що немає нічого вищого понад Ім’я Твого Єдинородного Сина. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 2, 29 – 3, 6
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Коли знаєте, що Він – праведний, то знайте, що й кожний, хто чинить праведність, народився від Нього. Подивіться, яку любов дав нам Отець, щоб ми звалися Божими дітьми! І ними ми є. Тому світ нас не знає, бо Його не пізнав. Улюблені! Тепер ми Божі діти, але ще не виявилося, що будемо. Знаємо, що коли Він з’явиться, ми будемо подібні до Нього, адже побачимо Його таким, який Він є. І кожний, хто має цю надію на Нього, очищає себе, як і Він чистий. Кожний, хто чинить гріх, чинить і беззаконня, бо гріх є беззаконням. І ви знаєте, що Він з’явився, аби взяти гріхи, а в Ньому гріха немає. Кожний, хто в Ньому перебуває, не грішить. Кожний, хто грішить, не бачив Його і не пізнав Його.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 98, 1. 3вг-4. 5-6
Весь світ побачив, як наш Бог спасає.


Заспівайте Господу нову пісню, *
бо Він учинив чуда.
Мені принесла спасіння Його правиця, *
Його святе рамено.


Всі кінці землі побачили *
спасіння нашого Бога.
Вигукуй Господу, вся земле, – *
вигукуйте радісно, співайте і грайте!


Заграйте Господу на гуслах, – *
на гуслах, з мелодійною піснею.
На сурмах, під звуки рога, *
радісний гук перед Царем – Господом здіймайте.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово стало тілом, і оселилося між нами.
Всім тим, які прийняли Його, дав владу дітьми Божими стати.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 29-34
+Читання святого Євангелія від Йоана.
Наступного дня Йоан бачить Ісуса, який іде до нього, і каже: «Ось Агнець Божий, що на себе бере гріх світу! Це Той, про кого я казав, що за мною іде Чоловік, який був ще до мене, бо Він був раніше від мене. Я не знав Його, але я прийшов хрестити у воді, щоб Він з’явився Ізраїлеві!» І засвідчив Йоан, промовляючи: «Бачив я, що Дух сходив, мов голуб, із неба, і перебував на Ньому. Я не знав Його, але Той, хто послав мене хрестити водою, сказав мені: “Над ким побачиш Духа, який сходить і перебуває над Ним, – Він Той, хто хрестить Духом Святим”. І я побачив, і засвідчив, що Він – Божий Син».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Молімося до Найвищого Бога і занесімо наші прохання через нашого єдиного Посередника – Ісуса Христа, народженого з Діви Марії в місті Давида:

1. Молімося за Святішого Отця, єпископів і священиків, щоб вони, наслідуючи Вчителя Христа, ревно дбали про єдність Церкви.
2. Молімося за всіх християн, щоб дозволили Святому Духові провадити себе до повноти життя у Христі.
3. Молімося за покликаних до служби Божої, щоб прикладом свого життя прихиляли всіх до любові Бога.
4. Молімося за хворих і стражденних, щоб жили в єдності з Христом, Котрий лікує душі й тіла Свого люду.
5. Молімося за нас самих, щоб оживлені любов’ю, почерпнутою з Євхаристії, ми щодня служили один одному.


Милосердний і вічний Боже, гріх з’явився на світі як плід брехні. Веди, отже, нас дорогою, яку вказав Твій Син, котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Прийми, Господи, наші приношення, завдяки яким звершується преславний обмін дарами, † щоб ми, приносячи Тобі те, що Ти нам дарував, * удостоїлися отримати Тебе самого. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Бог так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, * щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, * а жив життям вічним. (Йн 3, 16)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Всемогутній Боже: † вчини, щоб сила святих тайн * безустанно підтримувала наше життя. Через Христа, Господа нашого.




4 СІЧНЯ, П’ЯТНИЦЯ

(біл)  Будній день періоду Різдва Христового – п’ятниця перед Богоявленням

Велика є сила слова, яке супроводжує Святий Дух. Це найменування Ісуса Божим Агнцем притягує за Ним двох учнів Йоана. Вони йдуть за чужою для них людиною. Що їх зворушило? Месіанська провість страждання? Чи може впевненість, що Він знає усі відповіді, що Він може дати те, що вони прагнули ціле життя. Кожна з цих відповідей може бути правильною. Для кожного з нас Ісус приготовляє такі відповіді. Важливо, щоб ми прийняли Духа і Його слово з радістю.


Або: Перша П’ятниця місяця

Меса: вотивна про Пресвяте Серце Ісуса (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Він світить правим в темряві, як світло, * Господь добрий, і милосердний, і справедливий.

КОЛЕКТА
Перед урочистістю Богоявлення Господнього: Просимо, Господи: милостиво освітлюй своїх вірних і постійно запалюй їхні серця блиском Твоєї слави, † щоб вони завжди визнавали свого Спасителя * і щиро з Ним єдналися. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 3, 7-10
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Дітоньки, хай ніхто вас не вводить в оману. Хто чинить правду, той праведний, як праведний Він. Хто чинить гріх, той від диявола, адже диявол грішить від початку. Тому з’явився Божий Син, щоби знищити діла диявола. Кожний, хто народився від Бога, не чинить гріха, бо Його зерно у ньому перебуває; він не може грішити, оскільки народжений від Бога. Так виявляються Божі діти і діти диявола: кожний, хто не вершить праведність, той не від Бога, як і той, хто не любить свого брата.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 98, 1. 7-8абв. 8г-9
Весь світ побачив, як наш Бог спасає.


Заспівайте Господу нову пісню, *
бо Він учинив чуда.
Мені принесла спасіння Його правиця, *
Його святе рамено.


Нехай море заграє *
і все, що його наповняє,
Всесвіт і ті, хто його населяє, *
ріки заплещуть разом у долоні.


Гори вигукуватимуть з радості перед Господнім обличчям! *
Адже Він світ іде судити,
і світ у справедливості судити буде, *
а в праведності судитиме народи.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Євр 1, 1-2
Алілуя, алілуя, алілуя.
Багато разів і багатьма способами говорив Бог до батьків через пророків,
а цими останніми днями заговорив до нас через Сина.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 35-42
+Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Йоан стояв з двома своїми учнями. Побачивши Ісуса, який ішов, він промовив: «Ось Агнець Божий!» І коли він говорив, почули це обидва його учні й пішли за Ісусом. А Ісус, обернувшись і побачивши, що вони йдуть за Ним, каже їм: «Що ви шукаєте?» Вони ж сказали йому: «Равві», – що в перекладі означає Вчитель, – де Ти перебуваєш?» Він каже їм: «Ходіть і подивитеся!» Вони прийшли й побачили, де Він перебував, і залишалися в Нього того дня. Було це близько десятої години. Андрій, брат Симона-Петра, був одним із двох, які почули це від Йоана і які пішли за Ним. Він спочатку розшукав свого брата Симона та й каже йому: «Ми знайшли Месію» – що в перекладі означає Христос. І він привів його до Ісуса. Ісус же, поглянувши на нього, сказав: «Ти – Симон, син Йони; ти будеш називатися Кифа» – що в перекладі означає Петро.
Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Всі ми прийшли сьогодні поклонитися Месії. Хоча Він і лежить в убогих яслах, Він чекає на наші прохання та вислухає їх з любов’ю:

1. Господи Ісусе, Ти вчинив святу Церкву знаряддям спасіння - завжди опікуйся нею, щоб вона вірно виконувала завдання, яке Ти їй визначив.
2. Господи Ісусе, Ти покликав Петра стати главою Церкви - керуй кожним кроком його наступника, нашого Папи.
3. Господи Ісусе, Ти – володар усього світу; вчини, щоб керівники кожного народу керувалися голосом сумління і почуттям відповідальності.
4. Господи Ісусе, Ти покликав апостолів Андрія і Йоана, щоб вони пішли за Тобою – поклич і тепер багатьох до пастирської праці в Церкві.
5. Господи Ісусе, Ти був милосердним для всіх, навіть і для своїх гонителів – яви своє милосердя нашим померлим братам і сестрам та пригорни їх до свого люблячого Серця.
6. Господи Ісусе, Ти зібрав нас навколо вівтаря, як вифлеємських пастухів біля ясел – навчи нас жити згідно натхнення Святого Духа.


Боже, наш Отче і Сотворителю, уповаючи на Твою милість, ми приносимо на вівтар наші прохання; благослови нас і даруй нам мир, якого тільки Ти один можеш уділити. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми милостиво дари свого люду, † і вчини, щоб він у небесному таїнстві отримав благодаті, * в які вірує усім серцем. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Цим виявилась до нас любов Божа, * що Бог свого Єдинородного Сина послав у світ, * щоб ми жили через Нього.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти через участь у Твоєму таїнстві доторкаєшся до нас, † дією його сили в наших серцях вчини так, * щоб, отримуючи Твій дар, ми одночасно ставали готовими його прийняти. Через Христа, Господа нашого.




5 СІЧНЯ, СУБОТА

(біл) Будній день періоду Різдва Христового – субота перед Богоявленням

Христос, кличучи конкретних людей, не чинить це наосліп. Він знає кожного кандидата, знає ким він є, яку має історію свого життя, які має слабкості чи достоїнства. Нам не відомі ці критерії, тому ми дуже часто дивуємося Божим виборам. Дуже часто ми самі не віримо, що нас Бог кличе до конкретної місії. Тільки досвід Божої опіки допомагає нам довіритися Божим виборам, навіть їх не розуміючи.

Або (біл) довільний спомин бл. МАРЦЕЛІНИ ДАРОВСЬКОЇ, діви

Марцеліна Даровська, покровителька сьогоднішнього дня, в 1857 році разом з Юзефою Карською заснувала у Римі конгрегацію Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, щоб працювати над відродженням сім’ї шляхом виховання молодих жінок. У 1863 році вона переїхала до Львівської архідієцезії у Язловець. Марцеліна Даровська розробила оригінальну методику виховання і навчання, яка давала дуже добрі результати. Її духовність полягає у шуканні Бога в істині та у виконанні Божої волі за взірцем Непорочної Діви Марії.

Спільні Меси: про одну діву (стор. )


Або (біл) Перша субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Бог послав свого Сина, що народився від жінки, * щоб ми прийняли усиновлення.

КОЛЕКТА
Перед урочистістю Богоявлення Господнього: Всемогутній, вічний Боже, Ти через пришестя Твого Єдинородного Сина благоволив запалити нове світло; † вчини, щоб ми, які через Його народження від Діви у подобі нашого тіла стали Його сопричасниками, * також удостоїлися участі в Його Царстві. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, котрий вів блаженну Марцеліну різними стежками життя, щоб вона служила Тобі і приводила до Тебе сім’ї, † вчини, щоб ми за її заступництвом були вірні нашому покликанню * і завжди виконували Твою волю. Через Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 3, 11-21
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Це та звістка, яку ви чули від початку: щоб ми любили одне одного. Не так, як Каїн, котрий був від лукавого й убив свого брата. З якої причини він убив його? Тому що його діла були злі, а діла брата – праведні. Не дивуйтеся, брати, коли світ вас ненавидить. Ми знаємо, що ми перейшли від смерті до життя, бо любимо братів. А хто не любить, той перебуває в смерті. Кожний, хто ненавидить свого брата, той убивця. А ви знаєте, що жодний убивця не має в собі вічного життя, яке б у ньому перебувало. Ми пізнали любов з того, що Він поклав свою душу за нас; і ми маємо класти душі за братів. А хто має багатство світу й бачить, що його брат у нестатках, та зачиняє своє серце від нього, то як же може Божа любов перебувати в такому? Дітоньки, любімо не словом та язиком, але ділом та правдою! З цього довідаємося, що ми від правди, і заспокоїмо перед Ним наше серце, бо коли звинувачує наше серце, то Бог більший від нашого серця і знає все. Улюблені, коли наше серце не звинувачує нас, то маємо сміливість перед Богом.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 100, 2-3. 4. 5
Прославте Бога, всі земні народи.


Служіть Господу з радістю, з’явіться веселими перед Ним. *
Знайте, що Господь є Богом,
що Він створив нас, і ми Йому належим; *
ми є Його народом, вівцями Його отари.


Входьте в Його брами з подякою, – *
в Його двори – з хвалою.
Його прославте, *
хваліть Його Ім’я.


Бо Господь добрий, *
Його милосердя – навіки,
і Його вірність – *
з покоління в покоління.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
День священний нам засяяв: прийдіть, народи, і Господу поклоніться,
бо світло велике зійшло нині на землю.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 43-51
+Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу забажав Ісус піти в Галілею; знайшов там Ісус Филипа та й каже йому: «Іди за Мною!» Филип же був з Витсаїди, з міста Андрія і Петра. Филип знаходить Натанаїла та й каже йому: «Ми знайшли Того, про кого писали Мойсей у Законі й Пророки, – Ісуса з Назарета, сина Йосифа!» А Натанаїл сказав йому: «Чи може бути щось доброго з Назарета?» Каже йому Филип: «Іди – і подивися». Побачив Ісус Натанаїла, який ішов до Нього, і каже про нього: «Ось справжній ізраїльтянин, у якому немає підступу!» Каже Йому Натанаїл: «Звідки мене знаєш?» А Ісус у відповідь йому сказав: «Ще до того, як закликав тебе Филип, як ти був під смоківницею, Я бачив тебе». Відповів Натанаїл Йому: «Равві, Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїля!» Ісус у відповідь сказав йому: «Ти повірив, бо Я сказав тобі, що бачив тебе під смоківницею? Ще більше від цього побачиш!» І Він сказав йому: «Воістину, воістину кажу вам: побачите відкрите небо й Божих ангелів, які піднімаються і опускаються над Людським Сином!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Щира розмова, яку в сьогоднішньому Євангелії веде Христос зі своїми апостолами, закликає і нас до того, щоб ми представили Господу наші прохання:

1. Молімося за священиків, монахів та монахинь, щоб вони через вірність своїм обітницям були для Божого люду взірцем і допомогою в дорозі до дому Отця.
2. Молімося за священицькі покликання, щоб у жодній країні не бракувало апостолів Христового Євангелія.
3. Молімося за голодуючих, щоб багаті люди допомагали їм у забезпеченні прожиття.
4. Молімося за всіх християн, щоб вони були для невіруючого світу взірцем любові до ближнього.
5. Молімося за померлих, щоб Господь помилував їх і благоволив очистити від усякого бруду гріха.
6. Молімося за нас, присутніх тут, щоб наша побожність на молитві проявлялася в повсякденному житті у сумлінній праці та любові до ближнього.


Боже, наш Отче, вислухай наші молитви, які линуть до Тебе, бо тільки Ти один є істинно добрим і милосердним. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, джерело істинної побожності та миру, † вчини, щоб ми цією жертвою гідно вшанували Твою велич * і через участь у святій тайні ми досягли між собою щирої єдності сердець. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Від Його повноти прийняли всі ми – * благодать за благодать.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай Твій народ, Господи, оточений Твоєю опікою, зазнає нині та в майбутньому допомоги Твоєї милості, † щоб, черпаючи сили з проминаючих благ, * з більшим упованням прямував до благ вічних. Через Христа, Господа нашого.



6 СІЧНЯ, НЕДІЛЯ

БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЬОГО
(біл) Урочистість

Поклін трьох мудреців має нас присоромити. Ці люди, які не знають істинного Бога, віддають поклін маленькому, безсильному немовляті, не очікуючи нічого взамін. І ще обдаровують вони маленького Ісуса дарами, значення яких також не знають. Їх радує свідомість присутності самого Бога між людьми. Цього Бога, який створив усесвіт з землею й людиною, і вражає нас своїм приниженням і повагою до кожного з нас. Просімо для нас цього Духа, який допоміг їм це все побачити!

АНТИФОН НА ВХІД
Ось прибув Господь і Володар, * а в Його руці сила й могутність. (Пор. Мал 3, 1; 1 Хрон 29, 12)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, сьогодні під проводом зірки Ти явив свого Єдинородного Сина язичникам; † вчини милостиво, щоб ми, вже пізнавши Тебе через віру, * були приведені до споглядання віч-на-віч сяйва Твоєї величі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 60, 1-6
Читання з Книги пророка Ісаї.
Устань, засяй, Єрусалиме! Адже зійшло твоє світло, слава Господня засяяла над тобою! Бо темрява окриває землю, і темнота – народи, а над тобою Господь сяє: слава Його з’явилась над тобою. Народи йдуть до твого світла, царі – до сяйва твого блиску. Поглянь навколо твоїми очима й подивися: усі вони збираються, йдуть до тебе! Сини твої здалека прибувають, дочок твоїх на руках носять. Тоді ти глянеш і засяєш; заб’ється і пошириться в тебе серце, бо скарби моря попливуть до тебе, багатства народів прийдуть до тебе. Безліч верблюдів тебе вкриє, дромадери з Мідіяну та з Ефи. Всі з Шеви прийдуть, несучи золото й ладан, звіщаючи славу Господню. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 72, 1-2. 7-8. 10-11. 12-13
Вклоняться Богу всі земні народи.


Боже, дай свій суд цареві, –  *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій  *
і судом праведним – Твоїх убогих.          


За його днів процвітатиме справедливість і буде мир тривалий, – *
доки не зникне місяць.
І він буде панувати від моря і до моря, *
і від ріки аж до краю світу.


Принесуть дари царі островів і Тарсу, – *
принесуть дари царі Шеви і Сави.
Йому всі царі поклоняться, *
Йому служитимуть усі народи.


Бо він визволить знедоленого, що голосить, – *
убогого, в якого помічника немає.
Він змилосердиться над бідним й убогим, *
і спасе душі нужденних.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 3, 2-3а. 5-6
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Ви, напевно, чули про служіння Божої благодаті, яка дана мені для вас, бо мені через об’явлення відкрита таємниця, В інших поколіннях вона не була виявлена людським синам так, як ось тепер Духом відкрита Його святим апостолам і пророкам, що і язичники є співспадкоємцями, одним тілом і співучасниками обітниці в Ісусі Христі через Євангеліє. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 2, 2
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ми побачили Його зорю на сході
і прийшли поклонитися Господу.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 2, 1-12
+Читання святого Євангелія від Матея.
Коли Ісус народився у Вифлеємі юдейському за днів царя Ірода, то до Єрусалима прийшли зі сходу мудреці, запитуючи: «Де Цар юдейський, який народився? Бо ми побачили Його зорю на сході й прийшли поклонитися Йому». Почувши це, цар Ірод занепокоївся, а з ним і весь Єрусалим; тож зібравши всіх первосвящеників і книжників народу, він випитував у них, де б мав народитися Христос. Вони ж сказали йому: «У Вифлеємі юдейському, бо так написано пророком: “І ти, Вифлеєме, земле Юдина, нічим не менший серед інших володінь Юди, бо з тебе вийде Вождь, який пастиме народ Мій, Ізраїля”». Тоді Ірод, таємно прикликавши мудреців, вивідав у них про час, коли з’явилася зоря, і, пославши їх до Вифлеєма, сказав: «Ідіть і докладно розвідайте про Дитя; коли ж знайдете, сповістіть мене, щоб і я пішов та поклонився Йому». Вислухавши царя, вони пішли; і ось зоря, яку побачили на сході, йшла перед ними, доки не зупинилася над місцем, де було Дитя. Побачивши зорю, вони зраділи дуже великою радістю. І, увійшовши в дім, побачили Дитя з Його матір’ю Марією. Впавши на коліна, вони поклонилися Йому і, відкривши свої скарбниці, піднесли Йому дари – золото, ладан та миро. Та, одержавши уві сні застереження не повертатися до Ірода, вони вирушили іншою дорогою до своєї країни.
Слово Господнє.

Після читання Євангелія під час Св.Меси в уроч. Богоявлення диякон або священик, або інший служитель може заповісти день Пасхи використовуючи наступний текст:

Нехай вам стане відомо, наймиліші браття, що з Божого милосердя, як ми Різдвом Господа нашого Ісуса Христа возрадувались, так і з Воскресіння нашого Спасителя радість вам звіщаємо.
Дня 13 лютого Попільна Середа і початок Великого Посту. Дня 31 березня святу Пасху Господа нашого Ісуса Христа з радістю будемо святкувати. Дня 12 травня буде Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Дня 19 травня буде свято П’ятидесятниці. Дня 2 червня місяця урочистість Пресвятого Тіла і Крові Христа. Дня 1 грудня перша неділя Адвенту Господа нашого Ісуса Христа, якому честь і слава на віки вічні. Амінь.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Йдучи до Ісуса з волхвами зі Сходу, представниками язичницьких народів, принесімо Господу наші дари і просімо його за все людство, яке так далеко відійшло від істинного Бога:


1. Складаючи Господу в символі ладану дар нашої віри, молімося за людей, які не знають Бога, щоб вони отримали благодать віри.
2. Складаючи Господу в символі мира дар надії на вічне спасіння, молімося за всіх, хто перебуває в гріхах, щоб вони прийшли до джерела Божого милосердя.
3. Складаючи Господу в символі золота дар нашої любові, молімося за переслідуваних, щоб вони отримали істинний мир і благополуччя.
4. Захоплюючись ревністю мудреців, які здалека прибули поклонитися Ісусу, молімося про нові покликання до місійної праці.
5. Споглядаючи віру волхвів, з упованням молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь удостоїв їх вічної слави у Небесному Царстві.
6. Свідомі нашої слабкості та непостійності, молімося, щоб ми могли до кінця життя йти дорогою, що веде до Христа.


Господи Ісусе, Ти з любов’ю прийняв дари волхвів зі Сходу, прийми і наші молитви та вчини, щоб всі народи прийшли до Тебе і принесли Тобі свою віру, надію та любов. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь милостиво, Господи, на дари своєї Церкви; † це вже не золото, ладан і миро, але Той, на якого ці дари вказують; * Той, який у цих дарах складається в жертву; Той, якого в цих дарах споживаємо – Ісус Христос. Котрий живе і царює на віки вічні.

Префація на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ми бачили Його зорю на Сході * й прийшли з дарами поклонитись Господу. (Пор. Мт 2, 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: супроводжуй нас завжди і всюди небесним світлом, † щоб ми чистою думкою пізнавали і з належним почуттям приймали тайну, * сопричасниками якої Ти схотів нас вчинити. Через Христа, Господа нашого.

Освячення крейди, кадила й води – Агенда Літургійна (Київ, 2001), стор. 93.




7 СІЧНЯ, ПОНЕДІЛОК

(біл) Будній день періоду Різдва Христового – понеділок після Богоявлення

На початку своєї діяльності Ісус звертається зі своїм посланням до язичників, закликаючи їх до навернення. Слово пророка Ісаї прирівнює їх до народу, який перебував у темряві, що побачив велике світло. І, звичайно, люди, які слухають Ісуса навертаються, бачать у Ньому Спасителя, переживають оздоровлення. Вони Його потребують. Христос, звертаючи до нас ці слова сьогодні, прагне, щоб ми Його потребували, оскільки ми перебуваємо в темряві, а часто про це навіть не здогадуємося.

Або (біл) довільний спомин св. РАЙМОНДА ПЕНЬЯФОРТСЬКОГО, пресвітера
Св. Раймунд народився у 1175 році в Пеньяфорті біля Барселони. У свій час був одним з учителів морального богослов’я і канонічного права. Як барселонський канонік вступив до ордену Проповідників і став третім його генералом. Був побожним сповідником та піклувався про приготування сповідників до плідного звершення таїнства покаяння. Помер 6 січня 1275 року.

Спільні Меси: про одного пастиря (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
День святий нам засяяв; * прийдіть, народи, і прославляйте Господа, * бо велике світло зійшло на землю.

КОЛЕКТА
Боже, вічність Твого Слова прикрасила обличчя неба і прийняла від Марії Діви тіло нашої слабкої природи. † Нехай же Той, який являє в нас світло істини, * повнотою своєї влади приведе світ до спасіння. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Боже, Ти обдарував святого Раймонда, пресвітера, великим милосердям до грішників і ув’язнених, † за його заступництвом визволи нас з пут гріха, * щоб ми у свободі серця йшли за тим, що Тобі угодне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 3, 22 – 4, 6
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Чого тільки попросимо, одержимо від Бога, оскільки зберігаємо Його заповіді й робимо те, що Йому до вподоби. І це Його заповідь, щоб ми повірили в Ім’я Його Сина Ісуса Христа, і любили одне одного, по заповіді, яку Він нам дав. А хто зберігає Його заповіді, той у Ньому перебуває, а Він – у ньому, а що Він у нас перебуває, дізнаємося по Духу, якого Він нам дав. Улюблені, не кожному духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, адже багато лжепророків з’явилося у світі. Пізнавайте Божого Духа тим, що кожний дух, який визнає, що Ісус Христос прийшов у тілі, є від Бога. А кожний дух, який не визнає Ісуса, не є від Бога, – це від антихриста, про якого ви чули, що надходить і вже тепер є у світі. Ви, дітоньки, від Бога, і ви перемогли їх, бо більший Той, хто у вас, ніж той, хто у світі. Вони – від світу, тому про те, що зі світу, говорять, і світ їх слухає. Ми – від Бога. Хто пізнав Бога, той нас слухає, а хто не від Бога, той нас не слухає. Так пізнаємо Духа істини і духа обману.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 2, 7-8. 10-11
Тобі у спадок Я дам всі народи.


Я сповіщу Господній наказ, – Господь промовив до мене: *
«Ти – Мій син, Я породив тебе сьогодні
Попроси в Мене – і дам тобі в твою спадщину народи, – *
і кінці землі тобі у володіння».


Тож тепер, царі, зрозумійте! *
Навчіться ви, які судите землю!
Служіть Господу зі страхом *
і з трепетом радійте.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 4, 12-17. 23-25
† Читання святого Євангелія від Матея.
Почувши, що Йоана ув’язнено, Ісус відійшов у Галілею. І, залишивши Назарет, Він прийшов і оселився в Капернаумі, що біля моря, в околицях Завулонових і Нефталимових, щоби збулося сказане пророком Ісаєю, який сповіщав: «Земле Завулонова й земле Нефталимова, приморський шляху, по інший бік Йордану, Галілеє язичницька! Народ, який сидів у темряві, побачив велике світло; і тим, хто сидить у країні і тіні смерті, – їм засяяло світло». Відтоді Ісус почав проповідувати, говорячи: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!» Тож Ісус ходив по всій Галілеї, навчаючи в їхніх синагогах, проповідуючи Євангеліє Царства та зцілюючи всяку недугу і всяку хворобу в народі. І розійшлася про Нього чутка по всій Сирії, і привели до Нього всіх хворих на різні недуги, знеможених стражданнями, біснуватих, лунатиків і паралізованих, – і Він оздоровив їх. І за Ним ішло багато людей з Галілеї, з Десятимістя, з Єрусалима, з Юдеї і Зайордання.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Світ має багато вчителів, але тільки Ісус Христос є найкращим Учителем істини; просімо Його, щоб Він допоміг нам керуватися в житті тільки Його істиною та любов’ю:


1. Молімося за Папу Римського, щоб Святий Дух укріпив його своєю благодаттю для проповідування світові істин Євангелія.
2. Молімося за Церкву в місійних країнах, щоб не бракувало їй священиків та катехетів, які б проповідували Благу Вість і спричинялися до будування справедливості та ладу.
3. Молімося за вчених, щоб їхня мудрість служила миру й добробуту народів.
4. Молімося за наші сім’ї, щоб Господь обдарував нас здоров’ям, взаємною любов’ю та миром.
5. Молімося за померлих, а особливо за тих, за яких не моляться їхні родичі та близькі, щоб Господь почув наші молитви і обдарував їх вічним щастям у своєму Царстві.
6. Молімося за нас, зібраних тут, щоб ми не тільки знали вчення Христа, але й жили згідно нього.


Господи Ісусе, Ти є нашим найкращим Учителем, освіти своїм світлом наш розум і підтримуй нашу волю, щоб ми краще пізнавали Тебе і вірно виконували Твої заповіді. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Прийми, Господи, наші приношення, завдяки яким звершується преславний обмін дарами, † щоб ми, приносячи Тобі те, що Ти нам дарував, * удостоїлися отримати Тебе самого. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ми славу Його бачили – * славу Єдинородного від Отця, * благодаттю та істиною сповненого.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Всемогутній Боже: † вчини, щоб сила святих тайн * безустанно підтримувала наше життя. Через Христа, Господа нашого.



8 СІЧНЯ, ВІВТОРОК

(біл) Будній день періоду Різдва Христового – вівторок після Богоявлення

Христос піклується про тих, хто Його вибирає і слухає. Він обіцяє їм нове життя в майбутньому, але також піклується про щоденні потреби. Він бачить, що бракує тим, хто йде за Ним. Він випереджує їх очікування. Христос міг би передбачити цю ситуацію й раніше відіслати усіх, щоб вони подбали про себе. Проте Він хоче, щоб цей знак Його опіки показав нам зовсім іншу дійсність, яку дуже сильно потребуємо, а лише трохи про неї знаємо. А цією дійсністю є Євхаристія.

АНТИФОН НА ВХІД
Благословенний той, що приходить в ім’я Господнє! * Господь є Бог, і Він осяяв нас.

КОЛЕКТА
Боже, Твій Єдинородний Син явився у подобі нашого людського тіла, † вчини, щоб Спаситель, котрий зовнішньо був подібним до нас, * перемінив нас внутрішньо. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 4, 7-10
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені, любімо одне одного, адже любов є від Бога, і кожний, хто любить, народився від Бога і знає Бога. Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов. Божа любов до нас виявилася в тому, що Бог послав свого Єдинородного Сина у світ, щоб ми через Нього жили. Любов не в тому, що ми полюбили Бога, а в тому, що Він полюбив нас і послав Свого сина як умилостивлення за наші гріхи.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 72, 1-2. 3-4аб. 7-8
Вклоняться Богу всі земні народи.


Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *     
і судом праведним – Твоїх убогих.


Нехай принесуть гори мир народу, *
а пагорби – справедливість.
Він буде судити бідних із народу, *
спасатиме синів убогих.


За його днів процвітатиме справедливість і буде мир тривалий, – *
доки не зникне місяць.
І він буде панувати від моря і до моря, *
і від ріки аж до краю світу.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 34-44
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус побачив великий натовп; і змилосердився над ними, бо вони були, як ті вівці, які не мають пастуха, й почав їх багато навчати. І коли минуло чимало часу, учні, підійшовши до Нього, говорили: «Це місце пустинне, а пора вже пізня, тож відпусти їх, щоби пішли до навколишніх хуторів і сіл та купили собі щось їсти». Він же у відповідь сказав їм: «Дайте ви їм їсти!» А вони відповідають Йому: «Чи нам піти купити на двісті динаріїв хліба і дати їм їсти?» Він же каже їм: «Скільки хлібів маєте? Ідіть подивіться». І довідавшись, кажуть: «П’ять і дві рибини». І звелів їм посадити всіх групами на зеленій траві. Посідали група за групою: по сто та по п’ятдесят. Узявши п’ять хлібів та дві рибини і звернувши погляд до неба, Він поблагословив, розломив хліби і давав учням своїм, щоби клали перед ними, і обидві рибини всім розділив. І всі вони поїли й наситилися, а з того, що залишилося, та з риб, зібрали дванадцять повних кошиків. А тих, які споживали хліб, було зо п’ять тисяч чоловіків.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Літургія Слова вчить нас любові до голодуючих та нужденних; просімо, щоб Господь завжди опікувався ними:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб його подорожі до місійних країн пробудили в людському суспільстві дух жертовності для страждаючих від усілякої нестачі.
2. Молімося за місіонерів та місіонерок, які працюють в найбідніших і голодуючих країнах, щоб вони мали можливість прийти з допомогою усім потребуючим.
3. Молімося за керівників бідних країн, щоб Господь Бог дав їм сил і допомагав сумлінно виконувати свої обов’язки.
4. Молімося за країни, в яких віруючі терплять переслідування, щоб місцеві влади дотримувались прав людини та свободи віросповідання.
5. Молімося за наших померлих родичів та близьких, щоб Господь осяяв їх світлом свого обличчя і обдарував вічною радістю у своєму Царстві.
6. Молімося за нас, зібраних біля Господнього вівтаря, щоб ми шанували земні блага як Божі дари і вміли ділитися ними з потребуючими.


Боже наш і Отче, Ти через своїх вірних хочеш служити і допомагати, вислухай наші молитви і відкрий очі, серця та руки тих, кому не бракує хліба, щоб вони бачили голодних та стражденних і їм допомагали. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми милостиво дари свого люду, † і вчини, щоб він у небесному таїнстві отримав благодаті, * в які вірує усім серцем. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Бог, багатий милосердям, через велику свою любов, якою полюбив нас, * послав свого Сина в тілі, схожім на гріховне тіло.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти через участь у Твоєму таїнстві доторкаєшся до нас, † дією його сили в наших серцях вчини так, * щоб, отримуючи Твій дар, ми одночасно ставали готовими його прийняти. Через Христа, Господа нашого.



9 СІЧНЯ, СЕРЕДА

(біл) Будній день періоду Різдва Христового – середа після Богоявлення

Ісус знав, наскільки важливим елементом формування учнів є будування довіри. Апостоли після чуда розмноження хліба відчувають себе з Ісусом безпечно. Що ж може їм загрожувати? Але в певному моменті їм бракує Ісуса і стає все страшніше. Настільки, що навіть Ісуса, який ішов по воді, вони прийняли за духа. В останню хвилину вони чують спасенне: Не бійтеся. Заспокоєні, як пише євангеліст, вони нічого не зрозуміли. Так само як багато з нас у подібних ситуаціях.

АНТИФОН НА ВХІД
Народ, що в пітьмі ходить, узрів світло велике; * над тими, що живуть у смертній тіні, світло засяяло.

КОЛЕКТА
Боже, просвітителю усіх народів, дай Твоєму людові радіти вічним миром † і влий у наші серця ясне світло, * яким Ти осяяв душі наших батьків. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 4, 11-18
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені, коли Бог нас так полюбив, то й ми повинні любити одне одного! Бога ніхто ніколи не бачив. Коли любимо одне одного, то в нас перебуває Бог, і Його любов у нас – досконала. Що ми перебуваємо в Ньому, а Він у нас, дізнаємося з того, що Він нам дав від свого Духа. І ми побачили й свідчимо, що Отець послав Сина Спасителем світу. Коли хто визнає, що Ісус є Божий Син, то в ньому перебуває Бог, а він – у Богові. І ми пізнали й повірили в любов, яку Бог має в нас. Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, а Бог перебуває в ньому. Таким чином, любов стала в нас досконалою, щоб ми мали сміливість у день суду, бо як Він, так і ми є в цьому світі. У любові немає страху, але досконала любов проганяє страх, оскільки страх передбачає покарання; хто ж боїться, той недосконалий у любові.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 72, 1-2. 10-11. 12-13
Вклоняться Богу всі земні народи.


Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *
і судом праведним – Твоїх убогих.


Принесуть дари царі островів і Тарсу, *
принесуть дари царі Шеви і Сави.
Йому всі царі поклоняться, *
йому служитимуть усі народи.


Бо він визволить знедоленого, що голосить, – *
убогого, в якого помічника немає.
Він змилосердиться над бідним й убогим, *
і спасе душі нужденних.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 1 Тим 3, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слава Тобі Христе, проповідуваний між народами;
слава Тобі, Христе, в Тебе повірили у світі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 45-52
† Читання святого Євангелія від Марка.
Після того, як п’ять тисяч чоловіків наситилися, Ісус змусив своїх учнів негайно сісти в човен і раніше за Нього пливти на той бік, до Витсаїди, а Він тим часом відпустить людей. І, відпустивши їх, Він пішов на гору помолитися. А як настав вечір, човен був серед моря, а Він сам-один на суходолі. Побачивши, що втомилися від веслування, – бо вітер дув супроти них, – близько четвертої сторожі ночі Він підійшов до них, ідучи по морю, і хотів їх минути. Вони ж, побачивши, що Він іде по морю, подумали, що то привид, і закричали, бо всі Його побачили і занепокоїлися.  І тут же Він заговорив до них, і сказав їм: «Відваги, це Я, не бійтеся!» Він увійшов до них у човен – і вітер ущух. А в собі вони все ще були сповнені жаху, тому що не зрозуміли чуда з хлібами, бо їхнє серце було закам’янілим.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Часто праця сучасних місіонерів буває дуже важкою, тому просімо Господа Бога, щоб Він дарував їм силу духа і здоров’я тіла:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб йому не бракувало сил і здоров’я працювати для блага Христової пастви.
2. Молімося за місіонерів, які працюють в країнах, де тривають війни і заворушення, щоб їм можна було нести усім людям любов і Христовий мир.
3. Молімося за працюючих для блага хворих та нужденних, щоб вони, не зважаючи на труднощі, в усьому покладались на Господа.
4. Молімося за священиків, монахів та катехетів, які працюють у місійних країнах, щоби Бог дарував їм здоров’я та посилав помічників у їхній нелегкій праці.
5. Молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь дарував їм вічне щастя у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди вірно служили Господу Богу і чинили добро ближньому.


Наш найкращий Отче, Ти укріпив зляканих апостолів, будь і для сучасної Церкви джерелом відваги й мужності, надійним захистом від підступності сатани і силою в немочі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, джерело істинної побожності та миру, † вчини, щоб ми цією жертвою гідно вшанували Твою велич * і через участь у святій тайні ми досягли між собою щирої єдності сердець. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Життя об’явилось, і ми бачили й свідчимо, й звістуємо вам життя вічне, * що в Отця перебувало й нам явилося.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай Твій народ, Господи, оточений Твоєю опікою, зазнає нині та в майбутньому допомоги Твоєї милості, † щоб, черпаючи сили з проминаючих благ, * з більшим упованням прямувати до благ вічних. Через Христа, Господа нашого.




10 СІЧНЯ, ЧЕТВЕР

(біл) Будний день періоду Різдва Христового – четвер після Богоявлення

Тут ми бачимо Ісуса, який розпочинає свою місію. Він це чинить у Назареті, місті, де Його всі знають. Христос приходить у Синагогу, місце, де побожний юдей особливим чином схиляється над Словом Бога, щоб у ньому побачити Божий план спасіння, записаний у минулому. І ось слово стає тілом. Стає в місці прославлення Слова, живе Слово, людина, в якій кожна літера, кожна крапка Закону виконується і реалізується. Сьогодні Євангеліє запрошує нас зустріти Христа в Слові.


АНТИФОН НА ВХІД
На початку і споконвіку Богом було Слово * і, воплотившись, стало Спасителем світу.  (Пор. Йн 1, 1)

КОЛЕКТА
Боже, Ти через свого Сина усім народам явив сяйво Твоєї вічності; † вчини, щоб Твій народ пізнав повну славу свого Відкупителя * і помноженням її дійшов до вічної ясності. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 4, 19 – 5, 4
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Ми любимо Бога, бо Він перший полюбив нас. Якщо хто скаже: «Я люблю Бога!» – але ненавидить свого брата, той неправдомовець. Адже хто не любить свого брата, якого бачить, то як може він любити Бога, якого не бачить? І ми маємо від Нього цю заповідь, щоб той, хто любить Бога, любив і свого брата. Кожний, хто вірить, що Ісус – це Христос, той народився від Бога. І кожний, хто любить Бога, який народив, любить і Того, хто народився від Нього. З того дізнаємося, що ми любимо дітей Божих, коли любимо Бога та виконуємо Його заповіді. Бо це любов до Бога – дотримуватися Його заповідей! А Його заповіді не тяжкі. Адже кожний, хто народився від Бога, перемагає світ. А перемога, що перемогла світ, – це наша віра!
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 72, 1-2. 14 і 15бв. 17
Вклоняться Богу всі земні народи.


Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *     
і судом праведним – Твоїх убогих.


Він спасе їхні душі від несправедливості і здирства, – *
велику ціну в його очах має кров їхня.
І за нього постійно буде линути молитва, *
і весь день сходитиме на нього благословення.


Нехай благословиться його ім’я навіки, *
його ім’я перебуватиме, доки існує сонце.
В ньому будуть благословенні всі земні народи, – *
всі люди назвуть його блаженним.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 4, 14-22а
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус повернувся в силі Духа до Галілеї. Чутка про Нього розійшлася по всій околиці. Він навчав у їхніх синагогах, і всі Його прославляли. І прибув Він у Назарет, де був вихований, увійшов за своєю звичкою в день суботній до синагоги та встав, щоби читати. Дали Йому книгу пророка Ісаї. І, розгорнувши книгу, Він знайшов місце, де було написано: «Дух Господній на Мені, бо Він помазав Мене благовістити убогим, послав проповідувати полоненим визволення, сліпим – прозріння, і пригноблених відпустити на волю; звіщати рік Господній сприятливий!» Згорнувши книгу, Він віддав її слузі та й сів, а очі всіх у синагозі пильно стежили за Ним. І Він почав говорити до них: «Сьогодні сповнилося це Писання у вухах ваших». Усі були свідками Йому, дивуючись словам благодаті, які линули з Його уст.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Христа – Месію, якого провіщали пророки і якого Бог Отець послав у світ – щоб Він обдарував нас своїм благословенням і вів нас безпечними шляхами:


1. Христе, Сину Божий, Ти став людиною з волі Отця, вчини, щоб Церква згідно з Твоєю волею була для всіх людей таїнством примирення з Богом.
2. Христе, Сину Діви Марії, укріпи своєю благодаттю Святішого Отця і вчини, щоб він відкрив для Тебе серця сучасних людей.
3. Христе, Царе миру, даруй сучасному світові свій мир і благословення.
4. Христе, посланий Отцем до дітей цієї землі, укріпи родини та подружжя у вірності, любові та взаємному служінні.
5. Христе, Сину Бога живого, обдаруй всіх померлих вірних вічним щастям на небесах.
6. Господи і наш Боже, підтримуй нас своєю милістю, щоб ми були для усіх людей живим образом Твого Євангелія.


Нехай нас кожної хвилини береже Твоя милість, Боже, щоб ми ніколи не відреклися від Тебе і вірно прямували Твоїми стежками. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Прийми, Господи, наші приношення, завдяки яким звершується преславний обмін дарами, † щоб ми, приносячи Тобі те, що Ти нам дарував, * удостоїлися отримати Тебе самого. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Бог так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, * щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, * а жив життям вічним.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Всемогутній Боже: † вчини, щоб сила святих тайн * безустанно підтримувала наше життя. Через Христа, Господа нашого.



11 СІЧНЯ, П’ЯТНИЦЯ

(біл) Будний день періоду Різдва Христового – п’ятниця після Богоявлення

Зустрічаємо сьогодні Христа, який зцілює прокаженого. Ця страшна хвороба дуже нам нагадує дію гріха. Так легко кожному з нас побачити себе в змученій довготривалою слабкістю людині. І ось з’являється нам Христос, який зцілює, звільнює від зла, безсильності, самотності. Ця подія має нас переконати про те, що Він хоче нас зцілити, хоче, щоб Ти був вільний і не сумнівався в Його всемогутності.

АНТИФОН НА ВХІД
Він світить правим в темряві, як світло, * Господь добрий, і милосердний, і справедливий.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, вчини, просимо, щоб явлене за проводом зірки Різдво Спасителя світу * постійно відкривалось нашим серцям і в них зростало. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 5, 5-13
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Кожний, хто вірить, що Ісус – це Христос, той народився від Бога. І кожний, хто любить Бога, який народив, любить і Того, хто народився від Нього. З того дізнаємося, що ми любимо дітей Божих, коли любимо Бога та виконуємо Його заповіді. Бо це любов до Бога – дотримуватися Його заповідей! А Його заповіді не тяжкі. Адже кожний, хто народився від Бога, перемагає світ. А перемога, що перемогла світ, – це наша віра! А хто перемагає світ, як не той, хто вірить, що Ісус є Божий Син? Той, хто прийшов водою та кров’ю, – це Ісус Христос. Не самою водою, але водою і кров’ю! І Дух є Тим, хто свідчить, бо Дух – то істина. Тому що тих, які свідчать, є троє: Дух, вода і кров; і ці троє – заодно. Коли ми приймаємо людське свідчення, то свідчення Боже є більшим. Адже це – свідчення Бога, бо Він засвідчив про свого Сина. Хто вірить у Божого Сина, той має свідчення в собі. Хто не вірить Богові, той зробив Його неправдомовцем, бо не повірив у свідчення, яким Бог засвідчив про Свого Сина. А свідчення це, що Бог дав нам вічне життя, і це життя – в Його Сині. Хто має Сина, той має життя; хто не має Божого Сина, той не має життя. Ось це я написав вам, щоб ви знали, що маєте вічне життя, ви, які віруєте в Ім’я Божого Сина.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 147, 12-13. 14-15. 19-20
Єрусалиме, Господа оспівуй!
Або: Алілуя.


Хвали Господа, Єрусалиме! *
Сіоне, величай свого Бога!
Адже Він засуви твоїх брам укріпляє, *
всередині тебе синів твоїх благословляє.


Дає мир твоїм границям *
і наповняє тебе достатком пшениці.
Посилає на землю своє Слово, – *
швидко лине Його Слово!


Слово своє Він Якову сповіщає, – *
Ізраїлеві – свої присуди і свої настанови.
Він не вчинив так з жодним народом, – *
присудів своїх Він не дав їм знати.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 5, 12-16
† Читання святого Євангелія від Луки.
Сталося так, що коли Ісус був у одному з міст, то ось чоловік, весь у проказі, побачивши Ісуса, впав долілиць і благав Його, кажучи: «Господи, коли хочеш, то можеш мене очистити!» Простягнувши руку, Він доторкнувся до нього й промовив: «Хочу, стань чистим!» І враз проказа зійшла з нього. І велів йому нікому про це не казати. «Але йди», – промовив Він, – «покажися священикові, принеси за своє очищення так, як наказав Мойсей, – для свідчення їм!»  Однак чутка про Нього розійшлася далеко, і сходилося багато людей, щоби послухати й оздоровитися від своїх недуг. А Він відходив у пустинні місця і молився.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа Бога про зцілення сучасного світу, зараженого гріховною проказою:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб його слова допомогли віруючим відродитися в ревному служінні істині.
2. Молімося за місіонерів, які працюють серед прокажених, щоб Господь Бог дарував їм сили для їхнього нелегкого служіння.
3. Молімося за міжнародну організацію Червоного Хреста, щоб вона могла прийти з допомогою до хворих в найбідніших країнах світу.
4. Молімося за хворих, щоб вони шукали розраду та силу в молитві та святих таїнствах.
5. Молімося за померлих, щоб Господь простив усі їхні земні гріхи і благоволив прийняти до свого Царства у небесах.
6. Молімося за нас, зібраних у цьому храмі, щоб наша праця та життєві труднощі служили вдосконаленню наших душ.


Боже, наш Отче, Ти найкраще знаєш хвороби тіла і душі сучасних людей, прийди нам на допомогу і порятуй від усякого гріха. Через Христа, Господа нашого.


МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми милостиво дари свого люду, † і вчини, щоб він у небесному таїнстві отримав благодаті, * в які вірує усім серцем. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Цим виявилась до нас любов Божа, * що Бог свого Єдинородного Сина послав у світ, * щоб ми жили через Нього.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти через участь у Твоєму таїнстві доторкаєшся до нас, † дією його сили в наших серцях вчини так, * щоб, отримуючи Твій дар, ми одночасно ставали готовими його прийняти. Через Христа, Господа нашого.




12 СІЧНЯ, СУБОТА

(біл) Будний день періоду Різдва Христового – cубота після Богоявлення

Ми живемо у світі конкуренції. Багато людей, організацій прагне притягнути нас до грона своїх прихильників. Цілі є подібними: бажання здобуття влади, статусу чи грошей. У сьогоднішньому Євангелії  також бачимо, можна було б сказати, конкурентів. Але цілі є зовсім іншими. Й Ісус і Йоан хочуть допомагати людині, показувати їй дорогу визволення, правди, спасіння. Відомо  також, хто є важливіший, і тому потрібно нам зменшитися, щоб Христос був у нас щоразу сильніший.

АНТИФОН НА ВХІД
Бог послав свого Сина, що народився від жінки, * щоб ми прийняли усиновлення.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти через Твого Єдинородного Сина вчинив нас новим творінням; † вчини, просимо, щоб завдяки Твоїй благодаті ми уподібнилися до образу Того, * в якому наша природа є з’єднаною з Тобою. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 5, 14-21
Читання з Першого Послання святого апостола Йоана.
Улюблені! Це та відвага, яку маємо до Сина Божого, що коли чогось попросимо згідно з Його волею, Він вислуховує нас! А коли знаємо, що слухає нас, – чого б тільки ми не попросили, – то знаємо, що одержуємо те, чого просили в Нього. Коли хто побачить свого брата, який грішить гріхом не на смерть, нехай молиться, – і дасть йому Бог життя, – тим, які грішать не на смерть. Є гріх на смерть; не кажу, щоби про нього молитися. Кожна несправедливість є гріхом; та є гріх не на смерть. Знаємо, що кожний, хто народився від Бога, не грішить. Адже хто народився від Бога, береже себе, і лукавий не торкається його. Знаємо, що ми від Бога, і що весь світ перебуває у владі лукавого. І знаємо, що Божий Син прийшов і дав нам розуміння, щоб ми пізнали Істинного і перебували в Істинному – в Його Сині Ісусі Христі. Він є істинний Бог і вічне життя. Дітоньки, бережіть себе від ідолів!
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 149, 1-2. 3-4. 5-6а і 9б
Благоволить Бог людові своєму.


Заспівайте Господу нову пісню, – *
Йому хвала на святих зібранні.
Нехай своїм Творцем Ізраїль радіє, *
хай пишаються своїм Царем сини Сіону.


Хай хвалять Його Ім’я в хороводах, *
нехай грають Йому на псалтирі й тимпані,
бо Господь свій народ любить *
і прославить покірних спасінням.


Праведні будуть веселитися в славі *
й радітимуть на своїх постелях.
Прославляння Бога на устах їхніх. *
Така слава – для всіх Його вірних.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Народ, який сидів у темряві, побачив велике світло;
і тим, хто сидить у країні смертної тіні, – їм засяяло світло.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 3, 22-30
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус з учнями прийшов в Юдею і там перебував з ними та хрестив. Йоан також хрестив у Еноні, що поблизу Салима, бо там було багато води; люди приходили й хрестилися, бо Йоан ще не був укинутий до в’язниці. Якось виникла суперечка між Йоановими учнями та одним юдеєм щодо очищення. Прийшли вони до Йоана і сказали йому: «Равві, Той, хто був з тобою на тому боці Йордану, про кого ти засвідчив, хрестить і всі йдуть до Нього!» Йоан у відповідь сказав: «Людина не може нічого приймати, якщо не буде дано їй з неба. Ви самі мені свідчите про те, що я казав: Я не Христос, а лише посланий перед Ним. Хто має молоду, є молодим, а друг молодого, стоячи поряд і слухаючи його, дуже радіє від голосу молодого. Оце і є моя радість, вона тепер сповнилася. Йому належить зростати, а мені – меншати».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа, який людям довірив будування Божого Царства, про благодаті, необхідні сучасній Церкві:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона мала достатню кількість пастирів, котрі б приготували Христу дорогу до людських сердець.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він, як Йоан Хреститель, умів людям третього тисячоліття наблизити Христа і Його вчення.
3. Молімося за керівників держав, щоб вони дбали про благо довірених їм народів.
4. Молімося за катехетів-місіонерів, щоб вони своїм словом і життям вказували всім дорогу до Христа.
5. Молімося за померлих наших родичів і близьких, а особливо за тих, які страждали за віру, щоб Господь винагородив їхню вірність вічним життям у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас, зібраних довкола вівтаря, щоб ми завжди були вірні Господнім наказам і своїм праведним життям удостоїлися оглядати Його обличчя у вічності.


Господи, Ти назвав святого Йоана Хрестителя найбільшим з синів чоловічих, благослови працю місіонерів і всіх тих, котрі у своїх сім’ях і в нашій Батьківщині поширюють Твоє вчення. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, джерело істинної побожності та миру, † вчини, щоб ми цією жертвою гідно вшанували Твою велич * і через участь у святій тайні ми досягли між собою щирої єдності сердець. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5 або на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Від Його повноти прийняли всі ми – * благодать за благодать.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай Твій народ, Господи, оточений Твоєю опікою, зазнає нині та в майбутньому допомоги Твоєї милості, † щоб, черпаючи сили з проминаючих благ, * з більшим упованням прямував до благ вічних. Через Христа, Господа нашого.




13 СІЧНЯ, НЕДІЛЯ

ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЬОГО
(біл) Свято

Цього разу Христос з’являється публічно. Коли він об’являвся мудрецям, чи також у Кані Галілейській, гроно присутніх було дуже обмежене. Приймаючи хрещення у Йоана, Ісус хоче показати кожному з нас дорогу навернення, дорогу пізнання правди про себе. Чи також обдарувати нас очищенням уже не з води, але з Духа, щоб ми так як і Він могли взяти участь у славі Трійці.

АНТИФОН НА ВХІД
А охрестившись, Ісус зараз же вийшов з води. * І ось розкрилось Йому небо, * і Дух Божий спускався, мов голуб, і зійшов на Нього. * І голос Отця пролунав з неба: * “Це Син Мій любий, * що Його Я вподобав”. (Пор. Мт 3, 16-17)

Мовиться „Слава во вишніх”.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 42, 1-4. 6-7
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Ось Мій Слуга, якого Я підтримую, Мій вибраний, якого вподобало Моє серце. Я поклав на Нього дух Мій: він понесе народам право. Він не буде кричати, ані вигукувати, і голосу свого на вулиці не дасть почути. Надломленої очеретини не доламає; льону, що куриться, Він не погасить; провістить право в істині. Він не ослабне, не подасться, аж поки не встановить на землі право, і острови чекають Його закон. Я, Господь, покликав Тебе для праведності, Я взяв Тебе за руку, Я берегтиму Тебе, Я утворив Тебе і поставив Тебе як завіт люду і світло народам, щоб сліпим очі відкривати, виводити з в’язниці в’язнів, з темниці тих, хто сидить у темряві».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 29, 1а і 2. 3ав-4. 3б і 9б-10
Народ свій в мирі Бог благословляє.


Принесіть Господу, сини Божі, *
Господу славу Його Імені воздайте,
Господу вклоніться *
в святості прикрасах.


Господній голос над водами, *
над великими водами.
Господній голос могутній, *
Господній голос величний.


Загримів Бог слави, *
в Його храмі все віддає Йому славу.
Господь був у потопі, *
і Господь перебуває як цар навіки.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Діян 10, 34-38
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями відкривши уста, Петро промовив: «Справді розумію, що Бог не є тим, хто зважає на зовнішню подобу, але в кожному народі той, хто боїться Його і чинить праведне, є Йому милий. Він послав синам Ізраїля слово, звіщаючи мир через Ісуса Христа. Він – Господь для всіх. Ви знаєте про справу, що сталася у всій Юдеї, починаючи від Галілеї, після хрещення, яке проповідував Йоан, про Ісуса з Назарета: як помазав Його Бог Духом Святим і силою, і Він ходив, роблячи добро й оздоровлюючи всіх поневолених дияволом, тому що Бог був з Ним!»
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мк 9, 7
Алілуя, алілуя, алілуя.
Небеса відкрилися і пролунав голос Отця:
«Це Син Мій улюблений, Його слухайте!»


ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 3, 15-16. 21-22
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу народ чекав, і всі роздумували у своїх серцях про Йоана, чи він часом не Христос, Йоан відповідав усім, кажучи: «Я хрещу вас водою, але йде дужчий від мене, якому я не гідний розв’язати ремінців Його взуття; Він буде хрестити вас Духом Святим і вогнем». Сталося ж, коли хрестився весь народ, і коли Ісус, хрестившись, молився, – розкрилися небеса, і Дух Святий у тілесному вигляді, як голуб, зійшов на Нього, і почувся голос із неба: «Ти – Мій улюблений Син, у Тобі Моє уподобання».
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”

МОЛИТВА ВІРНИХ
Хрещення Христа у Йордані було початком Його відкритої діяльності і провіщенням таїнства святого Хрещення; молімося до Господа, щоб усі християни укріплялись в дотриманні обітниць, даних під час цього таїнства:


1. Молімося за всіх охрещених, щоб Небесний Отець міг сказати: “Це сини мої любі, що їх Я вподобав”.
2. Молімося за Святішого Отця, щоби його настанови спряли відродженню віри в сучасному світі.
3. Молімося за всіх жителів Палестини і навколишніх держав, щоб Господь обдарував їх своїм миром.
4. Молімося за священиків, учителів, лікарів і всіх, хто з радістю служить людям, щоб Господь благословив їхні труди і обдарував своїм благословенням.
5. Молімося за всіх померлих християн, щоб Господь милостиво простив усі їхні гріхи та дав їм вінець святості у небесах.
6. Молімося за нас, зібраних у цьому храмі, щоб ми через життя у вірі, молитву та прийняття таїнств зростали в благодаті святого Хрещення.


Боже, Ти під час Хрещення в Йордані явив світові свого Сина, Ісуса Христа; вислухай наші прохання і вчини, щоб усі, кого омила вода святого Хрещення, отримали благодать вічного спасіння. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, наш Отче, прийми дари, які ми принесли для вшанування явлення Твого возлюбленого Сина, † нехай приношення Твоїх вірних переміняться в жертву Того, * хто милостиво схотів змити гріхи світу. Котрий живе і царює на віки вічні.

ПРЕФАЦІЯ: Хрещення Господнє.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Ти явив чудесну тайну нового омивання у водах Йордану, * Твій голос пролунав із неба, * щоб ми увірували у Твоє Слово, яке серед людей оселилося. * Святим Духом, що зійшов у вигляді голуба, * Христос, Твій Слуга, був помазаний єлеєм радості та посланий, * щоб проголошувати добру новину убогим. Тому із небесними силами * ми завжди славимо Тебе на землі, Твоїй величі безустанно співаючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот. * Повні небеса і земля слави Твоєї. * Осанна во вишніх. * Благословенний, хто іде в ім’я Господнє. * Осанна во вишніх.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Тож Йоан свідчив, промовляючи: * “І я бачив і засвідчив: * Він – Син Божий”. (Йн 1, 32. 34)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені святим даром, Господи, смиренно благаємо Твою всемилостивість, † щоб ми, з вірністю слухаючи Твого Єдинородного Сина, * удостоїлися називатися Твоїми дітьми та дійсно були ними. Через Христа, Господа нашого.


ЗВИЧАЙНИЙ ПЕРІОД
Літургія Годин: ІІІ том.
Лекціонарій: ІІІ том: цикл неділі “В” (“C” – лат.), звичайні дні “Рік І”.




14 СІЧНЯ, ПОНЕДІЛОК

(зел) Понеділок I звичайного тижня

Зображення покликання перших апостолів дуже вражає нас, сучасних людей. Залишити все, навіть запрацьованого отця й піти за якимось учителем. Було їх у ті часи багато.  Але цей учитель спочатку проповідував радісну новину про Боже Царство. Можливо вони вже чули цю звістку й почули Духа. Щось у них уже почалось, а Христос тільки поставив останню крапку й покликав.

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 1, 1-6
Початок Послання до євреїв.
Багаторазово й багатьма способами колись через пророків говорив Бог до наших батьків, а цими останніми днями заговорив до нас через Сина, якого поставив спадкоємцем усього і через якого створив віки. Він, будучи сяйвом слави та образом Його сутності, утримуючи все словом своєї сили, здійснивши очищення гріхів, – сів праворуч Величності на висотах. Він настільки кращий за ангелів, наскільки преславніше від них Його Ім’я, яке Він успадкував. Бо кому з ангелів і коли мовилося: «Ти є Мій Син, Я нині породив Тебе?» Або: «Я буду Йому за Отця, а Він буде Мені за Сина?» І коли знову вводить Первородного у світ, то каже: «І хай поклоняться Йому всі Божі ангели!»
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 97, 1 і 2 аб. 6 і 7в. 9
Вклоніться Богу, ангели небесні.


Господь воцарився: *
хай земля звеселиться!
Нехай численні острови зрадіють! *
Хмара й темрява навколо Нього.


Небеса сповістили Його правду, *
і всі народи побачили Його славу.
Йому поклоніться, *
всі ангели Господні!


Адже Ти – Господь, *
Всевишній над усією землею,
Ти надзвичайно звеличився *
над усіма богами.


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
пор. Мк 1, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Наблизилося Царство Боже.
Покайтеся і віруйте в Євангеліє!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 1, 14-20
† Читання святого Євангелія від Марка.
Після того, як був виданий Йоан, Ісус прийшов до Галілеї і проповідував Боже Євангеліє. Він казав: «Сповнився час, і наблизилося Царство Боже. Покайтеся і віруйте в Євангеліє!» А коли проходив біля Галілейського моря, то побачив Симона й Андрія, Симонового брата, які закидали невід у море, оскільки були рибалками. Тож сказав їм Ісус: «Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей». І негайно, покинувши сіті, вони пішли за Ним. А пройшовши дещо далі, Він побачив Якова Зеведеєвого та його брата Йоана, які були в човні та лагодили сіті, і відразу покликав їх. Залишивши свого батька Зеведея в човні з наймитами, вони пішли за Ним.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос, розпочинаючи свою діяльність, зібрав довкола себе учнів, які згодом продовжили Його силою справу спасіння; молімося за святу Церкву, щоб вона вірно несла світу Христове Євангеліє:


1. Молімося за Святішого Отця, Христового намісника на землі, щоб Господь благословив усі його починання задля спасіння людства.
2. Молімося за єпископів та священиків, щоб вони вірно виконували завдання, яке доручив їм Христос.
3. Молімося за країни, де перешкоджають навчанню священиків, щоб там запанувала свобода релігії.
4. Молімося за семінаристів, щоб вони, покликані Христом працювати у Його винограднику, ревно виконували своє завдання.
5. Молімося за померлих, щоб милостивий Господь обдарував їх вічним щастям у своєму Царстві.
6. Молімося за нас, зібраних довкола вівтаря, щоб ми вірно виконували обов’язки нашого покликання.


Господи наш і Отче, ми, Твої діти, просимо Тебе за священиків і всіх робітників Твого виноградинка: вислухай наші молитви і благослови працю своєї Церкви. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо світло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.



15 СІЧНЯ, ВІВТОРОК

(зел) Вівторок І звичайного тижня

Слухаючи сьогодні Євангеліє, ми можемо поставити питання: по чому можна пізнати владу в тому, хто навчає? Чим відрізнявся Христос від книжників? Можна припускати, що Христа вирізняло ставлення повне опіки, любові, а також співучасті. Щоб не було сумнівів, парадоксально це підтверджує нечистий дух, будучи слухняним наказом Христа. Ми, маючи вільну волю, найчастіше чинимо навпаки.

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 2, 5-12
Читання з Послання до євреїв.
Не ангелам Бог підпорядкував майбутній світ, про який говоримо. А дехто засвідчив десь, кажучи: «Хто така людина, що пам’ятаєш про неї, або людський син, що навідуєшся до нього? Ти зробив її ненабагато меншою від ангелів, Ти увінчав її славою і честю; все підкорив Ти під її ноги». Коли ж підпорядкував їй усе, то не залишив нічого, що було б їй не підпорядковане. Однак тепер ще не бачимо, щоб їй усе було підпорядковане. А бачимо Ісуса, який, через те, що витерпів смерть, був увінчаний славою і честю. Він став ненабагато меншим за ангелів, щоби за Божою благодаттю зазнати за всіх смерть. Оскільки так і мало бути, щоб Той, задля якого все і через якого все, хто привів багатьох синів до слави, – Того, хто є Першопричиною їхнього спасіння, через страждання зробити завершеним. Адже і Той, хто освячує, і ті, які освячуються, – всі від Одного. Через це Він не соромиться називати їх братами, кажучи: «Сповіщу Твоє Ім’я Моїм братам, серед зібрання оспівуватиму Тебе».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 8, 2а і 5. 6-7. 8-9
Дав Сину владу над своїм творінням.


Господи, наш Господи! *
Яке величне на всій землі Твоє Ім’я!
Хто така людина, що пам’ятаєш про неї, *
або людський син, що навідуєшся до нього?


Ти зробив її дещо меншою за ангелів, *
Ти увінчав її славою і честю.
Ти дав йому владу над рук своїх ділами, *
все підкорив йому під ноги.


Коряться Йому бики і вівці, *
а також польові тварини,
птахи небесні, *
морські риби, що носяться глибинами морськими.

Спів перед Євангелієм Пор. 1 Сол 2, 13
Алілуя.
Прийміть Слово Боже, не як людське слово,
а як істинно Боже Слово.
Алілуя.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 1, 21б-28
† Читання святого Євангелія від Марка.
В місті Капернаум, в суботу, увійшовши в синагогу, Ісус почав навчати. І дивувалися з Його вчення, тому що Він навчав їх як Той, хто має владу, а не як книжники. І якраз був у їхній синагозі один чоловік, одержимий нечистим духом, і він закричав, запитуючи: «Що Тобі до нас, Ісусе Назарянине? Ти прийшов вигубити нас? Знаю, хто Ти є – Святий Божий!» А Ісус погрозив йому, промовивши: «Замовкни і вийди з нього!» Тоді затряс ним нечистий дух і, закричавши гучним голосом, вийшов з нього. І жахнулися всі, так що запитували одне одного, говорячи: «Що це? Нове вчення з владою! Навіть нечистим духам наказує, і вони слухають Його!» І враз розійшлася чутка про Нього всюди, по всій Галілейській околиці.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос міццю свого вчення підгримує Церкву в проповідуванні Євангелія всім народам; молімося, щоб ми були гідними слугами Божого Слова:


1. Видимим Главою Церкви є Святіший Отець; молімося, щоб кожне його слово приносило щедрий урожай зростання віри у світі.
2. Ісус сказав усім Апостолам: “Ідучи, чиніть учнями всі народи”; молімося за єпископів та священиків, щоб вони радісно і сміливо проповідували Євангеліє.
3. Жити за Господніми заповідями - найбільше благо людини; молімося, за те, щоб людські закони опиралися на законі Божому.
4. Дуже важливо, щоб людина змалку пізнавала Христа і жила Його вченням; молімося за дітей та молодь, щоб вони охоче поглиблювали свої знання про Господа Бога.
5. Наші померлі брати й сестри узріли вже Христа в усій Його божественній славі; молімося за тих, котрі відійшли без примирення з Богом, щоб на порозі вічності вони пізнали велич Його милосердя.
6. Христове вчення віруючі повинні втілювати у життя; молімося за те, щоб ми були живим Євангелієм Христа.


Господи Ісусе Христе, наш Божественний Учителю, вислухай молитви своїх учнів і благослови кожне слово Твоєї Церкви, щоб воно було допомогою для нас на дорозі до спасіння. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо світло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.




16 СІЧНЯ, СЕРЕДА

(зел) Середа І звичайного тижня

Христос відвідував дома своїх учнів. Пізнавав їх проблеми й родини. Допомагав у щоденних справах нещоденним чином. Він усе це чинив, що б ми знали, що Він не хоче нас використовувати, але щоб ми Йому довіряли. Численні зцілення, звільнення показують нам як Бог через свого Сина показує свої наміри й потрохи приготовляє нас до нового етапу історії спасіння. Щоб ми могли увійти в глибоку єдність з Отцем, який нас кохає і знає.

Чому людина шукає Спасителя? Чому всі приходили до Ісуса? Людина відчуває в серці голод добра й справедливості, але теж шукає потіхи та вирішення своїх щоденних проблем. Чуда, котрі здійснює Ісус не зцілюють усіх хворих на землі та не виганяють усіх бісів, але є підтвердженням Його слів, що спасають. Саме тому Ісус йде проповідувати й в «сусідні села», щоб усі могли почути Слово життя.

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 2, 14-18
Читання з Послання до євреїв.
А що діти стали спільниками крові й тіла, то й Ісус подібним чином став їхнім спільником, аби своєю смертю знищити того, хто має владу смерті, тобто диявола, і визволити тих, які через страх смерті все життя утримувалися в рабстві. Адже не ангелів Він приймає, але приймає нащадків Авраама. Тому треба було Йому в усьому уподібнитися братам, аби бути милосердним і вірним Первосвящеником у тому, що відноситься до Бога, для ублагання за гріхи народу. Бо в чому сам постраждав, будучи випробуваним, Він може допомогти і тим, хто переносить випробування.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 105, 1-2. 3-4. 6-7. 8-9
Бог про завіт свій завжди пам’ятає.


Прославляйте Господа, кличте Його Ім’я, *
між народами про Його діла сповіщайте.
Йому співайте, Йому грайте, *
розповідайте про всі Його діла дивовижні.


Хваліться Його святим Ім’ям; *
нехай веселиться серце тих, хто Господа шукає.
Шукайте Господа і Його сили, *
постійно шукайте Його обличчя.


Нащадки Авраама – Його слуги, *
сини Якова – Його обранці!
Він є Господом, нашим Богом, *
суди Його – на всю землю.


Він навіки заховав у пам’яті завіт свій, *
слово, яке заповів для тисячі родів:
те, що заповів Аврааму, *
і свою клятву Ісааку.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слухаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 1, 29-39
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу, залишивши синагогу, Ісус з Яковом та Йоаном прийшов до дому Симона й Андрія. А Симонова теща лежала в гарячці; тож Йому негайно сказали про неї. Він підійшов і, взявши за руку, підвів її – і гарячка залишила її, і вона почала прислуговувати їм. А як звечоріло, коли вже зайшло сонце, поприносили до Нього всіх хворих і біснуватих. І все місто зібралося перед дверима. Тож Він оздоровив багатьох хворих на різні недуги, і вигнав численних бісів, але бісам не давав говорити, бо знали Його. А вставши вранці, ще вдосвіта, Він вийшов і попрямував у пустинне місце й там молився. І поспішили за Ним Симон і ті, хто з ним, і знайшли Його та й кажуть Йому: «Всі Тебе шукають!» А Він відповів їм: «Ходімо в інші місця, до сусідніх сіл та міст, щоб і там проповідувати, адже на те Я і прийшов». І Він пішов, проповідуючи в їхніх синагогах по всій Галілеї та виганяючи бісів.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
До Ісуса всі поспішали зі своїми труднощами та проблемами; йдімо до Нього і ми та з упованням просімо благодатей для святої Церкви:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона ревно та з любов’ю йшла до тих, хто ще не пізнав Христа.
2. Молімося за місіонерів, щоб вони не знеохочувалися труднощами, а відважно сіяли зерно Божого Слова.
3. Молімося за хворих та людей похилого віку, щоб у Церкві вони знаходили розраду і допомогу.
4. Молімося за наших рідних, щоби Бог обдаровував їх здоров’ям і опікувався ними.
5. Молімося за померлих, щоб вони в Богові віднайшли свій вічний спочинок та невичерпне джерело щастя.
6. Молімося у своїх особистих інтенціях, щоб Господь благоволив вислухати наші прохання.


Господи Ісусе, Ти хочеш, щоб ми зверталися до Тебе; вислухай же наші молитви і прийди нам на допомогу. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо світло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.




17 СІЧНЯ, ЧЕТВЕР

Прокажений отримує зцілення, бо як показує євангеліст, Христос змилувався над ним. Далі Євангеліє показує інші причини. Віра й покора прокаженого також була оцінена. Прокажений не змушує, він поклався на рішення Ісуса. Доручення виконати закон підтверджує тільки вічний намір Бога, щоб нас зцілити, передусім від прокази гріха й ненавернення.

СВ. АНТОНІЯ, АБАТА
(біл) Обов’язковий спомин

Св. Антоній народився близько 250 року. Будучи юнаком, під впливом слів Євангелія: “Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай, що маєш, і дай бідним” він роздав усе своє майно, яке отримав у спадщину від батьків, і пішов в єгипетську пустелю біля Теваїди. Там вів усамітнене життя, сповнене героїчного аскетизму. Біля його скиту виникло ціле поселення пустельників, котрі шукали у святого Антонія поради. Св. Антоній помер у 356 році, проживши 105 років. Його біографія, яку невдовзі після смерті Антонія написав святий Афанасій, сильно вплинула на християнський аскетизм.

АНТИФОН НА ВХІД
Праведник квітнутиме, немов пальма; * він виженеться вгору, мов кедр ливанський. * Посаджений в Господнім домі, * він на дворах Бога нашого квітнутиме.

КОЛЕКТА
Боже, Ти покликав святого Антонія, абата, в пустелю, щоб він служив Тобі з дивовижною ревністю, † вчини за його заступництвом, * щоб ми зрікалися самих себе і понад усе Тебе любили. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 3, 7-14
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Так промовляє Святий Дух: «Сьогодні, коли почуєте Його голос, не робіть закам’янілими ваші серця, як ото було під час нарікання в день випробування в пустелі, де Мене спокушували ваші батьки, випробовували Мене й бачили Мої вчинки впродовж сорока років. Тому Я обурився на цей рід і сказав: “Постійно вони блукають серцем, вони не пізнали Моїх доріг, – тому Я поклявся у своєму гніві, що вони не ввійдуть до Мого відпочинку!”» Бережіться, брати, щоби часом не було в когось з вас лукаве серце, повне невірства, щоб відступити від живого Бога, але заохочуйте один одного щодня, доки ще те, що «сьогодні» зветься, триває, щоб не закам’янів дехто з вас через підступність гріха. Тому що ми стали співучасниками Христа, якщо цей початковий стан твердо збережемо аж до кінця.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 95, 6-7абв. 7г-9. 10-11
Хай серце ваше днесь не кам’яніє.


Підемо, поклонимося, припадемо і впадемо на коліна *
перед Господом, який сотвoрив нас.
Адже Він є наш Бог, ми – Його народ, *
частина Його отари, вівці під Його рукою.


Сьогодні, коли почуєте Його голос: *
«Не робіть закам’янілими ваші серця, як біля Мериви,
в день випробування в пустелі, де спокушали Мене батьки ваші. *
Вони випробували Мене, хоча Мої діла узріли.


Сорок років Мене засмучував рід цей, *
тож Я сказав: Вони – народ, що блукає серцем! *
Не пізнали вони Моїх доріг, +
тому Я поклявся у своєму гніві, *
що вони не ввійдуть до Мого відпочинку!»

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 1, 40-45
† Читання святого Євангелія від Марка.
У той час приходить до Ісуса прокажений, благає Його і, впавши на коліна, каже Йому: «Якщо хочеш, Ти можеш очистити мене!» Змилосердившись, Він простягнув руку, доторкнувся до нього та й каже йому: «Хочу, – стань чистим!» І вмить зійшла з нього проказа, і він очистився. Суворо попередивши, відразу відіслав його, наказавши: «Дивись же, нікому нічого не кажи, але піди й покажися священикові та принеси за своє очищення те, що велів Мойсей, – їм на свідчення!» А той, вийшовши, почав багато розповідати й розголошувати про ту справу, тож більше не міг Він відкрито ввійти у місто, але перебував поза містом, у безлюдних місцях, та до Нього приходили звідусіль.
Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Споминаючи сьогодні святого Антонія, абата, який вмів жити згідно Євангелія, просімо Господа, щоб всі сини і дочки Церкви теж дбали про святість і простоту власного життя:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб він, вірний Христовому наказу, безустанно укріплював своїх братів у вірі.
2. Молімося за єпископів Католицької і Православної Церкви, щоб вони, вірні Євангелію, прямували до єдності віри.
3. Молімося за керівників держав, щоб вони шанували права кожної людини і прагнули не власного зиску, а блага суспільства.
4. Молімося за всіх, хто впав у спокусу, щоб вони боролися зі своїми вадами і з Божою допомогою їх перемагали.
5. Молімося за душі у чистилищі, щоб Господь очистив їх з гріхів і дарував їм вінець святості в Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли жити згідно з Євангелієм за прикладом Господніх святих.


Боже, Ти покликав святого Антонія покинути земні багатства і шукати скарбів небесних; вислухай молитви своїх дітей і зміцнюй Церкву на її дорозі до вічних цінностей. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи, прийми від нас, Твоїх слуг, дари, які ми кладемо на Твій вівтар, споминаючи святого Антонія, абата, † і вчини, щоб, вільні від земних пристрастей, * ми визнавали Тебе єдиним скарбом. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Якщо хочеш бути досконалим, * піди, продай, що маєш, дай бідним * і йди за Мною, – говорить Господь.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти допоміг святому Антонію отримати перемогу над силами темряви, † вчини, щоб ми, укріплені Твоїм таїнством, * завжди перемагали підступи злого духа. Через Христа, Господа нашого.




18 СІЧНЯ, П’ЯТНИЦЯ

(зел) П’ятниця ІІ звичайного тижня

У зціленні паралізованої людини ми бачимо багато знаків і вказівок, що показують нам практику Церкви.  Бачимо зусилля, турботу й любов близьких, знайомих чи братів, які прагнули змінити долю терплячої людини. Для нас немає великого значення, що було для нього найбільш болісним: параліч чи гріх. Христос хотів би, щоб ми усвідомлювали небезпеки гріха. Проте ми найчастіше думаємо як книжники.


Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 4, 1-5. 11
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Поки діє обітниця ввійти до Його відпочинку, біймося, аби не здалося комусь із вас, що він запізнився. Адже ми, як і вони, одержали Добру Звістку, але слово, яке слухали, не принесло їм користі, бо не сполучилися через віру з тими, хто послухав. Ми, які повірили, входимо до відпочинку, як Він провістив: «Я присягнув у Моєму гніві, що не ввійдуть до Мого відпочинку», – хоча діла Його були закінчені при створенні світу. Тому що сказав десь про сьомий день ось так: «І відпочив Бог сьомого дня від усіх своїх діл». І знову тут: «Не ввійдуть до Мого відпочинку». Тож поспішімо увійти до того відпочинку, щоби хтось не впав у непокору за тим же прикладом.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 78, 3 і 4 бв. 6в-7. 8
Не забувайте про діла Господні.


Я розкажу те, що ми почули і що зрозуміли, *
що розповіли нам батьки наші,
звіщаючи хвалу Господню, Його силу, *
всі Його дивовижні діла, що Він вчинив їх.


Вони піднімуться і сповістять це своїм синам, *
аби ті покладали свою надію на Бога,
Божих діянь не забували *
і Його заповідей тримались.


Щоб не стали такими, як батьки їхні – *
родом бунтівним і непокірним,
який не виправив свого серця, *
а свій дух Богові не довірив.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 7, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Великий пророк з’явився між нами,
і Бог свій народ відвідав!

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 1-12
† Читання святого Євангелія від Марка.
Через декілька днів Ісус прийшов знову в Капернаум, і поширилася чутка, що Він удома. І зібралося багато людей, так що не вміщалися навіть біля дверей, а Він виголошував їм слово. І прийшли до Нього, несучи паралізованого; несли його четверо. Не маючи змоги через натовп пробратися до Нього, вони розкрили покрівлю над місцем, де Він був, і, зробивши прохід, опустили носилки, на яких лежав паралізований. Побачивши їхню віру, Ісус каже паралізованому: «Сину, прощаються твої гріхи!» Були там деякі книжники, які сиділи й міркували у своїх серцях: «Чому Він так каже? Він зневажає Бога! Хто ж може прощати гріхи, крім самого Бога?» І тут же Ісус, узнавши своїм духом, що вони собі так міркують, каже їм: «Що це ви думаєте в серцях ваших? Що легше: сказати паралізованому “прощаються тобі гріхи”, чи сказати “встань, візьми свою постіль і йди”? Але щоб ви знали, що Син Людський має владу прощати гріхи на землі – говорить паралізованому, – кажу тобі: встань, візьми постіль свою та йди до свого дому!» І той, узявши постіль, тут же встав і вийшов перед усіма, так що всі дивувалися і славили Бога, кажучи: «Ніколи такого ми ще не бачили!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Христа, який прощає гріхи, благодаті милосердя для нас і всіх, хто згрішив; нехай Господь допоможе нам жити згідно Його заповідей:


1. Молімося, щоб священики терпеливо вислуховували сповіді та відкривали для Христа серце кожної людини.
2. Молімося, щоб слово проповідників про велике Боже милосердя почули всі грішники.
3. Молімося, щоб в’язні могли без перешкод користати з таїнства Покаяння та приймати Господа в Причасті.
4. Молімося, щоб померлі наші брати і сестри пізнали міць Божого Слова, яке в силі омити з гріхів та воскресити до життя вічного.
5. Молімося, щоб, користаючи з таїнства Покаяння, ми зміцнювалися в боротьбі зі спокусами.


Господи, Твоє милосердя - безмежне. Дякуємо Тобі за таїнство Твого милосердя та смиренно просимо Тебе: охороняй нас від усякого зла. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо світло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.



19 СІЧНЯ, СУБОТА

(зел) Субота І звичайного тижня

Нам може здаватися, що ми б не обурювалися присутністю Христа в гостях у грішника. Проте вистачить, що спробуєш собі уявити Христа з кимось, кого ти вважаєш найбільшим запроданцем, або з якоюсь жінкою, яку твої знайомі вважають розпусницею. Відразу виникає праведне обурення. Простіше долучити себе в число тих, які є негідними Христової дружби, і тоді буде тобі набагато легше.

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 4, 12-16
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Слово Боже – живе й діяльне, гостріше від усякого двосічного меча: воно проникає аж до поділу душі й духа, суглобів і мозку кісток, розрізняє думки й наміри серця. І немає створіння, яке б сховалося від Нього, але все оголене й відкрите перед Його очима, – Йому дамо звіт! Тому, маючи великого Первосвященика, який пройшов небеса, – Ісуса, Божого Сина, – тримаймося визнання. Адже маємо не такого Первосвященика, який не може співчувати нашим слабкостям, але який подібно до нас був випробуваний у всьому, за винятком гріха. Тому приступаймо сміливо до престолу благодаті, щоб одержати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 19, 8. 9. 10. 15
Слово Господнє є життям і Духом.


Господній закон бездоганний, – *
він підкріпляє душу.
Господнє свідчення вірне, – *
воно робить мудрими простодушних.


Господні постанови праведні, – *
вони звеселяють серце.
Господня заповідь чиста, – *
очам дає вона світло.


Господній страх чистий – *
він перебуває навіки.
Господні присуди незмінні, *
всі вони справедливі.


Нехай будуть Тобі до вподоби *
слова моїх уст і роздуми мого серця –
перед Тобою, Господи, – *
моя скеля і мій викупитель!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 13-17
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус пішов знову до моря; і весь народ ішов до Нього, а Він навчав їх. І, проходячи, побачив Левія Алфеєвого, який сидів на митниці, та й каже йому: «Іди за Мною!» Той устав і пішов за Ним. І коли Він сидів за столом у його домі, багато митників і грішників сиділи з Ісусом та з Його учнями, бо було їх чимало, і вони ходили за Ним. І книжники з фарисеїв, побачивши, що Він їсть з митниками та грішниками, говорили Його учням: «Чому Він їсть з митниками та грішниками?» Почувши це, Ісус сказав їм: «Не здорові потребують лікаря, а хворі. Я прийшов кликати не праведників, а грішників».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За посередництвом Пресвятої Діви Марії звернімося до нашого Господа Ісуса Христа, який прийшов зцілити світ від гріхів, щоб Він простив наші провини і дарував нам своє милосердя:


1. За заступництвом Марії, Прибіжища грішників, просімо благодаті покаяння для всіх, хто занедбує сповідь і таїнство Покаяння.
2. За заступництвом Марії, Цариці світу, просімо про духовне відродження нашої держави.
3. За заступництвом Марії, Матері Церкви, молімося за усіх християн, щоб між ними панувала взаємна любов і злагода.
4. За заступництвом Марії, Помічниці вірних, просімо численних і ревних священицьких та чернечих покликань у державах, де немає достатньо священослужителів.
5. За заступництвом Марії, взятої з душею і тілом на небо, просімо Божого милосердя для всіх померлих.
6. За заступництвом Марії, Матері нашого Спасителя, просімо, щоби Божа благодать перебувала з нами впродовж усього нашого життя.


Господи, Ти є Лікарем душ: помилуй нас, вислухай наші молитви, порятуй тих, що заблукали, і приведи всіх до свого Царства. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо світло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.



20 СІЧНЯ, НЕДІЛЯ

(зел) ІІ Неділя звичайного періоду

Об’явлення Христа в Кані  здається трохи дивним. Він сам не мав наміру  об’являтися.  І до того ж, ініціативу проявляє жінка. Це вона помічає конкретну проблему, яка може бути вирішена тільки Божим Сином. Тут немає гідності поклону трьох мудреців, чи величі об’явлення Христового Хрещення. Є тільки просте святкування весілля, яке чудо рятує від краху, а водночас учні увірували.

АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі, Боже, псалми нехай Тобі співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 62, 1-5
Читання з Книги пророка Ісаї.
Заради Сіону я не замовкну, Єрусалиму заради не втихну, аж доки, мов світло, не засяє його спасіння, наче смолоскип, запалає. Тоді народи побачать твою справедливість, усі царі – твою славу. І зватимуть тебе вже новим ім’ям, яке виречуть Господні уста. Блискучою короною в руці Господній будеш, царським вінцем у руці Бога твого. Не зватимуть більше тебе: «Покинутою», не зватимуть твою землю: «Полишеною», а зватимуть тебе: «Моя у ній утіха», а твою землю: «Заміжня», бо Господь тебе уподобав, і земля твоя матиме мужа. І як одружується хлопець з дівчиною, так твій будівничий одружиться з тобою. Як молодий радіє молодою, так Бог твій радітиме тобою.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 96, 1-2а. 2б-3. 7-8а. 9-10а і в
Усім звіщайте про діла Господні.


Заспівайте Господу нову пісню! *
Співай Господу, вся земле!
Співайте Господу, *
благословляйте Його Ім’я.


День у день сповіщайте про Його спасіння. *
Звістіть між народами Його славу,
серед усіх племен – *
Його діла дивовижні.


Покоління народів, принесіть Господу, *
віддайте Господу честь і славу.
Віддайте Господу *
славу Імені Його.


Поклоніться Господу – величному у святості. *
Нехай уся земля затремтить перед Його обличчям.
Сповістіть між народами: Господь воцарився! *
Він справедливо буде судити народи!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 12, 4-11
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Дари є різноманітні, а Дух – той самий. І служіння різноманітні, а Господь той самий. І дії різноманітні, а Бог той самий, – Він робить усе в усіх. Кожному дається виявлення Духа на спільну користь. Одному Дух дає слово мудрості, іншому – слово знання тим же Духом, іншому – віру тим же Духом, іншому – дари оздоровлень тим самим Духом, іншому – робити чудеса, іншому – пророкувати, іншому – розпізнавати духів, іншому – різні мови, іншому – пояснення мов. А все це робить один і той же Дух, даючи окремо кожному, як хоче.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Сол 2, 14
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог покликав нас проповіддю Євангелія,
щоб ми осягнули славу Господа нашого Христа Ісуса.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 2, 1-11
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Третього дня було весілля в Кані Галілейській; була там Мати Ісуса. Ісус зі своїми учнями також був запрошений на весілля. Як забракло вина, Ісусова Мати каже Йому: «Не мають вина!» А Ісус їй каже: «Що до того Мені й тобі, жінко? Ще не настала Моя година». Його Мати промовила до слуг: «Зробіть, що тільки Він вам скаже». Було там шість кам’яних посудин для води, яку використовували для юдейського очищення; кожна вміщала дві чи три міри. Каже їм Ісус: «Наповніть посудини водою!» І наповнили їх ущерть. Ще каже їм: «Тепер зачерпніть і занесіть до старости!» – і вони понесли. Коли староста покуштував воду, яка стала вином, – і не знав він, звідки воно, слуги ж, які зачерпували воду, знали – тоді староста закликав молодого та й каже йому: «Кожна людина подає спочатку добре вино, а гірше – як нап’ються; ти зберіг добре вино дотепер!» Такий початок чудес зробив Ісус у Кані Галілейській, виявивши славу свою; і Його учні повірили в Нього.
Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Кожен день наближає нас до Господа і дозволяє краще пізнати Христа, полюбити і побачити Його доброту; просімо в цю неділю про Його благодаті та дари:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона допомагала усім людям пізнати і полюбити Отця Небесного, Його Сина Ісуса Христа та одвічну любов - Святого Духа.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він зумів привести до Христа народи різних держав.
3. Молімося за подружжя та родини, щоб вони будували власне майбутнє та майбутнє своїх дітей на фундаменті Христового вчення.
4. Молімося за талановитих людей, щоб вони завжди використовували свої здібності для прославлення Господа Бога та на благо суспільства.
5. Молімося за всіх померлих, щоб вони з радістю взяли участь у небесній трапезі Спасителя.
6. Молімося за нас, які приймають участь у євхаристійній трапезі Ісуса Христа, нашого Господа, щоб, увірувавши в Ісуса, ми любили Його всім серцем.


Господи Ісусе, Ти на весіллі у Кані на прохання своєї Матері перемінив воду у вино; благоволи же перемінити під час цієї євхаристійної жертви наші остиглі серця і запали їх своєю любов’ю, щоб ми все палкіше любили Тебе і вірно йшли за Тобою. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вершиться діло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 21-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.




21 СІЧНЯ, ПОНЕДІЛОК

Ми не повинні дивуватися ставленню фарисеїв. Вони не могли зрозуміти, бо не були учнями Ісуса, Він їх не кликав і не навчав. Для фарисеїв Христос був тільки мандрівним учителем і то тим, хто не дуже добре знав Закон, а його учнів вони вважали громадою випадкових людей, які не знали, що з собою робити. На жаль, вони не мали благодаті спілкуватися з Нареченим, таким чином вони не мали чому радіти та що святкувати.

Св. АГНЕСИ, ДІВИ І МУЧЕНИЦІ
(черв) Обов’язковий спомин

Св. Агнеса, молода римлянка, загинула мученицькою смертю на зламі ІІІ і ІV століть. На її могилі вже за часів Костянтина була побудована базиліка. Її ім’я згадується у Римському Каноні. Святі Амвросій та Папа Дамазій славили її як взірець християнських дів.


Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Блаженна діва, яка зрікаючись себе і взявши свій хрест, * була принесена у жертву Господу – * Нареченому дів і Владиці мучеників.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти вибираєш те, що є слабким в очах світу, щоб засоромити те, що міцне, † вчини милостиво, щоб ми наслідували стійкість у вірі святої Агнеси, Твоєї мучениці, * якої народження для неба ми сьогодні святкуємо. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царю є в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 5, 1-10
Читання з Послання до євреїв.
Оскільки кожний первосвященик, який вибирається з-поміж людей, настановляється для людей у тому, що відноситься до Бога, аби приносити дари та жертви за гріхи, щоб міг співчувати необізнаним і тим, які заблукали, адже й сам оточений неміччю, – і тому він повинен, як за народ, так і за себе, приносити жертви за гріхи. Та ніхто сам по собі не приймає честі, а тільки тоді, коли покликаний Богом, – як Аарон. Так і Христос не сам себе прославив, аби стати Первосвящеником, але Той, хто сказав Йому: «Ти – Мій Син, Я сьогодні породив Тебе». І в іншому місці говорить: «Ти – Священик навіки, за чином Мелхіседека». Він, перебуваючи у своєму тілі, з великим риданням і слізьми заніс благання і молитви до Того, хто може спасти Його від смерті, і був вислуханий за благочестя; хоча був Він Сином, проте навчився послуху через те, що постраждав. Досягнувши досконалості, Він став причиною вічного спасіння для всіх, хто Йому покірний, – і Бог назвав Його Первосвящеником за чином Мелхіседека.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 110, 1-2. 3-4
Христос навіки наш Первосвященик.


Промовив Господь до Господа мого: «Сядь праворуч Мене, *
Доки не покладу ворогів Твоїх для Твоїх ніг підніжком ».
Жезл Твоєї сили Господь пошле з Сіону, *
тож пануй між своїми ворогами!


В Тебе влада в дні Твоєї могутності, в славі святих. *
Перед ранньою зорею я Тебе породив із лона.
Поклявся Господь – і не розкається: *
«Ти священик навіки – за чином Мелхіседека!»

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Євр 4, 12
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово Боже – живе і діяльне,
воно розрізняє думки і наміри серця.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 18-22
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу учні Йоанові та фарисеї постили. Тож вони приходять і кажуть Ісусу: «Чому учні Йоана та учні фарисеїв постять, а Твої учні не постять?» Ісус сказав їм: «Хіба можуть весільні гості постити, коли з ними молодий? Доки мають із собою молодого, не можуть постити. А прийдуть дні, коли заберуть від них молодого, тоді, в ті дні, й будуть постити. Ніхто не пришиває латки з невибіленого полотна до старого одягу, інакше нове відірветься від старого, і діра стане ще гірша. І ніхто не вливає молодого вина в старі бурдюки, бо інакше вино порве бурдюки – і тоді й вино пропаде, і бурдюки, але молоде вино вливають у нові бурдюки!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Споминаючи мученицьку смерть святої Агнеси, діви, за її заступництвом вознесімо до Бога наші прохання:


1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь дарував йому здоров’я і сили для керування Церквою.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони дбали про моральний поступ своїх громадян і особливо про моральність підростаючого покоління.
3. Молімося про єдність християн, щоб усі вони об’єдналися і жили як одна родина, в якій панує любов і злагода.
4. Молімося за вихователів і вчителів, щоб вони власним життям давали молоді приклад моральності та справедливості.
5. Молімося за наших померлих родичів та близьких, щоб Господь помилував їх і дав їм радість вічного споглядання Його обличчя.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли йти дорогою Божих заповідей і ніколи не покидали її.


Господи, ти сказав: “Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого”; вислухай наші смиренні прохання і даруй нам духа самозречення та перемагання самих себе. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, нехай дари, які ми приносимо, споминаючи святу Агнесу, завдяки Твоїй благодаті будуть так само угодними Тобі, як уподобав Ти її останню боротьбу. Через Христа, Господа нашого.

Префація по святих мучеників № 37

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Агнець, що на середині престолу, * водитиме їх на живі джерела вод. (Одкр 7, 17)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти святу Агнесу за подвійну перемогу в невинності та мучеництві увінчав її серед Святих; † дай, просимо, щоб силою цього таїнства ми, мужньо перемагаючи всіляке зло, * здобули небесну славу. Через Христа, Господа нашого.



Богослужіння за єдність християн – Агенда Літургійна (Київ, 2001), стор. 322.




22 СІЧНЯ, ВІВТОРОК

(зел) Вівторок ІІ звичайного тижня

Закон завжди є тільки законом і до того ж незмінним. Христос не прийшов змінити право, але прийшов змінити ставлення до нього. Закон має служити, допомагати, а не накидати непотрібні тягарі, які важко зрушити. Якщо до закону Мойсея ми додамо відвічне прагнення любові Бога, усе стає простим і турбота про людину виконує закон, записаний у наших серцях.

Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )


Або (черв) довільний спомин св. ВІКЕНТІЯ, диякона і мученика

Св. Вікентій, диякон із Сарагоси в Іспанії, загинув мученицькою смертю у Валенсії 22 січня 304 року під час переслідувань за імператора Діоклетіана. Його культ поширився у Церкві дуже швидко разом з культом св. Стефана та св. Лаврентія.

Спільні Меси: про одного мученика (стор. )


Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )


АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі, Боже, псалми нехай Тобі співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:

Всемогутній вічний Боже, наповни нас милостиво Твоїм Духом † і влий нам у серця ту любов, * яка допомогла святому Вікентію, мученику, мужньо знести всі тілесні тортури. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царю є в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 6, 10-20
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Бог не є несправедливий, щоби забути ваше діло і любов, яку ви виявили Його Імені, послуживши і продовжуючи служити святим. Тож бажаємо, щоб кожний з вас аж до кінця виявляв ту саму дбайливість для повної певності надії, аби ви не розлінилися, а наслідували тих, які вірою і терпінням успадковують обітниці. Коли Бог давав обітницю Авраамові, не маючи ким більшим поклястися, поклявся собою, кажучи: «Я поблагословлю тебе вельми і дуже розмножу!» Тож, будучи довготерпеливим, він одержав обітницю. Люди клянуться вищим, адже клятва для підтвердження кладе край усякої їхньої незгоди. Тим більше Бог, бажаючи показати спадкоємцям обітниці незмінність своєї волі, дав клятву, щоби через ті дві незмінні речі, в яких неможливо, аби Бог сказав неправду, ухопившись за надію, що перед нами, ми, котрі знайшли захист, мали велику втіху. Вона, немов якір для душі, міцний і надійний, що входить усередину, за внутрішню завісу, куди, як предтеча, увійшов задля нас Ісус, ставши навіки Первосвящеником за чином Мелхіседека.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 111, 1-2. 4-5. 9 і 10 в

Бог про завіт свій завжди пам’ятає.


Я буду прославляти Господа всім серцем *
у раді праведних і в громаді.
Великі діла Господні, *
їх прагнуть усі, які їх люблять.


Незабутніми зробив Він свої діла дивовижні, – *
Господь милосердний і щедрий.
Він дає поживу тим, які Його бояться, *
повік пам’ятатиме про завіт свій.


Він послав визволення народові своєму, *
встановив свій завіт навіки.
Святе і грізне Його Ім’я! *
Його хвала перебуває навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Еф 1, 17-18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Отець Господа нашого Ісуса Христа нехай просвітить очі нашого серця,
щоб ми знали, якою є надія нашого покликання.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 23-28
† Читання святого Євангелія від Марка.
Як проходив Ісус у суботу через засіяні ниви, Його учні почали на ходу зривати колоски. А фарисеї казали Йому: «Поглянь, чому вони роблять у суботу те, чого не годиться?» А Він каже їм: «Чи ви ніколи не читали, що зробив Давид, коли мав потребу, бо ж зголоднів сам і ті, котрі були з ним? Коли увійшов до Божого дому – за первосвященика Авіятара – і хліби покладання, які не можна було їсти нікому, крім священиків, сам їв і дав тим, котрі з ним були?» І сказав їм: «Суботу встановлено для людини, а не людину для суботи, тому Син Людський є Володарем і суботи».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
З великим смиренням просімо Господа Бога, щоб Він наповнив життя Церкви духом Євангелія, розсудливості та любові:


1. Молімося за святу Церкву, щоб своє вчення вона завжди зосереджувала на благу людини, відкупленої Христом.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь обдарував його щедрими дарами і укріпив своєю міццю для служіння Божій Церкві.
3. Молімося за всіх християн, щоб вони об’єдналися і жили як одна родина, в якій панує любов і злагода.
4. Молімося за людей, які змушені працювати у неділі та свята, щоб не згас їхній дух віри та побожності.
5. Молімося за померлих, щоб Ісус, Відкупитель кожної людини, привів їх до Царства вічного спочинку та радості.
6. Молімося за нас самих, щоб ми обдаровували любов’ю та радістю рідних і близьких, а також тих, з ким щоденно працюємо.


Господи Ісусе Христе, Ти приніс у цей світ любов і радість життя, допоможи нам також ділитися Твоєю любов’ю з нашими ближніми. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вершиться діло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-41

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.




23 СІЧНЯ, СЕРЕДА

(зел) Середа ІІ звичайного тижня

Закон також ми можемо використовувати для вирішення власних інтересів. Для фарисеїв Христос став небезпечним противником, який руйнував їх порядок. Засліплені страхом, що щось може змінитися, вони негідно використовують життєдайний Закон, щоб тільки осудити, знайти привід для законного вбивства того, хто порушує Закон. Тут є неважливим об’єктивне ствердження, що Христос допомагає, лікує та спасає.

Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі, Боже, псалми нехай Тобі співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 7, 1-3. 15-17
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Мелхіседек, цар Салимський, священик Бога Всевишнього, зустрів Авраама, коли той повертався з бою з царями, і благословив його. Авраам же виділив йому десятину з усього; він, ім’я якого насамперед означає «цар праведності», потім уже «цар Салимський», тобто «цар миру», – без батька, без матері, без родоводу, не має ані початку днів, ані кінця життя; він – подібний до Божого Сина – назавжди залишається священиком. Це стає ще яснішим, коли за подобою Мелхіседека з’являється інший Священик, який став таким не за законом тілесної заповіді, а за силою незнищенного життя. Тому що є свідчення: «Ти – священик навіки за чином Мелхіседека».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 110, 1-2 . 3-4
Христос навіки наш Первосвященик.


Промовив Господь до Господа мого: «Сядь праворуч Мене, *
Доки не покладу ворогів Твоїх для Твоїх ніг підніжком ».
Жезл Твоєї сили Господь пошле з Сіону, *
тож пануй між своїми ворогами!


В Тебе влада в дні Твоєї могутності, в славі святих. *
Перед ранньою зорею я Тебе породив із лона.
Поклявся Господь – і не розкається: *
Ти священик навіки – за чином Мелхіседека!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 4, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус проповідував Євангеліє Царства
та зцілював всяку хворобу в народі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 3, 1-6
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус прийшов знову до синагоги. А там був чоловік, який мав суху руку. Тож стежили за Ним, чи зцілить його в суботу, щоб Його звинуватити. І каже чоловікові, який мав суху руку: «Стань посередині». А їх запитує: «В суботу годиться робити добро чи робити зло, душу спасти чи погубити?» Вони ж мовчали. І, глянувши на них з обуренням, засмучений закам’янілістю їхніх сердець, Він каже чоловікові: «Простягни руку!» Той простягнув – і його рука стала здоровою. І вийшли фарисеї, і відразу ж разом з іродіянами зібрали раду проти Нього, як Його погубити.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Брак доброзичливості та любові до людини притаманні сучасному світові; просімо Господа, щоб свята Церква несла всім людям любов, мир і злагоду:


1. Молімося за місійну Церкву, щоб вона невтомно проповідувала Христове Євангеліє по всій землі і не боялася труднощів та перешкод.
2. Сьогодні розпочинається «Тиждень молитов про єдність християн», тож помолімось, щоб між усіма визнавцями Ісуса Христа була любов і злагода.
3. Молімося за нашу Батьківщину - Україну, щоб Господь дарував нашому народові мир і злагоду.
4. Молімося за місіонерів, щоб вони з радістю служили Господу і звіщали Благу Вість усім народам.
5. Молімося за померлих, щоб вони віднайшли нове і вічне життя в Христі.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми своїм істинно християнським життям проповідували Господню любов сучасному світові.


Господи Ісусе Христе, любове Небесного Отця, вислухай наші молитви і благослови працю своєї Церкви. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вершиться діло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.

Богослужіння за єдність християн – Агенда Літургійна (Київ, 2001), стор. 322.




24 СІЧНЯ, ЧЕТВЕР

Початок діяльності Ісуса був багатий на численні зцілення та звільнення. Ці події малу одну суттєву мету: переконати людину, що Бог посилає свого Сина, щоб показати, що Він не є байдужим до нещасть людини. У такий спосіб Христос приготовляє потенційних прихильників, які, переживаючи Його зцілювальну силу, відкриваються на проповідування, яке мало лікувати їх душі й поширювати добро й любов.


Св. ФРАНЦИСКА САЛЬСЬКОГО, єпископа і Вчителя Церкви
(біл) Обов’язковий спомин

Св. Франциск Сальський народився у 1567 році. Після навчання у Парижі та Падуї, а також після короткої кар’єри юриста, прийняв священицький сан і вів апостольську діяльність серед кальвіністів, навернувши близько 70 тис. осіб. У 1602 році він став єпископом Женеви й невтомно працював над утвердженням віри. Відзначався лагідністю, що сприяло успіху його апостольської праці. Його твори, а особливо “Філотея” та “Теотим”, належать до класичних аскетичних праць. Разом зі святою Францискою Фремьо де Шанталь заснував орден Сестер Візиток. Помер 28 грудня 1622 року в Ліоні. 24 січня був похований в Аннесі. Є покровителем преси і католицьких письменників.


Тиждень молитов про єдність християн

(Можна відправити Службу про єдність християн, стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі, Боже, псалми нехай Тобі співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

КОЛЕКТА
Боже, заради спасіння людей святий Франциск Сальський, єпископ, схотів стати всім для всіх; † вчини милостиво, щоб ми за його прикладом служили ближнім * і допомагали їм відчути Твою батьківську любов. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 7, 25 — 8, 6
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Ісус, будучи завжди живим, може завжди спасати тих, хто приходить до Бога через Нього, аби заступатися за них. Такого потрібно було нам Первосвященика: святого, невинного, непричетного до зла, відділеного від грішників, вищого за небо. Він не має потреби щодня, як первосвященики, приносити жертви, – спочатку за свої гріхи, а потім за гріхи народу, бо Він це зробив один раз, принісши самого себе. Адже Закон велів наставляти первосвящениками людей, які мають немочі, а слово клятви, що після Закону, настановило навіки досконалого Сина. У тому, про що я веду мову, головним є ось що: ми маємо такого Первосвященика, який сів на небі праворуч престолу Величності. Він – Служитель святині та істинного намету, який поставив Господь, а не людина. Адже кожний первосвященик настановляється на те, аби приносити дари й жертви, тому й потрібно, щоб і Він мав що принести. Тому, коли б Він був на землі, то не був би священиком, адже є ті, які приносять дари за Законом, які служать образові й тіні небесного, як було вказано Мойсеєві, коли мав спорудити намет: «Пильнуй, кажу, зроби все за зразком, який був показаний тобі на горі!» А тепер Він прийняв значно краще служіння, оскільки Він є Посередником кращого завіту, узаконеного на кращих обітницях.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 40, 7-8а. 8б-9. 10. 17
Приходжу Божу виконати волю.


Жертви і приношення Ти не схотів, *
але Ти відкрив мені вуха.
Всепалення і жертви за гріх Ти не забажав. *
Тоді я сказав: «Ось я приходжу».


У звої книги *
написано про мене:
«Боже мій, я бажаю виконати Твою волю *
і Твій закон у глибині мого серця».


Я благовістив правду *
на великому зібранні,
адже своїм устам не забороню. *
Господи, Тобі відомо.


Хай звеселяться і відчують у Тобі радість *
всі ті, які Тебе шукають,
і ті, котрі люблять Твоє спасіння, *
нехай кажуть завжди: «Будь прославлений, Господи Боже!»

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Тим 1, 10б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Спаситель наш Ісус Христос смерть знищив,
а життя освітив Євангелієм.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 3, 7-12
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус відійшов зі своїми учнями до моря, і багато людей пішло за Ним з Галілеї та з Юдеї, з Єрусалима та з Ідумеї, із Зайордання, з Тира й Сидона. Великий натовп, почувши, що робив Він, зібрався до Нього. І сказав своїм учням приготувати човен, щоб народ не тіснив Його; бо Він оздоровив багатьох, тож ті, хто мав недуги, кидалися до Нього, аби до Нього доторкнутися. І нечисті духи, коли бачили Його, падали долілиць перед Ним і кричали, вигукуючи: «Ти – Син Божий!» Та Він суворо наказав їм, щоб не виявляли Його.
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Дивлячись на постать великого єпископа Франциска Сальського, який прославився своєю простотою і стриманістю, просімо Господа, щоб Він обдарував всю свою Церкву його чеснотами:


1. Молімося за святу Церкву, щоб їй ніколи не бракувало людей, великих серцем і думками.
2. Молімося за всіх християн, щоб вони об’єдналися і жили як одна родина, в якій панує любов і злагода.
3. Молімося за письменників, покровителем яких є святий Франциск Сальський, щоб свої таланти вони використовували на благо людства, а не заради власної користі.
4. Молімося за католицьку пресу в Україні, щоб вона укріплювала віру та побожність віруючих українців.
5. Молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь прийняв їх до спільноти святих на небесах.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми наслідували побожність і простоту святого Франциска Сальського.


Отче, прийди на допомогу своїй Церкві, щоб вона могла всім людям явити найправильнішу дорогу, найважливішу істину і найбільше благо: Твого Сина Ісуса Христа. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, ми складаємо Тобі спасенну жертву, † запали нею в наших серцях божественний вогонь Святого Духа, * яким Ти чудесно розпалив сповненого лагідності духа святого Франциска. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, тайнами, які ми прийняли, допоможи нам наслідувати любов і лагідність святого Франциска на землі, * щоб ми разом з ним здобули славу в небі. Через Христа, Господа нашого.

Богослужіння за єдність християн – Агенда Літургійна (Київ, 2001), стор. 322.



25 СІЧНЯ, П’ЯТНИЦЯ

НАВЕРНЕННЯ СВ. АПОСТОЛА ПАВЛА

(біл) Свято

Сьогоднішнє свято має нам допомогти побачити як реалізується в житті конкретної людини покликання до місії. На прикладі св. Павла ми дуже докладно бачимо цей процес. Першим етапом є навернення, це значить побачити свої здібності й помилки. Це буває часто болісним, бо ми є горді. Потім, якщо Церква нас посилає, чекає на нас постійний досвід присутності Христа та Його Духа у проповідуванні. Це є чудовим і неповторним досвідом.

АНТИФОН НА ВХІД
Знаю, в кого я увірував, * і я певен, що справедливий Суддя * спроможний зберегти моє передання * на той день.

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, сьогодні ми святкуємо навернення святого апостола Павла, проповідуванням котрого Ти повчив увесь світ; † вчини, просимо, щоб ми, за його прикладом прямуючи до Тебе, * стали у світі свідками Твоєї істини. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 22, 3-16
Читання з Діянь Апостолів
Тими днями Павло промовив до люду: “Я – чоловік-юдей, який народився в Тарсі в Килікії, вихований у цьому ж місті, біля ніг Гамалиїла, докладно навчений батьківського закону: я – ревнитель Бога, як всі ви сьогодні. Я цей напрям вчення переслідував аж до смерті, в’яжучи і передаючи до в’язниці чоловіків і жінок, – як засвідчать про мене всі старші й первосвященик. Від них я одержав листи до братів у Дамаску й пішов, аби зв’язаними привести в Єрусалим для покарання тих, які там були. Але сталося, коли я йшов і наближався до Дамаска, десь опівдні раптом з неба засяяло довкола мене велике світло. Я впав на землю і почув голос, який говорив мені: “Савле, Савле, чому Мене переслідуєш?” Я відповів: “Хто Ти, Господи?” Сказав мені: “Я – Ісус Назарянин, Якого ти переслідуєш”. А ті, хто був зі мною, побачили світло і перелякалися, але голосу, який говорив до мене, не чули. Я запитав: “Господи, що мені робити?” А Господь промовив до мене: “Встань, іди в Дамаск, а там скажуть тобі про все, що потрібно тобі робити!” І оскільки від того яскравого світла я не бачив, то ті, хто був зі мною, вели мене в Дамаск за руку. А один Ананій, побожний, згідно із Законом, муж, про якого добре свідчать усі юдеї – мешканці Дамаска, – прийшов до мене, став і сказав мені: “Савле, брате, прозрій!” І в тій хвилині я побачив його. Він же сказав: “Бог наших батьків призначив тебе, щоб ти пізнав Його волю і побачив Праведного та почув голос з Його уст, бо ти будеш Йому свідком перед усіма людьми про те, що побачив і почув. А тепер чого очікуєш? Встань, охрестися та обмий свої гріхи, прикликавши Його Ім’я!” Слово Боже.


Або:

Діян 9, 1-22
Читання з Діянь Апостолів
Того дня Павло сказав до люду: «Я – чоловік-юдей, який народився в Тарсі в Килікії, вихований у цьому ж місті, біля ніг Гамалиїла, докладно навчений батьківського закону: я – ревнитель Бога, як всі ви сьогодні. Я цю путь переслідував аж до смерті, в’яжучи і передаючи до в’язниці чоловіків і жінок, – як засвідчать про мене всі старші й первосвященик. Від них я одержав листи до братів у Дамаску й пішов, аби зв’язаними привести в Єрусалим для покарання тих, які там були. Але сталося, коли я йшов і наближався до Дамаска, десь опівдні раптом з неба засяяло довкола мене велике світло. Я впав на землю і почув голос, який говорив мені: “Савле, Савле, чому Мене переслідуєш?” Я відповів: “Хто Ти, Господи?” Сказав мені: “Я – Ісус Назарянин, якого ти переслідуєш”. А ті, хто був зі мною, побачили світло, але голосу, який говорив до мене, не чули. Я запитав: “Господи, що мені робити?” А Господь промовив до мене: “Встань, іди в Дамаск, а там скажуть тобі про все, що потрібно тобі робити!” І оскільки від того яскравого світла я не бачив, то ті, хто був зі мною, вели мене в Дамаск за руку. А один Ананій, муж побожний згідно із Законом, про якого добре свідчать усі проживаючі там юдеї, прийшов до мене, став і сказав мені: “Савле, брате, прозрій!” І в тій хвилині я побачив його. Він же сказав: “Бог наших батьків призначив тебе, щоб ти пізнав Його волю і побачив Праведного та почув голос з Його уст, бо ти будеш Йому свідком перед усіма людьми про те, що побачив і почув. А тепер чого очікуєш? Встань, охрестися та обмий свої гріхи, прикликавши Його Ім’я!”» Тими днями Савло, ще дихаючи погрозою і вбивством на Господніх учнів, підійшов до первосвященика й випросив у нього листів у Дамаск – до синагог, аби привести зв’язаними в Єрусалим тих, кого знайде з того напряму вчення, – чоловіків і жінок. Коли ж він ішов і наближався вже до Дамаска, раптом його осяяло світло з неба. Він упав на землю і почув голос, який говорив йому: “Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш?” А він запитав: “Хто ти, Господи?” Він же відповів: “Я – Ісус, Якого ти переслідуєш. Тож устань, увійди до міста, і скажуть тобі, що тобі потрібно робити!” Люди, які подорожували з ним, стояли й дивувалися, бо чули голос, але нікого не бачили. Савло ж підвівся із землі, і хоч очі його були відкриті, він нічого не бачив. Тож, ведучи його за руку, вони ввійшли в Дамаск. Три дні він не бачив, не їв і не пив. У Дамаску був один учень, на ім’я Ананій. І Господь у видінні сказав йому: “Ананію!” А той відповів: “Ось я, Господи!” Господь же промовив до нього: “Встань, піди на вулицю, що зветься Рівна, в домі Юди шукай тарсянина на ім’я Савло, бо ось він молиться”. У видінні він побачив, що муж на ім’я Ананій прийшов і поклав на нього руки, щоб він прозрів. Та Ананій відповів: “Господи, чув я від багатьох про цього чоловіка, скільки зла він наробив твоїм святим у Єрусалимі! І тут має владу від первосвящеників ув’язнювати всіх, хто кличе Твоє Ім’я”. А Господь йому сказав: “Іди, бо для Мене він є вибраною посудиною, аби понести Моє Ім’я до народів, до царів і до синів Ізраїля. Тому що Я покажу йому, скільки має він постраждати за Моє Ім’я!” Тож Ананій пішов, увійшов до хати, поклав на нього руки й сказав: “Савле, брате! Послав мене Господь Ісус, Який з’явився тобі в дорозі, котрою ти йшов, щоб ти прозрів і наповнився Духом Святим”. І в мить наче якась луска відпала з його очей, і він став бачити, а вставши, охрестився і прийняв їжу, аби підкріпитися. Декілька днів він пробув з учнями, які перебували в Дамаску. І в синагогах він відразу ж почав проповідувати про Ісуса, що Він – Син Божий. Тож дивувалися всі, хто слухав, і говорили: “Хіба це не той, котрий переслідував у Єрусалимі тих, які прикликають це Ім’я, а сюди прийшов, щоби в’язати їх і вести до первосвящеників?” Савло ще більше міцнів і бентежив юдеїв, які жили в Дамаску, доводячи, що Він є Христос. Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 117(116)
Усьому світу несіть Слово Боже.


Хваліте Господа, усі народи! *
Славте Його, усі люди!
Велике бо до нас Його милосердя, *
і вірність Господа повіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Не ви мене вибрали, а я вас вибрав,
щоб ви йшли і плід принесли.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 16, 15-18
† Читання святого Євангелія від Марка
Після свого воскресіння Ісус з’явився одинадцятьом і сказав їм: “Ідіть по цілому світі й усьому творінню проповідуйте Євангеліє. Хто повірить і охреститься, буде спасенний, а хто не повірить, осуджений буде. І такі ознаки будуть супроводжувати тих, хто повірив: Моїм Ім’ям виганятимуть бісів, говоритимуть новими мовами, братимуть у руки зміїв; і хоча щось смертоносне вип’ють, їм не зашкодить; будуть покладати руки на хворих, і вони ставатимуть здоровими”. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Тиждень молитов про єдність Церкви збирає нас сьогодні у день спомину навернення святого апостола Павла для спільної молитви; просімо нашого Господа про дар єдності для всіх християн:


1. Молімося за святу Церкву, щоб вона так само, як святий апостол Павло об’єднав навернених юдеїв і язичників у одній вірі, змогла об’єднати християн всіх конфесій.
2. Молімося за спільні богословські комітети різних християнських Церков, щоб своєю діяльністю вони наближували об’єднання всіх християн у одній вірі.
3. Молімося за Організацію Об’єднаних Націй, щоб вона допомагала вирішувати міжнародні конфлікти і так вела народи землі до повної єдності.
4. Молімося в інтенції діалогу між Церквою і урядом нашої Батьківщини, щоб всі українці могли у мирі та любові співпрацювати на благо країни.
5. Молімося за померлих наших родичів та близьких, щоб Господь благоволив дати їм вічне спочивання.
6. Молімося за всіх католиків, а особливо за нашу парафіяльну спільноту, щоб нас не розділяли гріхи, а єднала вірність Христовому Євангелію.


Заради заслуг святого апостола Павла, який був усім для усіх, щоб всіх привести до Христа, смиренно просимо Тебе, Господи: вислухай наші молитви і приведи нас до єдності у любові. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай у цій жертві Твій Дух осяє нас світлом віри, * яким Він постійно спонукав святого апостола Павла провіщати Твою славу. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Живу вірою в Божого Сина, † який полюбив мене * й видав себе за мене. (Пор. Гал 2, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, нехай тайни, які ми прийняли, розпалять в нас жар любові, * яким, сам несподівано запалавши, святий апостол Павло обдарував усі спільноти Церкви. Через Христа, Господа нашого.




26 СІЧНЯ, СУБОТА

Ісус посилає своїх учнів, щоб їх формувати, показувати необхідні умови, щоб їх місія була плідна. Він їх не ошукує, говорить правду про те, що це є важке, а навіть небезпечне. Він показує, що перешкоджає, заохочуючи до вбогості й довіри. Одночасно Він запевняє їх про те, що в місії  їх буде супроводжувати той, хто їх посилає, а всі обмеження служать тільки одному, щоб Його Царство відчувалось уже зараз.

Свв. ТИМОТЕЯ І ТИТА, єпископів
(біл) Обов’язковий спомин

Тимотей, син грека і єврейки, походив з Лістри (Діян 16, 1). Незважаючи на слабке здоров’я, він був ревним у служінні та повний запалу. Тимотей супроводжував св. Павла у його місійних подорожах, при заснуванні перших християнських спільнот. Був єпископом в Ефесі.
Тит походив з язичницької сім’ї. Навернений св. Павлом, він став його другим вірним сподвижником в апостольській праці. Йому св. Павло доручив владнати проблеми у Корінті та започаткувати Церкву на Кріті, де він став єпископом. Святий Павло написав Тимотею і Титу пастирські листи, що містять у собі завжди актуальні норми пастирської та місійної діяльності в Церкві.

АНТИФОН НА ВХІД
Повідайте між племенами Його славу, * між усіма народами Його діла предивні, * бо Господь великий і вельми достойний слави. (Пс 96(95), 3-4)

КОЛЕКТА
Боже, Ти оздобив апостольськими чеснотами святих Тимотея і Тита, † вчини, щоб ми завдяки їхньому заступництву праведно і побожно жили у цьому світі * та змогли дійти до небесної вітчизни. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Тим 1, 1-8
Читання з Другого Послання святого апостола Павла до Тимотея.
Павло, з волі Божої апостол Ісуса Христа, за обітницею життя, що в Ісусі Христі, – до Тимотея, улюбленого сина: благодать, милість і мир, від Бога Отця та Ісуса Христа, Господа нашого. Дякую Богові, якому від предків служу з чистим сумлінням, що постійно, вдень і вночі, пам’ятаю про тебе в моїх молитвах, бажаючи бачити тебе, згадуючи твої сльози, аби наповнитися радістю. Згадую твою щиру віру, яка спочатку оселилася в твоїй бабусі Лоїді та в твоїй матері Євникії; я впевнений, що вона є і в тобі. Я тому нагадую тобі це, щоб ти зігрівав Божий дар, який є в тобі через покладання моїх рук. Адже Бог не дав нам духа страху, але духа сили, любові й розсудливості. Тому не соромся свідчити про нашого Господа, ні мене – Його в’язня. Але злигодні за Євангеліє перенось силою Бога.
Слово Боже.

Або:

Тит 1, 1-5
Читання з Послання святого апостола Павла до Тита.
Павло, раб Божий, апостол Ісуса Христа, згідно з вірою Божих вибраних і пізнанням істини, згідно з побожністю, в надії на вічне життя, яке обіцяв перед вічними часами Бог, у якому немає неправди. Він же свого часу об’явив своє Слово проповіддю, яка була доручена мені за наказом нашого Спасителя Бога, – до Тита, справжнього сина за спільною вірою: благодать і мир від Бога Отця і Ісуса Христа, нашого Спасителя. Для того я залишив тебе на Криті, щоб ти впорядкував недокінчене й наставив пресвітерів у містах, як я тобі звелів.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 96, 1-2. 3 і 7. 8а і 10
Усім звіщайте про діла Господні.


Заспівайте Господу нову пісню! *
Співай Господу, вся земле!
Співайте Господу, благословляйте Його Ім’я, *
день у день сповіщайте про Його спасіння.


Звістіть між народами Його славу, *
серед усіх племен – дивовижні Його діла.
Покоління народів, принесіть Господу, *
віддайте Господу славу і честь.


Віддайте Господу славу Його Імені, *
Сповістіть між народами: «Господь зацарював!»
Адже твердо стоїть світ, – він не захитається. *
Він справедливо буде судити народи!


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати полоненим визволення.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 1-9
† Читання святого Євангелія від Луки.
У той час призначив Господь інших сімдесят двох і послав їх по два попереду себе до кожного міста й місцевості, куди сам мав іти. І Він промовив до них: «Жниво велике, а женців мало; тож благайте Господаря жнив, щоби послав робітників на свої жнива. Ідіть: Я посилаю вас, як ягнят між вовків! Не беріть ні торби, ні палиці, ні взуття, і нікого в дорозі не вітайте. До якого тільки дому ввійдете, спочатку кажіть: “Мир цьому дому!” І коли буде там син миру, спочине на ньому мир ваш; коли ж ні, – до вас повернеться. В тому ж домі перебувайте, їжте й пийте, що там є, бо робітник гідний своєї платні. Не переходьте з дому в дім. І в яке тільки місто ввійдете, і де приймуть вас, їжте те, що покладуть вам; оздоровляйте недужих, які там є, кажіть їм: “Наблизилося до вас Боже Царство!”»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи честь двом помічникам у праці святого апостола Павла – святим Тимотею і Титу, за їхнім заступництвом представмо Господу наші просьби:


1. Молімося за Католицьку Церкву, щоб її єпископи були для вірних прикладом святого життя.
2. Молімося за єпископів, які працюють в різних комісіях Апостольського Престолу, щоб вони своєю працею ревно допомагали Святішому Отцю.
3. Молімося за Україну, щоб керівники нашої держави дбали не тільки про її політичне та економічне процвітання, але й про духовний поступ.
4. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб милостивий Бог дарував їм вічне блаженство у спільноті святих.
5. Молімося за нас самих, щоб Святий Дух завжди допомагав нам жити у праведності та святості.


Господи Ісусе Христе, Ти в ділі спасіння послуговуєшся людьми; вчини, щоб ми стали в Твоїх руках гідним знаряддям спасіння. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо Тебе, Господи, прийми дари Твого народу, † принесені у день святкового спомину Твоїх святих, Тимотея і Тита, * і благоволи вчинити нас угодними Тобі. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Йдіть по всьому світу та проповідуйте Євангеліє: * Я з вами по всі дні, – говорить Господь.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, нехай таїнство, яке ми прийняли, дасть нам таку віру, † яка оживляла апостольське проповідування * і підтримувала ревність святих Тимотея і Тита. Через Христа, Господа нашого.



27 СІЧНЯ, НЕДІЛЯ

(зел) ІІІ Неділя звичайного періоду

Сьогодні Євангеліє показує нам багатство зв’язків Нового і Старого Заповіту. Ми бачимо тих, хто служить Слову в особі євангеліста й бачимо саме Слово, тобто Христа, який нагадує пророцтва Старого Заповіту, щоб проголосити їх виконаними. Два Заповіти проникають один в одного і творять нову дійсність, яка переказує нам важливі вказівки: на два Заповіти не можна дивитися окремо, а тим, хто їх об’єднує є Христос.

АНТИФОН НА ВХІД
Співайте Господу нову пісню, співайте Господу, уся земле! * Велич і краса перед обличчям у Нього, * сила й слава в Його святині. (Пс 96 (95), 1. 6)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, керуй нашими діяннями згідно з Твоїм благоволінням, † щоб ми, в ім’я Твого возлюбленого Сина, * могли збагачуватися добрими вчинками. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Неєм 8, 2-4а. 5-6. 8-10
Читання з Книги пророка Неємії.
Тими днями приніс Езра священик закон до громади чоловіків, жінок і всіх, які могли розуміти, – першого дня сьомого місяця, – і читав його на майдані, що перед Водяними ворітьми, від світанку до полудня, перед чоловіками, жінками й тими, які могли розуміти; прихиливсь увесь народ вухами до книги закону. Книжник Езра стояв на дерев’яному помості, зробленому для цього. Відкрив Езра книгу перед очима всього народу, бо він був вище від усього народу; а як він відкрив її, ввесь народ підвівся. І воздав хвалу Езра Господу, великому Богові, а ввесь народ відповів: «Амінь, амінь», знявши руки вгору. І вони вклонилися, впавши перед Господом обличчям до землі. Ті, хто був при Езрі, та левіти читали книгу закону Божого виразно та викладали значення, щоб читане було зрозумілим. Тоді начальник Неємія, священик та книжник Езра й левіти, які вчили народ, сказали до свого народу: «Цей день – святий Господу, Богові вашому; не сумуйте й не плачте!» – бо ввесь народ плакав, слухаючи слова закону. Далі сказав їм: «Ідіть, їжте жирне й пийте солодке, та посилайте частки тим, у кого не напоготовлено нічого, бо день цей святий Господу нашому, й не журіться, бо радість у Господі – це ваша сила».
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 19, 8. 9. 10. 15
Слово Господнє є життям і Духом.


Господній закон бездоганний, – *
він підкріпляє душу.
Господнє свідчення вірне, – *
воно робить мудрими простодушних.


Господні постанови праведні, – *
вони звеселяють серце.
Господня заповідь чиста, – *
очам дає вона світло.


Господній страх чистий – *
він перебуває навіки.
Господні присуди незмінні, *
всі вони справедливі.


Нехай будуть Тобі до вподоби *
слова моїх уст і роздуми мого серця –
перед Тобою, Господи, – *
моя скеля і мій викупитель!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 12, 12-30 (довше) або 12-14. 27 (коротше)
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Як тіло одне, але має багато членів, так і всі члени: хоч їх багато, становлять одне тіло, – так і Христос. Адже всі ми хрещені одним Духом в одне тіло: чи то юдеї, чи греки, чи раби, чи вільні, – всі одним Духом напоєні. Бо тіло складається не з одного члена, а з багатьох. Якщо скаже нога: «Я не рука і тому не належу до тіла», то хіба через це вона не належить до тіла? І якщо вухо скаже: «Я не око і тому не належу до тіла», то хіба через це воно не належить до тіла? Якщо все тіло є оком, то де слух? Якщо все є слухом, то де нюх? Тепер же Бог розмістив члени в тілі – кожного з них, як забажав. Якби всі були одним членом, то де тіло? Тепер же – членів багато, а тіло одне. Не може око сказати руці: «Ти мені не потрібна». Або знову – голова ногам: «Ви мені не потрібні». Але ті члени тіла, що вважаються слабшими, значно більше потрібні. А ті, які вважаємо непристойними в тілі, саме їх більше шануємо; і непоказні наші члени одержують більшу повагу, а наші показні члени цього не потребують. Бог склав тіло так, що нижчому дав більшу пошану, щоб не було поділу в тілі, але щоби члени одні про одних дбали. І якщо страждає один член, з ним страждають усі члени; якщо в пошані один член, з ним радіють усі члени. Ви – тіло Христа, а окремо ви члени. Деяких Бог поставив у Церкві: по-перше – апостолами, по-друге – пророками, по-третє – вчителями; потім – чудеса, тоді – дари оздоровлення, допомоги, управління, різні мови. Чи всі апостоли? Чи всі пророки? Чи всі вчителі? Чи всі творять чудеса? Чи всі мають дари оздоровляти? Чи всі мовами говорять? Чи всі пояснюють?
Слово Боже.

Коротше читання
1 Кор 12, 12-14. 27
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Як тіло одне, але має багато членів, так і всі члени: хоч їх багато, становлять одне тіло, – так і Христос. Адже всі ми хрещені одним Духом в одне тіло: чи то юдеї, чи греки, чи раби, чи вільні, – всі одним Духом напоєні. Бо тіло складається не з одного члена, а з багатьох. Ви – тіло Христа, а окремо ви члени.
Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 1-4; 4, 14-21
† Читання святого Євангелія від Луки.
Оскільки багато хто брався складати розповіді про події, що відбулися в нас, і як нам передали їх ті, які із самого початку були очевидцями й служителями Слова, то задумав і я, дослідивши пильно все від початку, написати за порядком тобі, високоповажний Теофіле, щоб ти переконався в достовірності науки, якої навчився. У той час Ісус повернувся в силі Духа до Галілеї. Чутка про Нього розійшлася по всій околиці. Він навчав у їхніх синагогах, і всі Його прославляли. І прибув Він у Назарет, де був вихований, увійшов за своєю звичкою в день суботній до синагоги та встав, щоби читати. Дали Йому книгу пророка Ісаї. І, розгорнувши книгу, Він знайшов місце, де було написано: «Дух Господній на Мені, бо Він помазав Мене благовістити убогим, послав Мене проповідувати полоненим визволення, сліпим – прозріння, і пригноблених відпустити на волю; звіщати рік Господній сприятливий!» Згорнувши книгу, Він віддав її слузі та й сів, а очі всіх у синагозі пильно стежили за Ним. І Він почав говорити до них: «Сьогодні збулося це Писання у вухах ваших».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Боже Слово для нас є найвищою і найважливішою істиною; просімо Господа, щоб ми керувалися Його заповідями впродовж усього нашого життя:

1. Церква, за наказом Христа, передає нам вчення віри і духовності; молімося про благодаті для святої Церкви, щоб вона вірно слідувала Господнім заповідям.
2. Святому апостолу Петру Господь наказав зміцнювати братів у вірі; молімося за Святішого Отця, наступника апостола Петра, щоб Святий Дух надихав його у служінні Церкві.
3. На землі с держави, в яких чинять перепони проповідуванню Євангелія; молімося, щоб людство зрозуміло цінність Христового вчення для суспільства.
4. Євангеліє – це дороговказ і порадник для кожного християнина; молімося, щоб католицькі сім‘ї щоденно разом читали Святе Письмо.
5. Блага Вість про перемогу Христа над смертю наповнює нас надією на вічне життя; молімося за наших померлих, щоб вони з Христом святкували тріумф життя.
6. Щонеділі під час Меси ми слухаємо Слово Боже; молімося, щоб ми жили ним впродовж усього нашого життя.

Господи Ісусе Христе, Учителю істини і духовності, вислухай наші просьби та допоможи нам вірно виконувати Твою волю на землі, щоб ми змогли радіти з Тобою у небесах. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, милостиво прийми наші дари, * щоб вони стали спасенними для нас. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду №  21-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, дозволь нам, які прийняли Твою животворну благодать, * постійно радіти Твоїм даром. Через Христа, Господа нашого.




28 СІЧНЯ, ПОНЕДІЛОК

На звістку про те, що книжники поширюють наклепницькі плітки, Ісус покликав їх до себе, щоб переконати, що вони помиляються. Він не нападає на них, а використовує логічні аргументи,  зауважував те, як засліплювала їх ненависть, розпалена страхом. Ми бачимо турботу Ісуса про їх навернення, він хоче їх застерегти від небезпеки засліплення. Він вказує, наскільки важлива є допомога Святого Духа, без якого ми не маємо можливості в боротьбі з нашим правдивим недругом – дияволом.

Св. ТОМИ АКВІНСЬКОГО, пресвітера і Вчителя Церкви
(біл) Обов’язковий спомин

Св. Тома народився близько 1225 року. Був вихований в абатстві Монте Кассіно. У молоді роки Тома вступив до ордену Домініканців. Вивчав богослов’я у місті Кельні під керівництвом св. Альберта Великого, а потім у Парижі, де пізніше сам викладав. Він – найвизначніший представник схоластичної філософії та схоластичного богослов’я. Його головні праці “Теологічна сумма” й “Сумма проти язичників” є оригінальним синтезом схоластичної філософії та богослов’я. Писав також коментарі до Святого Письма. Помер 7 березня 1274 року в дорозі до Ліону, куди поїхав, щоб взяти участь у Соборі. Св. Тома є покровителем католицьких шкіл.

АНТИФОН НА ВХІД
Посеред Церкви відкрив свої уста, * а Господь наповнив його духом мудрості та розуму, * і шатою слави його одягнув. (Пор. Сир 15, 5)


КОЛЕКТА
Боже, джерело мудрості, завдяки Твоїй благодаті святий Тома Аквінський ревно прямував до святості та відзначався глибоким пізнанням священного вчення; * вчини, щоб ми зрозуміли те, чого він навчав і наслідували те, що він чинив. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 9, 15. 24-28
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Христос є Посередником Нового Завіту, щоби через смерть для викуплення від переступів першого Завіту покликані одержали обітницю вічної спадщини. Адже Христос увійшов не в рукотворну святиню, яка відображала істинну, але в саме небо, щоб тепер з’явитися перед Божим обличчям за нас. І не для того, аби багато разів приносити себе, як первосвященик, входячи щороку до святині з чужою кров’ю, – у такому випадку від створення світу Він мав би багато разів страждати. Тепер же Він з’явився один раз наприкінці віків, щоб своєю жертвою виявити гріх. І так, як призначено людям один раз померти, а потім суд, так і Христос: один раз приніс себе, аби понести гріхи багатьох; другий же раз Він з’явиться не задля гріха, а тим, які очікують Його на спасіння.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 98, 1. 2-3аб. 3в-4. 5-6
Співайте Богу – чудеса Він творить.


Заспівайте Господу нову пісню, *
бо Він учинив чуда.
Мені принесла спасіння Його правиця, *
Його святе рамено.


Господь явив своє спасіння, – *
перед очима народів відкрив свою справедливість.
Він згадав свою милість і свою правду *
домові Ізраїля.


Всі кінці землі побачили *
спасіння нашого Бога.
Вигукуй Господу, вся земле, – *
вигукуйте радісно, співайте і грайте!


Заграйте Господу на гуслах, – *
на гуслах, з мелодійною піснею.
На сурмах, під звуки рога, *
радісний гук перед Царем – Господом здіймайте.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Тим 1, 10
Алілуя, алілуя, алілуя.
Спаситель наш Ісус Христос смерть знищив,
а життя освітив Євангелієм.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 3, 22-30
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу книжники, які поприходили з Єрусалима, казали, що Він має Вельзевула і що бісівським князем бісів виганяє. Покликавши їх, Ісус промовляв їм у притчах: «Як може сатана сатану виганяти? І коли царство саме в собі поділиться, не зможе встояти те царство; і коли дім сам у собі поділиться, не зможе встояти той дім; і коли сатана повстав проти себе самого й поділився, не може він встояти, але то йому кінець. Ніхто не може пограбувати майно сильного, вдершись до його дому, якщо спершу не зв’яже сильного, – і лише тоді пограбує його дім. Воістину кажу вам, що всі гріхи й богозневага простяться людським синам, хоч скільки б вони не зневажали, а хто буде зневажати Святого Духа, той не матиме прощення довіку, а підпаде під гріх довічний». Оскільки вони казали: «Він має нечистого духа!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом святого Томи і всіх святих богословів просімо Господа про потрібні благодаті для святої Церкви та для нас особисто:


1. Молімося за святу Церкву, щоб їй ніколи не бракувало великих вчених у кожній галузі знання і щоб вони ревно допомагали їй проповідувати святу віру.
2. Молімося за викладачів та усіх вивчаючих теологію, щоб через навчання вони ще більше наближалися до Бога.
3. Молімося за винахідників і відкривачів, щоб їхні досягнення служили на благо людства.
4. Молімося за професорів нашої духовної семінарії, щоб їхня праця принесла плоди мудрості і святості майбутніх священиків.
5. Молімося за душі померлих, щоб Господь прийняв їх до своєї слави.
6. Молімося за нас самих, щоб ми поглиблювали свої знання віри і з їх допомогою краще служили Христові та людям.


Боже, Ти є правдою і джерелом усякої істини; веди святу Церкву і все людство дорогами Твого вчення, яке явив нам Твій Син Ісус Христос. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, нехай буде угодною Тобі жертва, охоче принесена нами в день спомину святого Томи, * за навчанням котрого ми також, прославляючи Тебе, цілковито Тобі віддаємося. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хто над Господнім законом день і ніч розважає, * плід свій дає у свою пору. (Пор. Пс 1, 2-3)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наситивши нас Христом – живим хлібом, навчи нас Христом – Учителем, † щоб ми, споминаючи святого Тому, пізнавали істину * і в любові являли її в ділах. Через Христа, Господа нашого.




29 СІЧНЯ, ВІВТОРОК

(зел) Вівторок ІІІ звичайного тижня

Ми не знаємо, чого хотіли родичі Ісуса, коли разом з Його Матір’ю просять про зустріч з Ним. Можливо була це цікавість, а можливо обурення фактом, що Христос недостатньо опікується своєю Матір’ю.  У своїй відповіді Христос нагадує усім, якою є площина родинних і суспільних взаємостосунків. Виконання Божої волі, стоїть у підстав усіх міжлюдських стосунків, а цю волю виконує той, хто кохає як Христос і Його Мати є першою, яка це вчинила.

АНТИФОН НА ВХІД
Співайте Господу нову пісню, співайте Господу, уся земле! * Велич і краса перед обличчям у Нього, * сила й слава в Його святині. (Пс 96 (95), 1. 6)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, керуй нашими діяннями згідно з Твоїм благоволінням, † щоб ми, в ім’я Твого возлюбленого Сина, * могли збагачуватися добрими вчинками. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 10, 1-10
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Закон, маючи тінь майбутніх благ, а не сам образ речей, не може ніколи тими самими жертвами, які щороку постійно приносяться, зробити досконалими тих, які приходять. Інакше вони перестали б приноситися, бо в тих, які здійснюють служіння і які раз очистилися, не було би більше жодного усвідомлення гріхів. Але в них – щорічне нагадування про гріхи, оскільки неможливо, щоб кров телят і козлів усувала гріхи. Тому, входячи у світ, Христос каже: «Жертв і приношень Ти не схотів, але Ти підготував Мені тіло. Всепалення і жертви за гріх Тобі не до вподоби. Тоді Я сказав: Ось іду, – на початку книги написано про Мене, – щоб виконати, Боже, Твою волю». Сказавши спочатку, що ні жертв, ні приношень, ні всепалень за гріхи, які приносяться, згідно із Законом, – не забажав Ти і не вподобав собі, а потім додав: «Ось іду, щоб виконати волю Твою». Він скасовує перше, щоби поставити друге. Згідно з цією волею ми освячені одноразовим принесенням тіла Ісуса Христа.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 40, 2 і 4аб. 7-8а. 10. 11
Приходжу Божу виконати волю.


З великим нетерпінням очікував я Господа, *
і Він до мене нахилився та почув моє благання,
Він вклав у мої уста нову пісню – *
пісню хвали нашому Богу.


Жертви і приношення Ти не схотів, *
але Ти відкрив мені вуха.
Всепалення і жертви за гріх Ти не забажав. *
Тоді я сказав: «Ось я приходжу».


Я благовістив правду *
на великому зібранні,
адже своїм устам не забороню: *
Господи, Тобі відомо.


Твою правду я не заховав у своєму серці: *
я проголошував Твою правду і Твоє спасіння,
я не приховав Твого милосердя *
і Твоєї правди від великого зібрання.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 11, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,
бо відкрив таємниці Царства немовлятам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 3, 31-35
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу прийшли Ісусова мати та Його брати і, стоячи надворі, послали по Нього, щоби покликати Його. А довкола Нього сидів натовп. І переказували Йому: «Ось, Твоя мати, Твої брати і Твої сестри надворі шукають Тебе». А Він у відповідь їм каже: «Хто Моя мати та Мої брати?» І, поглянувши довкола себе на тих, які сиділи, каже: «Ось Моя мати та Мої брати! Адже хто виконує Божу волю, той Мені брат, і сестра, і мати».
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо у Господа благодатей, необхідних сьогодні святій Церкві та нам для виконання свого покликання:


1. Молімося за святу Господню Церкву, щоб, вслуховуючись в Боже Слово, вона чинила на землі Його волю.
2. Молімося за Святішого Отця, щоби Господь дарував йому міцне здоров’я і силу для вірного служіння Церкві.
3. Молімося за все людство, щоб у розв’язанні важких міжнародних проблем воно шукало дороги миру і братерського діалогу.
4. Молімося за всіх, хто занепав духом, щоб вони завжди зустрічали доброзичливих людей, які зуміли б їм допомогти словом і ділом.
5. Молімося за померлих, щоб Господь дозволив їм взяти участь у радості вічної слави.
6. Молімося за нас, зібраних довкола вівтаря, щоб ми ніколи не заплямили гідності називатися братами і сестрами Христа.

Господи Ісусе Христе, Ти наказав нам виконувати волю Твого Отця; веди свою Церкву шляхами вірності Твоєму Євангелію. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, милостиво прийми наші дари, * щоб вони стали спасенними для нас. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, дозволь нам, які прийняли Твою животворну благодать, * постійно радіти Твоїм даром. Через Христа, Господа нашого.




30 СІЧНЯ, СЕРЕДА

(зел) Середа III звичайного тижня

Ісус часто переказує своє послання у притчах. Можна б було запитати: чому Він використовував такий шифр, який не розуміли навіть апостоли. Вони навіть просили про пояснення і Він терпеливо їм роз’яснює. А хто має нам сьогодні пояснити, запитуємо? Що дозволило Апостолам зрозуміти незбагненну таємницю смерті й воскресіння? Святий Дух це вчинив, таким чином, нам нічого не залишається, щоб цього Духа, або того, хто Його має, просити, щоб нам пояснив.


Або (біл) довільний спомин бл. БРОНІСЛАВА МАРКЕВИЧА, пресвітера

Народився 13 липня 1842 р. у місцевості Прухнік (Польща). Рукоположений у пресвітери в 1867 р. Після вісімнадцяти років неустанної та плідної пастирської праці у Перемишльській дієцезії, вступив у 1885 р. до товариства Святого Франциска Сальського, де був учнем св. Йоана Боско. У 1897 році сам заснував жіноче і чоловіче згромадження Святого Архангела Михаїла. Палаючи любов’ю до Бога і ближнього та діючи в дусі “стриманості й працелюбності”, він присвятив усе своє життя покинутим дітям, а також бідній та морально занепалій молоді. Проживши життя святе і сповнене важкої праці, бл. Броніслав помер 29 січня 1912 року.

Спільні Меси: про одного пастиря (стор. )

АНТИФОН НА ВХІД
Співайте Господу нову пісню, співайте Господу, уся земле! * Велич і краса перед обличчям у Нього, * сила й слава в Його святині. (Пс 96 (95), 1. 6)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, керуй нашими діяннями згідно з Твоїм благоволінням, † щоб ми, в ім’я Твого возлюбленого Сина, * могли збагачуватися добрими вчинками. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

Або:
Всемогутній, милосердний Боже, Ти обрав блаженного Броніслава, пресвітера, опікуном та батьком для покинутої молоді; † вчини, просимо, щоб ми, заохочені прикладом його стриманості та працелюбності, * намагалися вірно виконувати Твою волю. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 10, 11-18
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Кожний священик стояв щоденно на служінні, аби багато разів приносити ті самі жертви, які ніколи не можуть усунути гріхів. Христос же, принісши один раз жертву за гріхи, назавжди сів праворуч Бога, далі очікуючи, доки Його вороги не будуть покладені до підніжка Його ніг. Адже одним принесенням Він назавжди вдосконалив тих, які освячуються. Свідчить нам і Дух Святий, згідно зі сказаним: «Оце Завіт, який Я укладу з ними по тих днях, – говорить Господь, – дам Мої Закони в їхні серця і запишу їх у їхній розум, і більше не згадаю їхніх гріхів та їхнього беззаконня!» А де є прощення їх, там вже немає приношення за гріх.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 110, 1-2 . 3-4
Христос навіки наш Первосвященик.


Промовив Господь до Господа мого: «Сядь праворуч Мене, *
Доки не покладу ворогів Твоїх для Твоїх ніг підніжком ».
Жезл Твоєї сили Господь пошле з Сіону, *
тож пануй між своїми ворогами!


В Тебе влада в дні Твоєї могутності, в сяйві святих. *
Перед ранньою зорею Я Тебе породив із лона.
Поклявся Господь – і не розкається: *
«Ти священик навіки – за чином Мелхіседека!»


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Зерно – це Слово Боже, а сіяч – Христос;
кожен, хто його знайде, житиме повіки.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 4, 1-20
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу знову почав Ісус навчати біля моря. І зібралося до Нього багато людей, так що Він сам, увійшовши в човен, перебував на морі, а весь натовп був край моря, на землі. І Він навчав їх багато притчами, і казав їм у своєму навчанні: «Слухайте! Ось вийшов сіяч сіяти. І коли сіяв, одне зерно впало край дороги, і налетіли птахи та визбирали його. А друге впало на кам’янистий ґрунт, де не було достатньо землі, й відразу зійшло, бо земля була неглибока. А як сонце піднялося, – зів’яло і, не маючи коріння, засохло. А інше впало між терня; тож виросло терня і заглушило його, і воно не дало плоду. Ще інше впало на добру землю, зійшло, дало паросток та росло; і принесло врожай: одне – в тридцять, одне – в шістдесят, а одне – в сто разів». І сказав: «Хто має вуха, щоби слухати, нехай слухає!» А коли Він залишився сам, ті, які були з Ним разом з Дванадцятьма, запитали Його про ці притчі. І Він відповів їм: «Вам дарована таємниця Царства Божого, а тим, зовнішнім, усе роз’яснюється в притчах, щоб, дивлячись, бачили – і не побачили; слухаючи, чули – і не зрозуміли; щоб вони не навернулися, аби були прощені!» І каже їм: «Невже ви не зрозуміли цієї притчі? А як же зрозумієте всі притчі? Сіяч сіє слово. Ось ті, які при дорозі, де сіється слово; як тільки почують, негайно приходить сатана і забирає слово, посіяне в них. А ті, котрі на кам’янистому ґрунті посіяні, коли почують слово, то відразу з радістю приймають його, але не мають у собі кореня і нестійкі; коли настануть утиски або переслідування за слово, вони відразу спокушуються. А інші є ті, які посіяні в тернях: вони чують слово, але приходять клопоти віку й омана багатства та інших бажань, заглушують слово – і воно залишається без плоду. А ось ті, які посіяні в добру землю: вони чують слово та приймають, і приносять урожай: один – у тридцять, один – у шістдесят, а один – у сто разів!»
Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Уповаючи на слова Господа: “Просіть і отримаєте”, просімо у Господа Бога благодатей, потрібних святій Церкві, всьому людству і нам особисто:


1. Молімося за святу Церкву, щоб Слово Боже приносило в ній стократний плід.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь дав йому міцне здоров’я і обдарував усіма необхідними дарами для блага Церкви.
3. Молімося за місіонерів та проповідників, щоб вони ревно сіяли Слово Боже і були взірцем виконання євангельських заповідей.
4. Молімося за працівників засобів масової інформації, щоб вони будували, а не руйнували суспільний лад.
5. Молімося за померлих, щоб Боже Слово, так як колись покликало людину до земного життя, збудило їх до життя вічного.
6. Молімося за нас самих, щоб кожне наше слово було добірним зерном істини та любові.


Господи, наш Отче, у своїй доброті вислухай наші смиренні прохання і бережи нас від усякого зла. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, милостиво прийми наші дари, * щоб вони стали спасенними для нас. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-42

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, дозволь нам, які прийняли Твою животворну благодать, * постійно радіти Твоїм даром. Через Христа, Господа нашого.




31 СІЧНЯ, ЧЕТВЕР

Ісус говорить до людей, не до вибраних. Це стосується кожної людини. Він кожного закликає до того, щоб був світлом, а світло ставиться там, де воно може найкраще служити. Христос дає нам одну важливу правду, що дари, які ми отримуємо, мають служити не тільки нам, але також й іншим. Якщо Він хоче Тебе спасти, то не поодинці, але в товаристві тих, яким маєш отримане спасіння переказати й тоді ти будеш відчувати себе задоволеним.

Св. ЙОАНА БОСКО, пресвітера
(біл) Обов’язковий спомин

Св. Йоан Боско, пресвітер з Турину, все своє життя присвятив молоді. Для опіки над молоддю заснував конгрегацію Отців Салезіанців, а також конгрегацію Дочок Марії Помічниці Вірних. Помер у Турині 31 січня 1888 року.

АНТИФОН НА ВХІД
Священики Твої, Господи, нехай одягнуться у справедливість, * святі Твої нехай возрадуються.

КОЛЕКТА
Боже, Ти покликав святого Йоана, пресвітера, стати отцем і вчителем молоді, † вчини, просимо, щоб ми, палаючи такою ж самою любов’ю, * дбали про спасіння ближніх і служили Тобі самому. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 10, 19-25
Читання з Послання до євреїв.
Брати, маючи відвагу входити до святині через кров Ісуса – новою і живою дорогою, яку Він відкрив нам через завісу, тобто через своє тіло, – і маючи Великого Священика в Божому домі, приступаймо зі щирим серцем, у повноті віри, очистивши серця від недоброго сумління, обмивши тіла чистою водою. Непохитно тримаймося визнання надії, адже вірний Той, хто обіцяв. Будьмо уважні один до одного, заохочуймо до любові та добрих діл; не залишаймо своїх зібрань, як то деякі ввели у звичку, але заохочуймо один одного, і тим більше, чим більше бачите, що наближається день.
Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 24, 1-2. 3-4аб. 5-6
Ось покоління, що шукає Бога.


Земля і все, що її наповняє, *
Всесвіт і ті, що живуть у ньому, – вони Господні.
Адже Він заснував її над морями *
і облаштував її на ріках.


Хто вийде на гору Господню, *
і хто стане на Його святому місці?
Той, у кого руки невинні й серце чисте, *
хто не прив’язав до марного свою душу.


Такий отримає благословення від Господа *
і справедливу винагороду від Бога, Спасителя свого.
Це покоління тих, які Його шукають, – *
обличчя Бога Якова шукають.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 199, 105
Алілуя, алілуя, алілуя.
Твоє слово – світильник для ноги моєї,
світло на моїй стежці.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 4, 21-25
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус промовив до людей: «Хіба приносять світильник, щоби поставити під посудину чи під ліжко? Чи щоби поставити на свічнику? Тому що немає нічого захованого, що не виявилося б, і немає таємного, яке б не розкрилося. Якщо хто має вуха, щоби слухати, нехай слухає!» І Він говорив їм: «Зважайте на те, що чуєте: якою мірою міряєте, такою й вам відміряють, і додасться вам. Адже хто має, тому дасться, а хто не має, то й те, що має, буде забране від нього!»
Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Господь дав нам у святому Йоані Боско приклад гідного священика і приятеля молоді; за його заступництвом молімося в актуальних інтенціях Церкви:


1. Молімося в інтенції Святішого Отця, щоб на його любов до молоді підростаюче покоління відповідало любов’ю до Христа.
2. Молімося за пастирів Церкви, щоб вони, так як святий Йоан Боско, власним прикладом вели молодь до Христового світла.
3. Молімося за вихователів та викладачів, щоб вони прищеплювали молоді не тільки знання, але й любов до своїх ближніх.
4. Молімося за чернечий Орден Отців Салезіанців, засновником яких є святий Йоан Боско, щоб їхній орден зростав та розвивався у Божих благодатях.
5. Молімося за померлих, а особливо за померлих священиків, щоб Господь винагородив їхні земні труди вічною радістю у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб своїм святим життям ми допомагали Церкві у вихованні молодого покоління.


Отче, Ти дарував святому Йоану Боско любов до молоді; навчи нас істинної любові до ближнього і даруй нам благодать вірного служіння Тобі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, складені на Твій вівтар в день спомину святого Йоана Боско, † і, як через ці блаженні тайни Ти обдарував його славою, * так і нам даруй прощення. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Щасливий слуга, * якого Господь, повернувшись, знайде невсипущим. * Істинно кажу вам: він поставить його над усім своїм маєтком. (Пор. Мт 24, 46-47)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, нехай небесна трапеза в усіх, що святкують спомин святого Йоана Боско, примножить і утвердить духовні сили, † щоб ми зберегли непорушним дар віри та йшли вказаною нам стежкою спасіння. Через Христа, Господа нашого.

П Р Е Ф А Ц І Ї


ПРЕФАЦІЯ НА РІЗДВО ГОСПОДНЄ (3)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Через тайну Втіленого Слова засяяв очам нашої душі новий блиск Твоєї ясності, * щоб ми, пізнаючи Бога у видимій постаті, * Ним були притягнені до любові того, що невидиме. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ НА РІЗДВО ГОСПОДНЄ (4)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, будучи невидимим Богом, * з’явився нашим очам в людському тілі; * народжений перед віками, почав існувати в часі, * щоб підняти все, що гріх понизив, * відновити усе творіння * і привести заблукале людство до Небесного Царства. Тому і ми з усіма Ангелами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ НА РІЗДВО ГОСПОДНЄ (5)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. У Ньому засяяв таємничий обмін, який приніс нам спасіння. * Коли Нескінченний прийняв межі людської природи, * смертна людина стала царем над віками, * і мешканців землі вчинив Він спадкоємцями неба. Тому разом із ангельськими хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят....


ПРЕФАЦІЯ НА БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ № 6

Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Сьогодні в Ісусі Христі, котрий є світлом світу, * Ти явив усім народам тайну нашого спасіння. * Коли Твій Син з’явився на землі як смертна людина, * Ти наново обдарував нас участю в Його безсмертній славі. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (21)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, зжалившись над людськими помилками, народився з Діви. * Він стражданнями на хресті визволив нас від вічної смерті, * а воскресши з мертвих, дав нам життя вічне. Тому з Ангелами й Архангелами, Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (22)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ми пізнали Твою незмірну славу, коли Ти нам зіслав свого Сина, * щоб Він став людиною і спас нас від вічної загибелі. * Таким чином наша смертна людська природа * стала знаряддям спасіння, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють воїнства Ангелів, * які завжди радіють у Твоїй присутності. * Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, радісно з ними взиваючи: Свят, Свят, Свят…

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (23)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він своїм народженням омолодив усе людство, * стражданням знищив наші гріхи, * воскресінням із мертвих дав нам доступ до вічного життя, * а вознесінням до Тебе, Отче, * відчинив нам брами неба. Тому зі сонмами Ангелів та Святих * співаємо Тобі гімн слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят …

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (24)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти створив усе, що є на світі, * і чиниш, що змінюються пори року. * Ти створив людину на свою подобу * і підкорив їй дивовижний Всесвіт, * щоб від Твого імені вона панувала над усім створінням * і у величі Твоїх діл Тебе славила, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Тому і ми з усіма Ангелами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят …

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (25)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ми в Тобі живемо, рухаємося та існуємо, * а в нашому земному паломництві * відчуваємо Твою доброту не лише в благах насущних, * але також носимо вже в собі завдаток вічного життя. * Маючи бо перші дари Духа, яким Ти воскресив з мертвих Ісуса, * сподіваємося на віковічну участь у пасхальній тайні. Тому і ми з усіма Ангелами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят …


ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (26)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. У своєму милосерді Ти так полюбив світ, * що зіслав нам як Відкупителя свого Сина. * Він став подібним до нас у всьому, крім гріха, * щоб Ти міг любити в нас те, що полюбив у своєму Синові, * послух якого повернув нам Твої дари, * втрачені нами через гріховний непослух. Тому і ми, Господи, з усіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, з радістю взиваючи: Свят, Свят, Свят …

ПРЕФАЦІЯ НА НЕДІЛІ ЗВИЧАЙНОГО ПЕРІОДУ (27)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти Кров’ю свого Сина і силою Святого Духа * благоволив знову зібрати воєдино своїх дітей, * яких гріховний злочин віддаляв від Тебе, * щоб народ, об’єднаний єдністю Святої Трійці, * був Церквою – Христовим Тілом і храмом Святого Духа – * для слави Твоєї безмежної мудрості. Тому разом із небесними хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят …


ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ЄВХАРИСТІЮ (28)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він – істинний і вічний Священик, * установлюючи обряд віковічної жертви, * спершу з себе самого склав Тобі жертву спасенну * і нам доручив звершувати її на спомин про себе. * Умертвлене за нас Його Тіло зміцнює нас, коли його споживаємо, * а пролита за нас Кров, коли її п’ємо, нас омиває. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят…


ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ (30)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * і щоб ми Тебе в … Пресвятої Діви Марії * возвеличували, благословляли та прославляли. Вона, отінена Святим Духом, зачала Твого Єдинородного Сина * і, зберігаючи славу дівочості, дала світові предвічне Світло, * Ісуса Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, * їй поклоняються Господства і благоговіють перед нею Сили, * а небеса та їхні мешканці і блаженні Серафими разом з ними радіють. Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, смиренно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ (31)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб за чуда, які Ти здійснив у Твоїх святих, ми Тебе прославляли, * і, вшановуючи Пресвяту Діву Марію, * дякували за Твою милість, повторюючи Її гімн величальний. Великі діла вчинив Ти для всієї землі і Твоє милосердя огортає всі покоління. * Ти зглянувся на покірність Твоєї слугині і через Неї послав людям Спасителя – * Ісуса Христа, Твого Сина і нашого Господа. Через Нього Твою велич прославляють воїнства Ангелів, * які завжди радіють у Твоїй присутності. * Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, радісно з ними взиваючи: Свят, Свят, Свят...
ПрефацІЯ про апостолІв (32)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже.
Ти бо, віковічний Пастирю, не покидаєш своєї отари, * а через святих Апостолів оточуєш її безустанною опікою, * щоб керували нею ті, котрим як намісникам свого Сина * Ти доручив пастирську владу.
Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи:
Свят, Свят, Свят ...

ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ (35)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через прекрасне свідоцтво життя Твоїх Святих * Ти обдаровуєш свою Церкву новою силою * і даєш нам докази своєї любові. * Приклад Святих нас спонукає, * а їхня братня молитва нам допомагає, * щоб ми осягнули повне спасіння. Тому і ми, Господи, з усіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, з радістю взиваючи: Свят, Свят, Свят...



ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ МУЧЕНИКІВ (37)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Адже Ти возвеличився у славі Твоїх Святих, * і те, що вони перенесли страждання, є дивовижною дією Твоєї сили: * Ти розпалив жаром їхню віру, * додав сили витривалості, дав перемогу у боротьбі, * через Христа, Господа нашого. Тому усі земні та небесні творіння співають Тобі нову пісню величання * і ми разом з усіма воїнствами Ангелів прославляємо Тебе, взиваючи: Свят, Свят, Свят...



ПРЕФАЦІЯ ПРО СВЯТИХ ПАСТИРІВ (38)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. З радістю віддаємо честь святому Н., якого Ти дав своєму народові як ревного пастиря. * Його приклад зміцнює нас у доброму житті, його слова нас навчають, * а його заступництво випрошує нам Твою опіку. Тому зі сонмами Ангелів та Святих * співаємо Тобі гімн слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (40)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. В Ньому Ти схотів усе відновити, * щоб у Його повноті ми змогли взяти участь. * Він, будучи істинним Богом, * принизив себе самого * і кров’ю, пролитою на хресті, приніс мир усьому світу. * Тому Він вознісся над усім створінням * і став Подателем вічного спасіння для всіх Йому угодних. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи:  Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (41)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти в доброті створив людину, * а коли вона заслужила осудження, * відкупив її своїм милосердям * через Христа, Господа нашого. Через Нього Твою велич прославляють Ангели, * їй поклоняються Господства і благоговіють перед нею Сили, * а небеса та їхні мешканці і блаженні Серафими разом з ними радіють.  Вчини, просимо, щоб і наші голоси приєдналися до них, смиренно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ЗВИЧАЙНА (42)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже. Ти через свого улюбленого Сина створив людину * і в своїй доброті відродив її до життя нового. Тому служать Тобі всі створіння, * прославляють Тебе всі відкуплені * і одним серцем благословляють Тебе Твої Святі. Також і ми радіємо з усіма Ангелами, * разом із ними завжди взиваючи: Свят, Свят, Свят...



ПРЕФАЦІЯ ПРО ПОМЕРЛИХ (46)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. У Ньому засвітила для нас надія славетного воскресіння, * і хоча нас засмучує неминучість смерті, * ми втішаємося обітницею майбутнього безсмертя. * Тому що життя Твоїх вірних, о Господи, змінюється, але не кінчається; * і коли зруйнується дім земного паломництва, * їм у небі буде приготовлене вічне помешкання. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят...

ПРЕФАЦІЯ ПРО ПОМЕРЛИХ (47)
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він один прийняв смерть, щоб усіх нас врятувати від вічної смерті, * і сам помер на хресті, щоб ми могли жити з Тобою навіки. Тому разом із ангельськими хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят ...






С П І Л Ь Н І   М Е С И



МЕСА НАЙСВЯТІШОМУ СЕРЦЮ ІСУСА

АНТИФОН НА ВХІД
Наміри Його Серця залишаються на віки і покоління, * щоб спасти їхні душі від смерті * і прогодувати їх під час голоду. (Пс 33 (32), 11. 19)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, зодягни нас чеснотами Серця Твого Сина і розпали нас Його почуттями, † щоб ми, уподібнені до Нього, * змогли стати учасниками віковічного спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Отче милосердя, в своїй незмірній любові, якою Ти полюбив нас, і в безмежній доброті Ти зіслав нам свого Єдинородного Сина; † вчини, щоб ми, з’єднані з Ним, * могли скласти достойну Тебе жертву. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Безмежна любов Христова.

С. Господь з вами.
В. І з духом твоїм.
С. Угору серця.
В. Підносимо їх до Господа.
С. Подяку складаймо Господу Богу нашому.
В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він, воздвижений на хресті, у своїй безмежній любові видав за нас себе самого. * З Його пробитого боку потекла кров і вода, * звідки взяли початок таїнства Церкви, * щоб усі люди, притягнені до відкритого Серця Спасителя, * завжди черпали в радості з джерел спасіння. Тому зі всіма Ангелами та Святими * прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господь каже: * “Коли спраглий хтось, * нехай прийде до Мене і п’є! * Ріки води живої з нутра його потечуть!” (Йн 7, 37-38)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Ставши сопричасниками Твого таїнства любові, смиренно благаємо Твою ласкавість, Господи, † щоб ми, уподібнившись до Христа на землі, * змогли взяти участь у Його славі в небі. Котрий живе і царює на віки вічні.




МЕСА НЕПОРОЧНОМУ СЕРЦЮ ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ

АНТИФОН НА ВХІД
Нехай радіє моє серце Твоїм спасінням! * Заспіваю Господу, добро бо мені вдіяв. (Пс 13(12), 6)

КОЛЕКТА
Боже, Ти приготував у Серці Пресвятої Діви Марії гідне помешкання для Святого Духа; † вчини, щоб ми за заступництвом Пресвятої Діви Марії * стали храмом Твоєї слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, поглянь милостиво на молитви і дари Твоїх вірних, принесені у день спомину Пресвятої Богородиці Марії, * нехай вони будуть угодними Тобі, а нам випросять Твою благодать.

Префація  № 30

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Марія ж зберігала всі ці слова, * роздумуючи над ними в своїм серці. (Пор. Лк 2, 19)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, ми стали учасниками вічного відкуплення, † просимо Тебе, щоб, вшановуючи Матір Твого Сина і радіючи повнотою Твоєї благодаті, * ми вже на землі переживали початок вічного спасіння. Через Христа, Господа нашого.



МЕСА ПРО ПРЕСВЯТУ ДІВУ МАРІЮ

АНТИФОН НА ВХІД
Благословенна Ти, Діво Маріє, * Ти носила Сотворителя світу. * Ти народила Того, хто сотворив Тебе, * і залишилася Дівою навіки.

КОЛЕКТА
Милостивий Боже, прийди з допомогою в нашій слабкості † і вчини, щоб ми за заступництвом Пресвятої Богородиці, яку споминаємо, * піднеслися з наших гріхів до нового життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Віддаючи честь Матері Твого Сина, просимо Тебе, Боже, † щоб Ти прийняв нашу Жертву * та вчинив нас самих віковічним даром для Тебе. Через Христа Господа нашого.


Префація про ПДМ № 30-31


АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ:
Велике бо вчинив мені Всемогутній, * і святе Його ім’я. (Лк 1, 49)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, віддаючи честь Богородиці, ми прийняли Таїнство відкуплення; † вчини, щоб ми були наповненні Твоєю благодаттю * і щораз глибше брали участь у тайні спасіння. Через Христа, Господа нашого.


МЕСА ПРО ОДНОГО МУЧЕНИКА

АНТИФОН НА ВХІД
Пор. 4 Ездр 2, 35 (Вульг.)
Світло віковічне світитиме Твоїм Святим, Господи, * повіки. * Алілуя.

КОЛЕКТА
Боже, Ти для слави своєї Церкви благоволив оздобити святого Н. перемогою мучеництва; † вчини милостиво, щоб так як він наслідував Господні страсті, ми також, йдучи його слідами, * змогли дійти до вічної радості. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Прийми, Господи, жертву примирення і слави, яку ми приносимо Твоїй величі у спомин святого мученика Н.; † нехай вона виблагає нам прощення * та зробить наше життя безустанною вдячністю Тобі. Через Христа, Господа нашого.

Префація про мучеників № 37

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Йн 12, 24
Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, * залишиться саме-одне; * коли ж завмре, то рясний плід принесе. * Алілуя.


МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, радіючи сьогоднішнім святом, ми спожили Твої небесні дари; † просимо Тебе, вчини, щоб ми, котрі під час цієї божественної трапези проголошували смерть Твого Сина, * удостоїлися участі зі святими мучениками у Його ж воскресінні та славі. Через Христа, Господа нашого.


МЕСА ПРО ОДНОГО ПАСТИРЯ

АНТИФОН НА ВХІД
Священики Твої, Господи, нехай одягнуться у справедливість, * святі Твої нехай возрадуються.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, щоб за заступництвом святого Н.  † Ти примножив у нас свої дари * та обдарував наші часи миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, складені на Твій вівтар в день спомину святого Н., †  і, як через ці блаженні тайни Ти обдарував його славою, * так і нам даруй прощення. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38


АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Щасливий слуга, * якого Господь, повернувшись, знайде невсипущим. * Істинно кажу вам: він поставить його над усім своїм маєтком.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, нехай небесна трапеза в усіх, що святкують спомин святого Н. примножить і утвердить духовні сили, † щоб ми зберегли непорушним дар віри та йшли вказаною нам стежкою спасіння. Через Христа, Господа нашого.


МЕСА ПРО ОДНУ ДІВУ

АНТИФОН НА ВХІД
Ось діва мудра, * одна з-посеред розсудливих, * котра вийшла назустріч Христу з пломеніючою лампадою.

КОЛЕКТА
Вислухай нас, Боже, наш Спасителю, † і вчини, щоб ми, з радістю споминаючи святу Н., діву, * навчилися з любов’ю Тобі служити. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, ми славимо чудеса твоєї благодаті в святій Н., діві, * і смиренно просимо Тебе, * нехай наша жертва буде угодною Тобі так, як було угодним Тобі її святе життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ось Молодий! * Виходьте Господу Христу назустріч. (Пор. Мт 25, 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, Ти укріпив нас святою Поживою; † вчини, щоб за прикладом святої Н. ми носили страждання Христа в нашому тілі * і намагалися жити тільки для Тебе. Через Христа, Господа нашого.




МЕСА ПРО ОДНОГО ПОМЕРЛОГО

АНТИФОН НА ВХІД
Відкрий йому, Господи, ворота раю, * щоб він повернувся до тієї батьківщини, де немає  смерті, * а панує тільки вічна радість.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, нехай наші молитви вознесуться до Тебе і нехай вічна радість огорне Твого слугу  N. (Твою слугиню N.); Ти створив його (її) на свою подобу і вчинив усиновленою дитиною, * дай йому (їй) частку у Твоїй спадщині. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.


МОЛИТВА НАД  ДАРАМИ
Милостивий Боже, прийми Євхаристійну Жертву, яку ми з упованням складаємо за  Твого слугу N. (Твою слугиню N.), * і через цю Жертву, що всім несе спасіння, дай йому (їй) вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про померлих № 46-47

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Все, що мені дає Отець, до Мене прийде, * а того, хто до Мене приходить, не віддалю від себе. (Йн 6, 37)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Прийнявши святу Поживу, просимо Тебе, Боже, † щоб наш брат N. (наша сестра N.), звільнений (звільнена) з пут смерті, * радів (раділа) участю у Воскресінні Твого Сина. Через Христа, Господа нашого.


ПРО ЄДНІСТЬ ХРИСТИЯН

АНТИФОН НА ВХІД Йн 10, 14-15
Я ж – добрий Пастир * і знаю своїх, а мої Мене знають. * Як Отець Мій
Мене знає, і Я знаю Отця, * і життя своє кладу Я за моїх овець (В. П. Алілуя.)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти збираєш розсіяних, а зібраних зберігаєш в єдності, † поглянь милостиво на паству Твого Сина * і вчини,
щоб усі, котрих освятило одне Хрещення, об’єдналися в істинній вірі та братерській любові. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина
Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог,
на віки вічні.
Або:
Боже, Чоловіколюбче, смиренно Тебе благаємо: зішли на нас щедру
благодать Святого Духа † і вчини, щоб ми, згідно з нашим покликанням,
давали свідоцтво Євангелія * та з упованням прямували в мирі
до з’єднання усіх вірних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина
Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на
віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти однією жертвою Христа набув собі народ
Нового Завіту, * обдаруй Свою Церкву єдністю та миром. Через Христа,
Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Єдність Христового Тіла, яким є Церква.
Воістину, достойне це і праведне, слушне і спасенне, * щоб ми Тебе,
Всемогутній, вічний Боже, * безустанно прославляли і Тобі за все
складали подяку, * через Ісуса Христа, Господа нашого.
Через Нього Ти допровадив нас до пізнання Твоєї правди, * щоб ми,
з’єднані узами єдиної віри і святого Хрещення, * стали членами Його
Тіла. * Через Нього Ти уділив усім народам Святого Духа, котрий,
діючи через розмаїття дарів, * є Тим, хто нас єднає. * Святий Дух селиться
у Твоїх вибраних дітях, * наповнює усю Церкву і нею керує.
Тому разом із ангельськими хорами прославляємо Тебе, * радісно
взиваючи: Свят, Свят, Свят …

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ Пор. 1 Кор 10, 17
Тому, що один хліб, – * нас багато становить одне тіло, * бо всі ми беремо
участь у одному хлібі * та п’ємо з однієї чаші (В. П. Алілуя.)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, святе Причастя, яке ми прийняли, означає з’єднання
вірних в Тобі; * вчини, щоб воно підтримувало єдність Твоєї Церкви.
Через Христа, Господа нашого.



Немає коментарів:

Дописати коментар